Efes'in "Dünya Miras Listesi"Ne Alınması - Son Dakika
Yerel

Efes'in "Dünya Miras Listesi"Ne Alınması

Efes\'in "Dünya Miras Listesi"Ne Alınması

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Efes'in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adını altın harflerle yazdırdığını bildirdi.

06.07.2015 07:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Efes'in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adını altın harflerle yazdırdığını bildirdi.

İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda, 21 yıllık bekleyişin sonunda Efes'in UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiği, Efes Antik Kenti'nin listenin pekçok üyesinden farklı olarak beraberinde Meryem Ana Evi, Ayasuluk Kalesi, Saint Jean Kilisesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldığı ifade edildi.

Geçen yıl listeye 99'ncu sıradan giren Bergama ile İzmir'in güney ucundan kuzey ucuna kadar UNESCO ağıyla örüldüğü dile getirilen açıklamada, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın da görüşlerine yer verildi.

Vali Toprak, Efes'in listeye bugüne kadar alınmamasının büyük bir eksiklik olduğunu, yıllardır özlemi çekilen hakkın teslim edildiğini, Efes'in üstün evrensel değer olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Toprak, şunları kaydetti:

"Dünyanın en önemli sitlerinden olan Efes'in dünya miras listesinde bugüne kadar yer almaması büyük bir eksiklikti. İyi bir ekip çalışmasıyla bir taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve tüm ekibi, UNESCO nezdindeki Büyükelçimiz Hüseyin Avni Botsalı, diğer taraftan Valiliğimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, yerelde Selçuk belediye başkanımız, başkanlığımız, alan yönetimi başkanımız ve tüm teknik komite kazı başkanı dahil olmak üzere herkes ciddi katkı sağladı. İyi bir dosya hazırlandı. 2001 yılında Helsinki'de geri çevrilen Efes'in dosyası bu defa herkesin ortak kabulüyle üstün evrensel değer olarak alkışlanarak her yönden takdir edilerek dünya miras listesine girdi. Hepimiz için gurur verici bir gelişme oldu. Efes, Dünya Miras Listesi'ne adını altın harflerle yazdırdı.

Efes'in dosyasının 2001 yılında Helsinki'de reddedildiğini, noksanlıkları nedeniyle geri gönderildiğini anımsatan Toprak, "Ve İzmir, her iki bakanlık, yerel otoriteler bu konuyu bırakmadılar ve mükemmel bir dosya hazırlandı. Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'ya mutlak suretle teşekkürümü ifade etmek istiyorum. Konuyu takip eden Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'e ve önceki bakanlarımıza, katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Efes'in 'Dünya Miras Listesi'Ne Alınması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement