Efsane Güreşçinin Eşyalarını Toplamak İçin Kampanya Başlattılar - Son Dakika
Yerel

Efsane Güreşçinin Eşyalarını Toplamak İçin Kampanya Başlattılar

ERÇİN TOP - Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli güreşçi Yaşar Doğu'nun Kavak ilçesi Emirli Mahallesi'nde müzeye çevrilen evinde sergilenmesi amacıyla, güreşçiye ait eşyaların yakınları ve vatandaşlardan toplanması için Kavak Belediyesince kampanya düzenlendi.

19.03.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATMA KALAY - ERÇİN TOP - Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli güreşçi Yaşar Doğu'nun Kavak ilçesi Emirli Mahallesi'nde müzeye çevrilen evinde sergilenmesi amacıyla, güreşçiye ait eşyaların yakınları ve vatandaşlardan toplanması için Kavak Belediyesince kampanya düzenlendi.

Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, güreşçi Yaşar Doğu'nun, ilçenin gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Efsane güreşçinin aslında Karlı Mahallesi'nde doğduğunu ancak babasının ölümünün ardından 2 yaşından 20 yaşına kadar Emirli Mahallesi'nde yaşadığını anlatan Sarıcaoğlu, "Daha sonra askere gidiyor. Karakucak güreşleri yapıyor. 47 yaşında ölüyor. Yaşar Doğu kısacık ömrüne dünyaları sığdırıyor, 46 şampiyonluk. Yaşar Doğu ile ilgili etkinlikler düzenliyoruz. Ölüm yıl dönümünde mevlit okutuyoruz" dedi.

"Yaşar Doğu ile ilgili belgesel yapacağız"

Yaklaşık bir yıl önce restorasyon çalışmalarına başlanan iki katlı binanın bu yaz müze olarak hizmete açılacağını dile getiren Sarıcaoğlu, şunları kaydetti:

"Buradan bütün hemşehrilerime sesleniyorum. Özellikle Yaşar Doğu'ya ait eşyaların sergilenmesi ve onun özel eşyalarının burada sunumu açısından bir kampanya başlattık. Herkesten destek bekliyoruz. Yaşar Doğu ile alakalı bir belgesel çalışmamız da olacak. Çünkü tanıtımının çok iyi yapıldığı kanısında değilim. Kavak'ta çok güzel bir anıt heykel yapacağız. Yaz aylarında hem müzemizin hem onun açılışını yapacağız."

Güreşçi Doğu'nun iki çocuğu olduğunu belirten Sarıcaoğlu, "Biri Ankara'da biri ABD'de yaşıyor. Mutlaka kendilerinde özel eşyaları var. Onları sergileyeceğiz bu müzede. Otantik, o dönemi yansıtan bir sunum yapacağız. Yaşar Doğu'nun evlatlarıyla görüşüyoruz. Yardımcı olacaklarını söylediler. Gerekli çalışmaları başlattık, yaz ortası gibi müzenin açılışını yapmayı planlıyoruz" ifadesini kullandı.

- Yaşar Doğu kimdir

Türk güreşinin efsane isimlerinden Yaşar Doğu, ay-yıldızlı mayoyla yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde yenildi, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü ise tuşla kazandı.

1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesinde doğan Yaşar Doğu, küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşındayken yörenin en ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidene kadar karakucak güreşi yaptı. 1936 yılında Ankara'da askerde iken, güreş kulübüne girdi ve minder güreşine başladı. 1948 Londra Olimpiyatları'na katıldı ve burada 5 rakibini de yenerek olimpiyat şampiyonu oldu.

1951 yılında dünya şampiyonasında 87 kiloda mindere çıkan Yaşar Doğu, kısa boylu olduğu için bu kiloda güreşmesinin güç olmasına rağmen Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenerek, dünya şampiyonluğunu kazandı.

Ünlü güreşçi, 8 Ocak 1961'de Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Efsane Güreşçinin Eşyalarını Toplamak İçin Kampanya Başlattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement