Efsane Güreşçinin Hayatı Film Oluyor - Son Dakika
Güncel

Efsane Güreşçinin Hayatı Film Oluyor

Efsane Güreşçinin Hayatı Film Oluyor

Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatını beyaz perdeye taşıyacak olan "Yenilmeyi Düşünmedi" filminde rol alacak oyuncular çekimler öncesinde İstanbul'da Taksim Divan Otel'de objektiflerin karşısına çıktı.

08.11.2014 11:38  Güncelleme: 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Ve sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederdim" sözleri ile Türk milletinin kalbine taht kuran, Atatürk tarafından da ödüllendirilen efsane güreşçimiz Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatı beyaz perdeye taşınıyor. Doç. Dr. Ercan Yiğit'in senaryosunu yazıp yönettiği filmin başrolünü er meydanının tanınmış isimlerinden Savaş Yıldırım üstlenirken, Muhteşem Yüzyıl'ın Sümbül Ağa'sı Selim Bayraktar filmde "Kırkpınar Baş Cazgırı" karakterini canlandırıyor.

GÜREŞİN MERKEZİ OLMAK İSTİYORUZ

Filmin ana sponsoru olan Balıkesir Karesi Belediyesi ile film yapımcıları arasındaki protokol, Divan Oteli'nde düzenlenen toplantıda imzalandı. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ve başrol oyuncusu Savaş Yıldırım'ın yanı sıra çok sayıda başarılara imza atmış güreşçilerden oluşan oyuncu kadrosunun katıldığı toplantıda konuşan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Bizimde dünyaya anlatacak çok şeyimiz var, bunlardan birisi de somut olmayan güreşlerimiz güzel çalışmalar yapan hocalarımız var. Yönetmen Ercan Yesari Yiğit, hocamızı yapmış olduğu belgesel niteliğindeki bir film Cihan Pehlivanı olan bu işi yapmaya niyet eden arkadaşlarımıza destek olamaya karar verdik. Güreş bizim çok önemli bir mirasımız. Bizim iddiamız var. Karesi Belediyesi olarak güreşçilerimizi tanıtmak istiyoruz. Görsel medyaya değer vererek bunların tanıtımını yaparak bu değerlerimizin dünya çapında bilinmesini istiyoruz. Bu sporu yapanların geçim kaygısı olmadan huzur içinde geçinmesini sağlıyoruz. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ve tüm ekibe çok teşekkür ediyorum, umarım daha iyisini yaparız" dedi. Kurtdereli'yi marka haline getirmeyi ve peygamber güreşlerimizi tanıtmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Başkan Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte güreş kültürünün okullara kadar yayılacağını söyledi.

ÇOCUKLARIMIZI ARTIK RAMBO İLE DEĞİL KURTDERELİ MEHMET PEHLİVAN İLE AVUTACAĞIZ

Bu gün güreşin bazı televizyon kanallarında az da olsa yer aldığını belirten Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, "Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın geçmişini iyi anlatan ilk defa bir çekim olacak. Tarih boyunca somut olamayan bir güreşimiz görmezden gelinmiş! Çocuklarımızı Rambo ile Jan Clud Vandam'la 40 senden buyana avutuyoruz. Bana göre Adalı Halil gibi daha ismini verebileceğimiz bir çok yiğitlerimiz var. Bu film projesi çok geç kalmış bir proje. Geç olsun ama güç olmasın. Ben ilk film yapıldığında destek sözü vermiştim, sözlerimi yineliyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

KARESİ GÜREŞLERİ 180 DERECE DEĞİŞTİRDİ

"Yenilmeyi Düşünmedi" filminin yönetmeni Ercan Yesari Yiğit, ana sponsor olan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a sonsuz teşekkür ederim. Bu filmde o dönemde yaşamış Koca Yusuf, Katrancı Mehmet Pehlivan gibi güreşçilerimiz, bu film sayesinde çok geniş bir kitleye tanıtılacak. Türk güreşi diğer sporların karşısında çok önemli bir yer tutmamaktadır. Hükümetimiz 'Hamza Yerlikaya' gibi çok önemli bir ismi güreş federasyonun başına getirdi.

Film ekibi, güreşi seven sayan çoğu da güreşten geçimini sağlayan insanlarda oluşuyor. Tüm oyuncularımız herkes tarafından iyi tanınan güreşçilerimizdir. Koca Yusuf, 4 Temmuz 1898 tarihinde bindiği geminin başka bir gemi ile çarpışması sonucu batması üzerine hayatını kaybetti. Koca Yusuf'un mezarının Portekiz'de Ada Kilisesi'nin bahçesinde gömülü olduğunu biliyoruz. Bu oyuncu kadrosu ile Portekiz'e gidip Koca Yusuf'un naşını Balıkesir'in Kurtdere Mahallesi'nde, Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın mezarının yanına gömmek istiyoruz. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, geçen dönem yapılan güreşlere göre, bu sene güreşleri 180 derece değiştirmiş. Soyunma odaları, saha gibi bir çok alan modern dizayn edilmiş" dedi.

TÜM TECRÜBELERİMİ AKTARACAĞIM

20 yıldır yağlı güreşi profesyonel olarak yapan Savaş Yıldırım, "Belgesel tadındaki bu filmde Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın hayatını oynamak benim için büyük bir vizyon. Oyunculuktan daha çok benim bir görev. Yıllardır edindiğim tecrübeleri birebir gerçek olarak filmde yansıtacağım. Tarihte ilk defa böyle bir film olacak. Bunu başarmayı içtenlikle istiyoruz" dedi. Filmde Hergeleci İbrahim'i canlandıracak olan güreşçi Ahmet Taşçı, "Böyle büyük bir projenin kağıda alınmasına belediye başkanın destek vermesi yağlı güreş camiası olarak çok mutlu olduk. Kurtdereli Mehmet Pehlivan, Osmanlı döneminden, Cumhuriyet dönemine geçerken, Atatürk'ün güzel sözlerine mazhar olmuş bir kişidir. Bu maksatla kutluyoruz. Benden hangi konuda destek isterlerse desteğimizi veririz" dedi.

KURTDERELİ MEHMET ATATÜRK İLE KARŞILAŞACAK

Film hakkında kısa bilgiler veren yönetmen Ercan Yesari Yiğit, filmin Balıkesir ağırlıklı olmak üzere Ankara ve farklı illerde de çekileceğini söyledi. Kurtdereli Mehmet Pehlivan 1931 senesinde Ankara'da Atatürk'le karşılaşması ile filmin başlayacağını vurgulayan Yönetmen Yiğit, bu durumun Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı diğer güreşçilerden ayıran bir özelliği olduğunu söyledi. Çekimleri Paris'te de yapmak istediklerini belirten Yiğit, "Bu filmde teknolojiden yararlanarak farklı efektler kullanılacak" dedi.

SİNEMA DA SAHTE KAHRAMANLAR KURTDERE'DE GERÇEK KAHRAMANLAR VAR

'Sinema'da sahte kahramanlar, Kurtdere'de gerçek kahramanlar var' diyen Yiğit, "Güreşçi koçu, filmde oynayacak olan güreşçilere eğitim verecek ve oyunculukları doğal olacak. Eski yıllarda oyuncuların yaptığı filmlerde gerçek roller göremedik. Bu oyuncular rol yapmayacak. Aslında sinema filmi. Fakat bütün zaman, mekan dönemin tarihine bağlı kalarak yazıldı. o yüzden bu film belge niteliğinde olacak" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Efsane Güreşçinin Hayatı Film Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement