İstanbul'un 55 Günlük Suyu Kaldı - Son Dakika
Güncel

İstanbul'un 55 Günlük Suyu Kaldı

İstanbul\'un 55 Günlük Suyu Kaldı

Ekonomi Gazetecileri Derneği, Küresel Isınma Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde İstanbul'un 55 günlük suyunun kaldığu belirtildi.

06.08.2014 14:17  Güncelleme: 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Gazetecileri Derneği, Küresel Isınma Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde İstanbul'daki içme suyu havzalarındaki ortalama doluluk oranının son 10 yılın en düşük değerlerinde olduğunu belirterek "Kaba bir hesapla İstanbul'un 55 günlük suyu kaldı" dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) VI. Küresel Isınma Kurultayı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. EGD'nin mayıs ayında gerçekleştirdiği VI. Küresel Isınma Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde, 2013'ün dünya tarihinde en sıcak 4. yıl olarak kayıtlara geçtiği belirtilerek, 2010'un bugüne kadarki en sıcak yıl olduğu, 2014 yılında ise sıcaklıklarla ilgili bir rekor geldiği ifade edildi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN MİLYARLARCA LİRALIK ZARARI VAR"

Türkiye'de de son 10 yılda meteorolojik afetlerin sayısında önemli artışlar olduğuna işaret edilen bildirgede, "2013 yılında çoğunlukla sel, fırtına ve dolu olarak gerçekleşen 350 kadar afet olmuş" denildi.

Bildirgede, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne (MGM) göre 2013 yılında yağışlar ortalama değerlere göre yüzde 13 daha az gerçekleştiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde en son 2008 yılında yıllık toplam yağışlar normallerin altına düşmüştü. 2014 yılında ise bahar yağışları bölgelere göre değişmekle birlikte uzun yıllar ortalamasına yakın bir seyir gösterdi. Ancak haziran, temmuz ve ağustos aylarında şiddetli yağışlar gerçekleşti. Bu yağışlar başta büyük kentlerimiz olmak üzere birçok ilde sellere neden oldu. Ayrıca bahar aylarında birçok kentte hortum ve dolu afetleri de yaşandı. Bu afetlerin ileriki yıllarda artacağı ve şiddetleneceği de bilinen bir gerçek. Yağış toplamlarının uzun yıllar ortalamasına yakın olmasına rağmen, yağış sularının sağanak şeklinde düşmesi nedeniyle Türkiye'nin birçok yerinde göller, dereler kurudu ya da su seviyeleri oldukça azaldı. Bu kurumalarda tarım alanlarının sulanması için yoğun miktarda su kullanılması da etkili."

"İSTANBUL SU HAVZALARINDA 55 GÜNLÜK SU KALDI"

Kuraklıktan en fazla etkilenen illerin başında İstanbul geldiği belirtilen bildirgede, şunlar kaydedildi: "İstanbul'daki içme suyu havzalarındaki ortalama doluluk oranı İSKİ verilerine göre ağustos ayı başında yüzde 19'un ve kullanılabilir su miktarı da 163 milyon metreküpün altına düştü. Bu değerler son 10 yılın en düşük değerleri. İstanbul'a günlük 2,5-3 milyon metreküp su verilmekte. Kaba bir hesapla İstanbul su havzalarında 55 günlük su kaldığını söylemek mümkün. 2013 yılında İstanbul'a verilen su miktarı 0,91 milyar metreküp. İstanbul'un nüfusunun 2013 yılında 14,2 milyon kişi olduğundan hareketle su kayıpları da dahil, İstanbul'daki kişi başı su tüketimi 176 litre kadar. Ancak İstanbul'a verilen suyun yüzde 30 kadarı şebeke kaybı olarak toprağa akıyor. İstanbul'un Melen dahil toplam kullanabileceği su miktarı kuraklık sorunu olmaması durumunda 1,7 milyar metreküp civarında."

VI. Küresel Isınma Kurultayı'nın sonuç bildirgesinde 10 yıl sonra İstanbul'un nüfusunun 16,5 milyon ve kişi başı su tüketiminin gelişmiş ülkelerdeki seviye olan 250 litre olması durumunda yıllık su tüketiminin su kaçakları hariç 1,5 milyar metreküpe ulaşabileceğine işaret edildi.

Bildirgede, İstanbul'un nüfusunun hızla artması, Türkiye'deki her beş kişiden birinin İstanbul'da yaşaması, bu nüfus için yeni konut alanlarının üretilmesi ve kent içindeki yeşil alanların betonlaşmasının hem selleri hem de kuraklığı artırdığı, diğer yandan ise betonlaşma ile oluşan ısı adası etkisi nedeniyle küresel ısınmayı tetiklediği vurgulandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'un 55 Günlük Suyu Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement