Ege Bölgesi'ndeki Fay Hareketliliği - Son Dakika
Güncel

Ege Bölgesi'ndeki Fay Hareketliliği

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, Ege Bölgesi'nde artan depremlere ilişkin, "Hareket halindeki trenin bir vagonu raydan çıkarsa, bu diğerlerini de etkiler.

29.09.2016 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EFSUN YILMAZ - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, Ege Bölgesi'nde artan depremlere ilişkin, "Hareket halindeki trenin bir vagonu raydan çıkarsa, bu diğerlerini de etkiler. Anadolu bloku yılda 2,5 santim batıya kayıyor, Ege Bölgesi'nde de karmaşık ve hareketli faylar var." dedi.

Prof. Dr. Uluğ, İzmir, Denizli ve Manisa'da son zamanlarda yaşanan depremlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun "Alp-Himalaya" adlı dünyanın en önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer aldığını hatırlattı.

Alp-Himalaya Deprem Kuşağı'nda yer alması nedeniyle Anadolu'da her zaman deprem riskinin bulunduğuna işaret eden Uluğ, "Genç, tektonik bir yapı var. Bölgenin her yerinde pek çok diri, aktif faylar var. Bunlar da bazen hep beraber, bazen ayrı ayrı harekete geçiyor." diye konuştu.

"Denizli ve Menderes fayları farklı"

Denizli ile İzmir'in Menderes ilçesinde son günlerde yaşanan depremlerin birbirlerinden bağımsız meydana geldiğini ifade eden Atilla Uluğ, "Denizli ve Menderes'in fayları birbirinden bağımsız ve hepsi Anadolu plakasının üzerinde. Faylar bazen ayrı ayrı harekete geçebiliyor." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Uluğ, Denizli ve çevresinde Büyük ve Küçük Menderes'in oluşturduğu 2 ayrı çöküntü havzası olduğunu bildirerek, bu havzaların o bölgede birleştiğini ve hangi çöküntü havzasında fay etkin ise o bölgenin hareketlendiğini söyledi.

İzmir'de de Gediz çöküntü havzasının bulunduğuna dikkati çeken Uluğ, bunların bağımsız hareket etmesine rağmen depremlerin yine de birbirinden tamamen farklı düşünülmemesi gerektiğini ifade etti.

Atilla Uluğ, "Hareket halindeki trenin bir vagonu raydan çıkarsa, bu diğerlerini de etkiler. Anadolu bloku yılda 2,5 santim batıya kayıyor ve Ege Bölgesi'nde de karmaşık ve hareketli faylar var. Karmaşık ve hareketli faylar bazen hep beraber hareket ettiği için ülkenin her yerinde deprem meydana gelebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"(Bu fay nereden çıktı) diyemeyiz"

Türkiye'den geçen fay hatlarını bildiklerini, deprem büyüklüklerinin ölçüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Uluğ, şunları kaydetti:

"Menderes çöküntü havzası bir sürü fayın birleştiği bir yer. 'Bu fay nereden çıktı' diyemeyiz. Meydana gelen depremlerin büyüklüğü de tahmin ediliyor. Bu depremler sürpriz değil. Bölgelerdeki deprem geçmişine baktığımızda, ne kadar çok ve ne kadar büyüklükte deprem ürettiyse, yine aynı depremler meydana gelebilir. Örneğin, İzmir için büyük deprem tehlikesi 400 yılda bir söz konusu olur. En son 7,5 büyüklüğündeki deprem, 10 Temmuz 1688'de oldu. Dolayısıyla yeni bir deprem de beklenebilir."

Prof. Dr. Ercan: "Başka depremler de bekliyoruz"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da depremlerin ana kaynağını, "Afrika kıtasının Anadolu'nun altına doğru dalarken, Anadolu Yarımadası ve Ege kabuğunu itmesi sonucunda meydana gelen gerilmeler" olarak değerlendirdi.

Manisa ve Akhisar arasını uzun süredir izlediklerini belirten Prof. Dr. Ercan, "Manisa ile Akhisar arasını uzun süredir izliyoruz, aşırı gerginlik vardı. Üretmesi gereken deprem 6,5'ti. Bunu üretmedi, yaklaşık 5 büyüklüğünde bir deprem üretti. Bu uyarıcı nitelikte. Akhisar ve Manisa arası bana göre çanların çaldığı bir yerdir, kentsel dönüşüm açısından burada özenli olmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İzmir'de kuzeyden gelen Zeytinbağı kırığı olduğunu ve bu kırığın Dikili'nin bulunduğu kesimden Midilli, Foça, Karaburun üçgenine uzanıp denize daldığını vurgulayan Övgün Ahmet Ercan, "Daha sonra İzmir kırıklarıyla kavşak yapıyor. Midilli Koyu'nun önünde bir patlama, boşalma yapması gerekiyor, derinliği de 5 ile 7 kilometre arasında. Granit katmanı içinde olması gerekiyor 6,8 ile 7,2 büyüklüğünde deprem bekliyorum. Burada bir deprem riski var ve İzmir'de 6 ila 6,5 büyüklüğünde duyumsanacak." görüşünü aktardı.

Ercan, Denizli'de ise üç ana kırığın Pamukkale çukurunda gerginliğe neden olduğuna işaret ederek, geçmişte bu bölgede 6,5 ile 7,1'e varan tarihsel depremler olduğunu, "eski Denizli" diye anılan Laodikya'nın da bu depremle yıkıldığını anımsattı.

Bu bölgede de 6,4 ile 7 arasında deprem olacağını düşündüklerini öne süren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Denizli'nin doğru yerleşiminin de 6,4 büyüklüğündeki bir depremi kaldıracak durumda olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ege Bölgesi'ndeki Fay Hareketliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement