Ege'de Yörük Kültürünün Seyirlik Geleneği: "Deve Güreşleri" - Son Dakika
Kültür Sanat

Ege'de Yörük Kültürünün Seyirlik Geleneği: "Deve Güreşleri"

Ege Bölgesi'ndeki illerde yapılan Yörük kültürünün önemli bir parçası olan geleneksel deve güreşleri, bölge halkı ile yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

06.02.2016 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DURMUŞ GENÇ - Ege Bölgesi'ndeki illerde yapılan Yörük kültürünün önemli bir parçası olan geleneksel deve güreşleri, bölge halkı ile yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Bir Yörük kültürü olan deve güreşleri Muğla'nın Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe ve Datça ilçelerinde Aralık ve Şubat aylarında her yıl geleneksel olarak düzenleniyor. Etkinliklerde 100'ün üzerinde devenin güreştirildiği ve heyecan dolu anlara sahne olan deve güreşlerini, bölge halkı her yıl sabırsızlıkla bekliyor.

Elde edilen gelirin, eğitim ve sağlık alanında kullanıldığı deve güreşleri, vatandaşların yanı sıra bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor.

Çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaş, deve güreşlerini izlemek için erken saatlerinden itibaren etkinliğin yapıldığı alana gelirken, güreşleri, traktör ve kamyon kasalarında izleyen vatandaşlar, havanın güzel olduğu günlerde, bölgede ailece piknik yapmanın keyfini çıkarıyor.

"Turizmin çeşitliliği adına önemli bir aktivite"

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla ve ilçelerinde düzenlenen deve güreşlerine Ege ve Akdeniz bölgelerindeki illerden çok sayıda deve sahibinin hayvanlarıyla katıldığını söyledi.

Deve güreşlerinin özellikle turizm mevsiminin yoğun olmadığı kış aylarında yapıldığını ve bunun da bölge için önemli bir kültürel çeşitlilik olduğunu vurgulayan Çelik, "İlimizin belirli bölgelerinde bu sporu seven çok sayıda insan var. Özellikle deve güreşlerinin yapılacağı günü bekliyor. Bu etkinliklerle insanların bir araya gelmeleri, kaynaşmaları ayrı bir önem arz ediyor" dedi.Kültür turizmi kapsamında güreşlerin bölgede önem arz ettiğini belirten Çelik, güreşlerin hem bölge ekonomisine hem de kültür turizmine katkı sağladığını dile getirdi.

"Yörük kültürünü yaşatıyoruz"

Deve güreşlerinin yıllardan beri Muğla'da geleneksel olarak yapıldığını belirten Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise Yörük kültürünü bölgede yaşatmak için çaba sarf ettiklerini, güreşlere de vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

Gümüş, deve güreşlerinin daha çok Aydın ve İzmir'de yapıldığını fakat son yıllarda Muğla'nın en önemli kültürel etkinliği haline geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti: "Menteşe ilçemiz, ismini Menteşe beyliğinden almaktadır. Geçmişte develer, Türkmen beyliklerinde insanların yüklerini taşımak için kullanılırdı. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle, develer güreşe sevk edildi. Yörük kültüründen gelen bir etkinlik burada devam ettiriliyor. Ege Bölgesi'ndeki tüm o Yörük kültürünün bir parçası olan deve güreşi Menteşe'de de yapılıyor."

Devenin, kültürlerinde önemli bir yere sahip olduğunu ve bu nedenle deve güreşlerine gönül verdiklerini aktaran Milaslı deve sahibi Çağrı Kurt ise deve güreşlerinin, Yörüklerin yoğun olarak yaşadığı Ege Bölgesi'nde en az 100 yıllık bir geçmişi olduğunu anlattı.Kurt, Yörüklerin bir kentten başka bir kente yük taşırken develeri kullandığını ve bu yolculuk sırasındaki molalarda ise develerin güreştirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu gelenek bize dededen, atadan kalma. Biz de devamını getiriyoruz. Kış mevsimi, develerin güreş zamanı oluyor. Develerimizi, her hafta sonu özel olarak giydirerek ve süslüyoruz. Güreşleri takip eden vatandaşlarımıza güzel görüntüler oluşturarak, develerimizi güreş yerine getiriyoruz."

"Güreşini izleyip sucuğunu yiyorlar"

Güreşlerin yapıldığı alanlarda satılan "deve sucuğu" ise izleyicilerden ilgi görüyor. İncirliova'da ürettikleri deve sucuklarını, Ege Bölgesi'ndeki deve güreşleri etkinliğine getirerek satan Lütfi Tarlan, deve sucuğunun kış aylarında Ege Bölgesi'nde vazgeçilmez gıda maddesi olduğunu söyledi.

Tarlan, gittikleri deve güreşlerinde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını anlatarak, "Sucukların içerisinde, kimyon, sarımsak ve diğer baharatlar yer alıyor. Tadı biraz mayhoştur ve biraz ekşidir. Damakta güzel bir tat bırakır" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ege'de Yörük Kültürünün Seyirlik Geleneği: 'Deve Güreşleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • CHP MYK ve PM Toplantısı
    09:08 CHP MYK ve PM Toplantısı

    CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında genel merkezde toplanacak.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Advertisement