Egeli ve Liceli Çiftçiler Deneyimlerini Paylaştı - Son Dakika
Yerel

Egeli ve Liceli Çiftçiler Deneyimlerini Paylaştı

Egeli ve Liceli Çiftçiler Deneyimlerini Paylaştı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Lice’de Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi kapsamasında Ege Bölgesi’ne düzenlediği teknik geziye katılan Liceli çiftçiler, 23 işletmeyi gezdi, organik tarım uygulamaları ve kurulan kooperatifleri yerinde inceledi, deneyimler edindi.

05.05.2016 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Lice'de Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi kapsamasında Ege Bölgesi'ne düzenlediği teknik geziye katılan Liceli çiftçiler, 23 işletmeyi gezdi, organik tarım uygulamaları ve kurulan kooperatifleri yerinde inceledi, deneyimler edindi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nın, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte hazırladığı Lice'de Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi kapsamasında Ege Bölgesi'ne düzenlenen teknik gezi sona erdi. 27 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında yapılan teknik gezide, Liceli çiftçiler Ege Bölgesi'nde yapılan organik tarım ve hayvancılığı yerinde görme şansı buldu. Ekoloji İzmir 2016 Fuarı'nı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün üretim çiftliği ve üzüm üretim çiftliğini gezen Liceli çiftçiler, Seferihisar'daki tarım kooperatifleri ve işletmeleri gezen, üretici örgütlenme modeli hakkında brifing alan çiftçiler, daha sonra Can Yücel Tohum Merkezi'ni, jeo termal enerji kurutma tesislerini inceledi. Gezinin üçüncü gününde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yarımada Organik Tarım Projesi, Aromatik Bitki Üretim Tesisi, Doğan Bey Kadın Emeği Evi, Hıdırlık, Doğançayır ve Bademli kooperatifleri hakkında bilgi alan çiftçiler, gezinin son gününde ise İzmir'de organik meyvecilik, organik yumurta tavukçuluk ve diğer hayvancılık alanında üretim yapan çiftlikleri gezdi.

23 İŞLETME MODELİ İNCELENDİ

Teknik geziye ilişkin bilgi veren Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi Koordinatörü Menap Şeker, proje kapsamında Ege'nin İzmir iline düzenledikleri geziye çiftçiler, STK üyeleri ve belediye personeli dahil toplam 14 kişinin katıldığını belirtti. Gezi esnasında toplam 23 işletme modelinin incelendiği bilgisini veren Şeker, "Özellikle organik ve konvansiyonel tarımın kalkınmadaki rolü, yerel yönetimler ile çiftçiler arasındaki ilişkileri yerinde gördük. Çiftçilerin nasıl örgütlendiklerini, nasıl tarım yaptıklarını, üretilen ürünlerin nasıl tüketiciye arz edildiğinin tüm süreçlerine ilişkin bir deneyim paylaşımımız oldu" dedi.

"GEZDİK, GÖRDÜK, ANLAMLI SONUÇLAR ÇIKARDIK"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı ile bir araya geldiklerini ve Yarımada bölgesinde uygulanan organik projelerin tüm detaylarını incelediklerini kaydeden Şeker, "Projelerin uygulanmasını görerek kendimizce çok anlamlı sonuçlar çıkardık. Bu projelerin yerel düzeyde uygulanabilinirliğini gördük. Diğer taraftan Türkiye'nin en önemli meyve fidanı yetiştiren Bademli Kooperatifi ile bir araya geldik. Burada doku transferinden bile tohum üretildiğini görme şansı bulduk. Tarım alanında kullanılan teknolojiyi yerinde gördük. Piyasaya bağlantılı üretimin nasıl yapıldığına tanık olduk. Ayrıca tarım alanında kadın kooperatiflerini de ziyaret ettik. Kadınlar organik tarımda geldikleri noktayı bizlere aktardı. Seferihisar'da Citta Slow kalkınma modeli ile jeotermal ve bioteknik enerji kullanılarak yapılan üretime tanıklık ettik" diye konuştu.

"GELİRDE BÖLGELER ARASINDA ÇOK CİDDİ FARKLAR VAR"

Gezinin çiftçiler açısından oldukça verimli geçtiğini dile getiren Şeker, gezi sonunda program dahilinde kazanılan deneyimlerin bölge üreticisine yansıması hakkında bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını söyledi. Şeker, organik tarım hakkında bundan sonra vizyonlarını genişleteceklerini dile getirdi. Tarımsal gelir anlamında bölgeler arasında çok ciddi farkların bulunduğunun altını çizen Şeker, Büyükşehir Belediyesi'nin uygulayacağı yeni tarım politikalarıyla bu ciddi farkların kapanabileceğini belirtti.

"ORGANİK TARIM PAZARI'NIN TEMELİ ATILACAK"

Lice'de Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi'nin bu ay içinde ceviz ağacı dikimleri ve üretici eğitimleri ile süreceğini kaydeden Şeker, ardından Kayapınar'da organik tarım pazar inşaatının temelini atacaklarını söyledi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Egeli ve Liceli Çiftçiler Deneyimlerini Paylaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement