Zonguldak'ta Eğik Binada Korkusuzca Yaşıyorlar - Son Dakika
Güncel

Zonguldak'ta Eğik Binada Korkusuzca Yaşıyorlar

Zonguldak\'ta Eğik Binada Korkusuzca Yaşıyorlar

Zonguldak'ta madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan çöküntü nedeniyle 32 yıl önce yana eğilen 3 katlı binada 5 aile korkusuzca yaşıyor.

17.04.2014 13:03  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin kömür ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Zonguldak'taki madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan çöküntü nedeniyle 32 yıl önce yana eğilen 3 katlı bina, İtalya'daki Pisa Kulesi'ni andırıyor.

Yer altında üretim yapılmayan kömür galerilerinin üzerindeki toprak yığınının zamanla boşlukları doldurmasının çöküntüye yol açması sonucu, binalarda çok hafif ve şiddetli hasar meydana gelebiliyor.

1982 YILINDA EĞİLDİ

Kozlu, Üzülmez ve Karadon kömür üretim bölgesinin yerleşim alanının 61 kilometrekaresini kapsadığı kentte, tasmandan (çöküntü) etkilenen alanların artış hızının 0,6 kilometre olması bekleniyor.

Kömür madenciliğinden kaynaklanan zemin hareketlerinin yol açtığı çökme, eğim ve eğrilik, ocakların yerleşim alanlarıyla iç içe geçmesi nedeniyle enerji nakil hatları, altyapı tesisleri, karayolu, liman ve köprü gibi yapılarda da da zarara yol açabiliyor.

Ontemmuz Mahallesi'ndeki 3 katlı bina, 1982'de zeminin çökmesi sonucu yana eğildi. Teknik ekiplerinin "oturulur raporu" vermesi üzerine bazı aileler eğilen odaların tabanlarını beton dökerek düzleştirdi.

MADEN OCAĞI VE SU BİRİKİNTİSİ VAR

Bina sahiplerinden Kazım Altuntaş (69), yaptığı açıklamada, 3 katlı binayı 1978'de yaptıklarını belirterek, 1982'de yan yatmaya başladığını söyledi. O dönemde bazı kiracılarını korktuğunu ifade eden Altuntaş, "Binanın yan yatmasının ardından teknik ekipler incelemede bulundu. Bina komple yan yattığı için yıkılıp kirişlerinden ayrılacağı sanıldı ama yapılan incelemelerde böyle şüphe duyulmadı. İncelemenin ardından bazı vatandaşlar, evlerde oturmaya başladı. Kiracılar ve akrabalarımız binada oturuyor. Binanın şu anda yıkılması mümkün değil. Binanın altında maden ocağının yanı sıra su birikintisi var. Ocak ve su birikintisinden etkilenmiş" diye konuştu.

5 AİLE OTURUYOR

Binanın altından geçen Çaydamar Maden Ocağı'nda 1981-1982 yıllarında dinamit atıldığını belirten Altuntaş, "Dinamit atıldığında evlerimizin lambaları düşerdi ve bize deprem olurmuş gibi gelirdi. Zonguldak'ta bizimki gibi yan yatan binalar var. Büyük ve yan yatmış bir bina olunca vatandaşların ilgisini çekiyor. Bana 'burada oturan var mı' diye soruyorlar. Ben de 'gidip bakın, 5-6 aile oturuyor' diyorum. Evlerde oturanlar meyilleri beton dökerek düzeltti. Ocakları kapanınca yan yatma olayı bitti" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zonguldak'ta Eğik Binada Korkusuzca Yaşıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement