Eğirdir'de Sürdürülebilir Tarım Projesi - Son Dakika
Yerel

Eğirdir'de Sürdürülebilir Tarım Projesi

Eğirdir\'de Sürdürülebilir Tarım Projesi

Isparta Eğirdir Gölü’ndeki sürdürülebilir tarım çalışmalarını gölün etrafındaki tüm elma bahçelerine yaymayı amaçlayan “Eğirdir Gölü İçin El Ele” kampanyası, Siemens ev aletleri ve WWF-Türkiye işbirliğiyle başladı.

21.09.2015 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta Eğirdir Gölü'ndeki sürdürülebilir tarım çalışmalarını gölün etrafındaki tüm elma bahçelerine yaymayı amaçlayan "Eğirdir Gölü İçin El Ele" kampanyası, Siemens ev aletleri ve WWF- Türkiye işbirliğiyle başladı.

Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü Eğirdir'de tarımsal kirliliğin azaltılması için sürdürülen çalışmaların üçüncü aşamasına başlandı. Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi kapsamında, 2012 yılında toplam 50 dekarlık elma bahçelerinde başlatılan örnek sürdürülebilir tarım uygulamaları bir sonraki yıl çiftçilerin kendi çabalarıyla yaklaşık 750 dekarlık alana yayıldı. WWF-Türkiye ve Siemens Ev Aletleri'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen projenin bu yılki çalışmaları gölün tamamına etki edecek 3 farklı köyde başlatıldı. Sürdürülebilir tarım uygulamalarını gölün etrafındaki tüm elma bahçelerine yaymayı amaçlayan "Eğirdir Gölü İçin El Ele" kampanyasına katılım için çağrıda bulunuldu.

"Üç yıl önce yalnızca beş çiftçiyle başladığımız projede, bir yıl sonra 50'den fazla çiftçiyi görmek bizi cesaretlendirdi" diyen WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, "Çiftçilerin gönüllü katılımı sayesinde biz de projemizi büyüttük. Bu yıl çok daha fazla çiftçiye ulaşmak ve göle bırakılan ilaçlı su miktarını ciddi biçimde azaltmak için bir seferberlik çağrısı yapıyoruz" dedi.

Örnek çalışmaların halihazırda başladığını söyleyen Baştak, "Projeyi gölün çevresine yayabilmek için Barla Köyü, Avşar Köyü ve Büyükkabaca Beldesi'nde üç pilot elma bahçesi belirledik. Bu bahçelerde hasat dönemi elde edeceğimiz sonuçlarla çok daha fazla sayıda çiftçiyi sürdürülebilir tarım konusunda yüreklendireceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

"BU PROJEDE OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ"

2008 yılından bu yana WWF-Türkiye işbirliği ile Eğirdir Gölü'nün geleceği için Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesinde büyük aşamalar kaydedildiğini belirten Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya ise projeyle ilgili şunları söyledi:

"Siemens Ev Aletleri olarak su kaynaklarının korunması varoluş misyonumuz içinde yer alıyor. WWF-Türkiye ile birlikte gerçekleştirdiğimiz proje kapsamında oluşturduğumuz Eğirdir Gölü Yönetim Planı, bugün Türkiye'de en iyi uygulanan sulak alan yönetim planları arasında yer alıyor. Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesinde, altı yılı aşkın süre içinde Eğirdir'de yaşanan temel sorunlara kalıcı ve katılımcı çözümler yarattık. Bu çerçevede, tarımsal kirlilik, sürdürülebilir balıkçılık, turizm ve sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı konularında çeşitli eğitim faaliyetleri düzenledik, çalışmalar yürüttük. Projenin bu fazında ise Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Eğirdir Gölü çevresinde elma üretiminde sürdürülebilir yöntemlerin tüm bölgeye yayılmasını hedefliyoruz. Doğaya zarar vermeyecek akıllı fikirler üreten ve çevre dostu ürünler geliştiren bir marka olarak, Türkiye'nin en önemli su kaynaklarından biri ve bölge halkının geçim kaynağı olan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan gölün korunması ve gelecek nesillere en canlı haliyle bırakılmasını amaçlayan böyle bir projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

ÜÇ KÖYDE UYGULAMA

Kampanya kapsamında gölün tamamına etki edebilecek üç farklı köyde 10'ar dekarlık örnek uygulama yapılması ve bu yolla Eğirdir Gölü'ndeki tüm elma bahçelerine ulaşılması hedefleniyor. Bilgisayarlı erken uyarı cihazı kurulumu, biyoteknik mücadele ve çiftçi eğitimleri gibi faaliyetleri içeren kampanya, göle ulaşan ilaçlı su miktarını azaltmayı ve uzun vadede Eğirdir Gölü üzerindeki zirai ilaç yükünü hafifletmeyi amaçlıyor. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eğirdir'de Sürdürülebilir Tarım Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement