Eğitim Alanını Düzenleyen Tasarı Komisyonda - Son Dakika
Politika

Eğitim Alanını Düzenleyen Tasarı Komisyonda

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ders sayısının Avrupa'dan daha fazla olduğunu belirterek, "Belki ders sayısının azaltılması lazım. Okulun içindeki öğrenciyi o dersten çıkartıp, diğer derse koşturur hale getirmemek lazım. Oyunla eğitimi, dinlenmeyi bir arada götürüp, daha iyi bir eğitim vermek gerekir. Müfredatın sadeleştirilmesi lazım." dedi.

27.06.2016 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ders sayısının Avrupa'dan daha fazla olduğunu belirterek, "Belki ders sayısının azaltılması lazım. Okulun içindeki öğrenciyi o dersten çıkartıp, diğer derse koşturur hale getirmemek lazım. Oyunla eğitimi, dinlenmeyi bir arada götürüp, daha iyi bir eğitim vermek gerekir. Müfredatın sadeleştirilmesi lazım." dedi.

AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında toplanan TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarıyı görüşmeye devam ediyor.

Bakan Yılmaz, tasarı üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Hiçbir dönemde, Ağustos 2016'da öğretmen ataması yapacaklarını söylemediklerini belirten Yılmaz, eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile bizzat konuştuğunu, "Benim böyle bir açıklamam yok." dediğini aktardı.

Yılmaz, bir kişi, bir yerde yolsuzluk, hırsızlık olduğunu söylüyorsa, savcılığa şikayette bulunmasının, o kişinin vatandaşlık ve insani vazifesi olduğunu vurguladı. Yılmaz, mahkemelere mutlaka güvenmeleri gerektiğini dile getirerek, "Mahkemeler yavaş işler ama hak yerini eninde sonunda bulur." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenler tarafından seminer döneminde incelenmesi istenen kitaplar arasında Alevilere yönelik eleştirilerin yer aldığı Nurettin Topçu'nun kitabının bulunduğuna yönelik haberler üzerine Yılmaz, sadece Topçu'nun değil, Peyami Safa, Oğuz Atay, Çiğdem Kağıtçıbaşı, Jean-Jacques Rousseau'nun kitaplarının da olduğunu kaydetti.

Kitaptaki, o tabire katılmadığını bildiren Yılmaz, Türkiye coğrafyasında yaşayan insanların ortak noktalarının, ayrıldıkları noktadan çok daha fazla olduğunu anlattı. Yılmaz, "Sünni meşrepli Alevi" olduğunu söylediğini, başka hiçbir yerin camisinde Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin'in isminin yazmadığını, bunun sadece bu coğrafyanın kültürüne ait olduğunu söyledi.

Yılmaz, bütün kardeşlerine, Alevi kardeşlerine, "Milli Eğitim Bakanlığının incelemesinden geçen ister romanlar olsun, kendisini farklı yerde veya inanç gruplarında kimliklendirip, Türkiye'nin genel milli eğitim politikalarından rahatsız eden ibareler varsa, lütfen getirin değiştirmeye hazırız." dediğini vurguladı. Yılmaz, "Biz ortak, birlikte yaşayacağız. Farklılıklarımızı görsek dahil, zenginlik olarak göreceğiz. Başka ülke, başka gidecek yerimiz yok." dedi.

-"Rüyalara sansür koyacaklar..."

Doğru, iyi bir şey yapacaklarını söylediklerinde buna inanılmasını isteyen Yılmaz, niyetlerin okunmaya çalışıldığını söyledi. Yılmaz, Arif Nihat Asya'nın, "Sessizce düşünsek duyacaklar bir gün/ Olmazları olmuş sayacaklar bir gün/ Onlar bu vehimle ellerinden gelse/ Rüyalara sansür koyacaklar bir gün" dizelerini okudu.

Yılmaz, eğitimde çok iyi şeyler yaptıklarını, ancak daha yapılması gerekenlerin bulunduğunu dile getirdi.

PISA'da ülkelerin ortalama matematik performans puanlarındaki değişimde, Türkiye matematikte 2013'te 423 ortalama puan, 2012'de 448 puan aldığını bildiren Yılmaz, PISA 2012 sonuçlarına göre 12 ülkede ortalama matematik performans puanlarında en fazla artış gösteren ülkelerin Brezilya, Tunus, Meksika, Polonya ve Türkiye olduğunu, matematikte iyi bir noktaya geldiklerini söyledi.

-"Taş bile değişir"

Yılmaz, öğretmen adayların aldıkları sınav sonuçlarına göre, Şubat 2017 döneminde atama yapılacağını bildirdi.

Eğitimin yap, boz tahtasına döndüğü eleştirilerine yanıt veren Yılmaz, insanın olduğu yerde mutlaka değişimin olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Bu kurumlar taş gibi değildir. Taş dahil yağmur, hava, su, yelden değişir. Kendi yaptıklarımızı değiştiriyoruz. Ama hukuk yaşayan olgudur. İhtiyaçları kısmen karşılamadığı oranda düzenleme yapmak asli görevimiz." dedi.

Yılmaz, "OKS, LGS'den iyidir; SBS, OKS'den iyidir, şimdi de TEOG, SBS'den iyidir. Bunu yap, boz şeklinde değil daha iyi, daha güzeli arama gayreti olarak görmek gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

İmam hatip lisesinin, talep olmadan açılmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Müşterisiz meta zayidir. Kimse evladını göndermez, o zaman otomatikman kapanır. Geçmişte böyle olduğu dönemler yaşandı. Halkın talebi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı okul açacaktır, halkın talebi olmadığı durumda hiçkimseye bir dayatma yapabilmesi mümkün değil.

Müfredat konusu, seçim beyannamemizde de var. Müfredatın sadeleştirilmesi lazım. Ders sayımız Avrupa'dan daha fazla, belki ders sayısının azaltılması lazım. Okulun içindeki öğrenciyi o dersten çıkartıp, diğer derse koşturur hale getirmemek lazım. Oyunla eğitimi, dinlenmeyi bir arada götürüp, daha iyi bir eğitim vermek gerekir diye düşünüyorum."

AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, muhalefetin, öğretmen atamadıkları, verilen sözü yerine getirmedikleri eleştirisinde bulunduğuna işaret etti. Yılmaz, bunu reddettiklerini ifade ederek, ağustosta öğretmen atama sözü vermediklerini kaydetti.

Yılmaz, 2002'deki 513 bin olan öğretmen sayısını bugün 993 bine çıkardıklarını kaydederek, "Bir cumhuriyet döneminde atanan öğretmen kadar öğretmen ataması yapan iktidarı, öğretmen atamamakla suçlamak, insafsızlıktır." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, tasarının yer alan düzenlemelerin daha önce de değiştirildiğini ifade ederek, "Milattan önce, Atatürk, İnönü döneminde mi değişti; hayır sizin döneminizde değişti. 'Teftiş Kurulunu yeniden getiriyoruz' diyorsunuz, siz kaldırdınız. Kamu İhale Kanunu 173 kez değişti. Yasa 70 madde, 67'sini değiştirdiniz. İstisna maddesi olan 3. maddeyi tam 24 kez değiştirdiniz." diye konuştu.

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, eğitimin en önemli sorununun ticarileştirilmesi; özel okul kavramının çoğaltılması, eğitimde eşitlik kavramının kalkması olduğunu savundu.

Tasarının görüşmeleri maddeler üzerinde devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Eğitim Alanını Düzenleyen Tasarı Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement