Ekoloji Meclisi, Orman Yangınlarına Tepki Gösterdi - Son Dakika
Güncel

Ekoloji Meclisi, Orman Yangınlarına Tepki Gösterdi

Ekoloji Meclisi, Orman Yangınlarına Tepki Gösterdi

Ekoloji Meclisi, Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan orman yangınları ile ilgili yapılan basın açıklamasını yaparak yetkileri yangınlara duyarsız olmakla suçladı.

01.07.2016 10:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da Ekoloji Meclisi tarafından Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde son günlerde Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan orman yangınlarına dikkat çekmek için basın açıklaması yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanlığının da destek verdiği basın açıklamasında sık sık 'Faşizme karşı ormanlaşalım, bizi bu yangın değil sessizlik öldürecek' sloganları atıldı. Basın açıklamasına Ekoloji Meclisi ve HDP Şanlıurfa İl Örgütü üyeleri katıldı. Grup adına basın açıklamasını Urfa Ekoloji Meclisi Sözcüsü Zuhal Parlak okudu.

PARLAK: DERİN İZLER BIRAKAN TRAVMATİK YAŞAM İHLALLERİ YAŞANMIŞTIR
Zuhal Parlak, yangını söndürmesi gereken kurumların yapılan çağrılara duyarsız kaldığını iddia ederek, "Günlerdir alevlere teslim olan ormanların, tarlaların ve yaşam alanlarının yok oluşunu acı çekerek izlemekteyiz.
Özellikle son bir yılda çeşitli gerekçelerle toplum ve doğa üzerinde yoğun bir tahribat ve imhaya yol açan savaş politikaları yürütülmektedir. Birçok kent merkezi ve ilçede yaşanan savaş sürecinde aylarca sokağa çıkma yasakları ve ambargolar uygulanmış, tarım ve hayvancılıkla geçinen halkların temel yaşam ve barınma hakkı elinden alınmıştır. Bu süreçte birçok yerleşim merkezinde yaşamı durduracak fiziki hasarlar ortaya çıkmış; başta çocuklar olmak üzere toplumun tamamı üzerinde derin izler bırakan travmatik yaşam ihlalleri yaşanmıştır. Yüzlerce sivil savunmasız insan ve binlerce hayvan bu savaş sürecinde katledilmiştir. Bu süreçte yine yüz binlerce insan evlerinden ve kentlerinden göç etmek zorunda bırakılmıştır. Kentler, sivil insanlar hedef alındığı gibi doğa da hedef alınmakta, ormanlar yakılmakta köy ve kırsal hayat yok edilmek istenmektedir. Görülmesi gereken nasıl ki Antalya'da rant uğruna ormanlar yakılıyorsa, Cudi ve Lice'de de orman yangınları çıkarılmakta, doğa talan edilmektedir. Bu doğrultuda devam eden askere operasyonlarda; savaş uçakları, helikopterler, top atışları gibi yöntemlerle bilinçli bir şekilde ormanlarımız ve içindeki tüm canlı popülasyonuyla birlikte ateşe verilmektedir" dedi.

'DURUMA KAYITSIZ KALINMAKTADIR'
Binlerce hektar ormanlık alan yok edildiğine dikkat çeken Parlak, "Bu yangınları söndürmek için müdahale etmek isteyen yerel yönetimlerin itfaiye birimleri ve bölge halkı askerler tarafından engellenmektedir. Yine bu kapsamda yangın alanlarına gitmek isteyen duyarlı kesimler ve yerel yöneticiler devlet güçleri tarafından gözaltına alınmaktadır. Yangını söndürmekle yükümlü ilgili devlet kurumları tüm çağrılara rağmen bu duruma kayıtsız kalmaktadırlar. Ülkenin farklı alanlarında yaşanan orman yangınlarında uçak, helikopter gibi devletin tüm imkânları seferber edilirken, bu alanlara ise halkın müdahale etmesini engelleyerek yangının büyümesine neden olan zihniyet; bölgedeki tüm köylerin boşaltılmasını, yaşamdan koparılmalarını, yanan alanların ranta dönüştürülmesini amaçlamaktadır. Bizler Urfa Ekoloji Meclisi aktivistleri olarak toplumun ve doğanın özgürlüğünün ancak barışla sürdürülebileceğine olan inancımızla buradan yürütülen kirli savaşın bir an önce durdurulması gerektiğini haykırıyoruz. Tarihin her döneminde doğayla ve toplumla barışık yaşamış Kürt halkına ve doğasına dönük ekolojik yıkım ve imha politikalarına karşı başta Türkiye çevreci ve ekolojistleri olmak üzere tüm dünyadaki vicdan sahibi her bireyi, kurumları ve ekolojik çevreleri sesimiz olmaya ve birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz" diye konuştu. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Ekoloji Meclisi, Orman Yangınlarına Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement