Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması

Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması

" 2013 yılı 7 aylık dönemde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre teşvik belgesinde yüzde 31, buna bağlı olarak sabit yatırım tutarında yüzde 81 artış yaşandı"

11.09.2013 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin hayata geçmesiyle 2013 yılı 7 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre teşvik belgesinde yüzde 31'lik artış olduğunu belirterek, buna bağlı olarak sabit yatırım turarında ise yüzde 81'lik artış meydana geldiğini bildirdi.

Çağlayan, hijyenik ürünler üreticisi Ontex'in Silivri Selimpaşa'da hayata geçirdiği fabrikasının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi avantajları ile ilgili katılımcıları bilgilendirirken, geçmişte Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımlar ile bugün yapılan yatırımlar arasında ciddi fark olduğunu dile getirdi.

Ontex yetkililerine dünyadaki Ar-Ge merkezlerini Türkiye'ye taşıma tavsiyesinde bulunan Çağlayan, Türkiye'deki ekonomik gelişmelere ilişkin şunları anlattı:

"1923-2002 yılları arasında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım sadece 14,6 milyar dolar olmuştu. Biz iktidara geldikten sonra 10,5 yılda doğrudan yapılan yatırım 127 milyar dolar olmuştur. Halep ordaysa arşın burada... ve bunun yüzde 75'e yakını Avrupa'dan gelen sermayedir. Doğrudan yatırımcılar kaşımıza gözümüze gelmediler, Türkiye'nin istikrarına, Türkiye'ye duyulan güvene geldiler."

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin yatırımda meydana getirdiği artışa da dikkati çekerek, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Biz dünyanın en cazip yatırım teşvik sistemine sahibiz. Teşvik Sistemi'nin hayata geçirildiği 20 Haziran 2012 tarihinden 20 Haziran 2013 tarihi arasına baktığımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre teşvik belgesinde yüzde 22 artış yaşandı ve Bakanlığım tarafından 4840 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Yine bu 4840 belgeyle yatırımcılar 76 milyar lira üzerinde sabit sermaye yatırımı yapacaklarını ifade ettiler ki bu da bir önceki yıla göre yüzde 62'lik bir artışa tekabül ediyor. İstihdam konusunda da bu teşvik müracatlarında 178 bin kişilik istihdam öngörüldü  ve bu da bir önceki döneme göre yüzde 59'luk bir artışa tekabül ediyor."

Teşvik müracatlarının aynen devam ettiğine değinen Çağlayan, 2013 yılı ilk 7 aylık dönemde de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre teşvik belgesinde yüzde 31'lik artış olduğunu belirterek, " Buna bağlı olarak sabit yatırım tutarı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 81'lik, istihdam ise yüzde 55'lik artış gösterdi" dedi.

Çağlayan yatırım yapan firmaların Türkiye'ye güvenmesi gerektiğini, güvenip yatırım yaptıkça daha fazla kazanacaklarını söyledi.

Konuşmasında 2020 Olimpiyatlarının evsahipliğinden Türkiye'nin elenip Tokyo'nun kazanmasına da değinen Çağlayan, "İstanbul ile Tokyo'yu mukayese etmek mümkün değil, benim ne demek istediğimi herkes çok iyi anlar" yorumunda bulundu.

Bakan Çağlayan dün açıklanan büyüme verilerine ilişkin olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yaptığımız çalışmaların sonucunu dün gördük. Her ne kadar ülkemize  Olimpiyatlarda bir haksızlık yapılmış olup İstanbul'a verilmemiş olsa da, biz dün açıklanan büyüme rakamlarıyla Avrupa şampiyonu olduk çok şükür... Dün ikinci çeyrek büyüme rakamı gerçekten dört dörtlük geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

-"Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ecdadımıza sorumluluklarımızı yerine getirmek için koşturuyoruz"-

Konuşmasında Türkiye'nin 2023 hedefleri ile ilgili yorumlarda da bulunan Çağlayan şunları kaydetti:

"Önümüzdeki 10 yılda kesinlikle Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokacağız. Türkiye bunu hakediyor. Bizlerin de bu konuda sorumluluğu var.  Cumhuriyetimiz 1923'de kuruldu. Bizlerin bu Cumhuriyeti kuranlara, bugünkü bağımsızlığımızı, hürriyetimizi, istiklalimizi ve istikbalimizi bize verenlere, en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu cumhuriyetin kurulmasında kanlarını canlarını seve seve veren ecdadımıza karşı sorumluluğumuz var. Hükümet olarak bu sorumluluk anlayışı içinde 2023'de bu Cumhuriyeti kuranlara karşı, onların evlatları ve torunları olarak en iyi şekilde rahat ettirecek Türkiye'yi gençlerimize bırakmak istiyoruz. Gayretimi, koşuşturmamız bu yönde..."

-"Türkiye'ye ve potansiyeline çok inanıyoruz"-

Ontex Global Üst Yöneticisi Charles Bouaziz de konuşmasında Ontex olarak Türkiye'ye ve potansiyeline çok inandıklarını söyledi.

Türkiye'nin faaliyet gösterdikleri diğer ülkeler içinde fabrika açtıkları nadir ülkelerden olduğunu dile getiren Bouaziz, "Türkiye'ye güveniyoruz. Bu yüzden geçtiğimiz aylarda Türkiye'yi Ortadoğu ve Afrika'nın merkezi olarak konumlandırdık. Türkiye gelişime ve yeniliklere çok açık bir ülke. Markalarımıza yaptığımız yatırımların geri dönüşünü çok hızlı bir şekilde alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ontex ME&A Genel Müdürü Özgür Akyılda ise, yeni fabrikanın 22 bin metrekarelik arsa üzerine toplam 33 bin metre kare kapalı alandan oluştuğunu belirterek, "Fabrikamızın toplam yatırım tutarı 60 milyon lira oldu. Söz konusu yatırım tutarının 18 milyon lirası bina, 42 milyon lirası ise makine, teçhizat ve teknoloji yatırımlarından kaynaklandı" bilgilerini verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement