Ekonomi Bakanı'ndan Deik Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Bakanı'ndan Deik Açıklaması

Ekonomi Bakanı\'ndan Deik Açıklaması

Çırağan sarayı'nda yeni oluşturulan DEİK Yönetim Kurulu toplantısının ardından Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için Bomonti Hilton Otel'e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gündeme ve DEİK'in yeni yapısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

28.09.2014 20:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çırağan sarayı'nda yeni oluşturulan DEİK Yönetim Kurulu toplantısının ardından Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için Bomonti Hilton Otel'e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gündeme ve DEİK'in yeni yapısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

DEİK Kanunu çıktıktan sonra yönetmeliğin de yayınlandığını hatırlatan Zeybekci, "35 kişilik Yönetim Kurulu da ilan edildi. Hemen hemen tamamı önceki dönem Yönetim Kurulu Üyeleri. İçlerinden birini Yönetim Kurulu Başkanı olarak atama yetkisi bakanlığa aitti. Bu sabahtan itibaren Ömer Cihad Vardan'ı Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevlendirmeyi yaptık. Bizim bakanlık olarak sorumluluğumuz buydu. Yeni Başkan'ın başkanlığında Yönetim Kurulu toplantısını bugün yapıyorlar. Seçimleri yapıyorlar. DEİK'te dikkat edilmesi gereken, Genel Kurul tarafından seçiliyor olması. Önceden 25'ti, şimdi 35 oldu. Önceden 25'inden 13'ü tek bir organ tarafından atanıyordu. Ekonomi aktörlerinin yurtdışı koordinasyonunda sıkıntı vardı. Temsil anlamında yaşanan bazı kopukluklar vardı. Şimdi artık DEİK, Ekonomi Bakanlığı'nın temasıyla, dünyada çok daha aktif hale getiriliyor" diye konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU'NUN İSTİFASI

Yönetim Kurulu listesini yayınladıklarını, görevleri tebliğ ettiklerini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Kabul edip etmediklerini sorduk. Bu süreçte TOBB Başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile de istişare ettik. Kendileri Meclisimizin çıkarmış oldukları kanuna saygılı olduklarını söylediler. Biz kendilerine sunduğumuzda, 'Yönetim Kurulu'nda yer alır mısınız?' diye, 'Seve seve' kelimesini kullandı. Dün akşam bu mutabakatımıza rağmen, akşam rahatsız olduklarını, bu konularla ilgili bize beyan ettiler. Biz mutabakata vararak, kendilerini Yönetim Kurulu'na aldığımızı söyledik. Bana tekrar değerlendirerek döneceklerini söylediler ama ben sabah öğrendim ayrıldıklarını" dedi.

TOBB'un kurum olarak Yönetim Kurulu'nda devam edeceğini, ama Hisarcıklıoğlu'nun şahsi olarak yönetimde yer almayacağını öğrendiklerini söyleyen Zeybekci, "Bizim için kalıcı olan kurumlardır" dedi.

DOLARIN YÜKSELMESİ

Dolar kurunun yükselmesiyle ilgili bir soruya da yanıt veren Zeybekci, şunları söyledi:

"Kurda bu hareketlendirmeleri gördüğümüzde, biz endişe edilmemesi gerektiğini, piyasanın kendi ayarlarını yapacağını, kendiliğinden bunun rayına oturacağını söylemiştik. Müdahale etmemek lazım diye açıklamalarda bulunmuştuk. Merkez Bankası'nın günlük satışlarını 40 milyon dolara çıkardığını gördük. Bunu olumlu buluyoruz. Onu da söyleyeyim. Bu piyasaya belirleyici bir şekilde müdahale değil, piyasanın ihtiyaçlarını makul olarak karşılama adına olumlu bir adım olarak görüyorum. Türkiye'de ihracatı teşvik edici, ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı kur'un 2.15-2.25 aralığını bizim için makul olarak gördük. 2.15'in altına indiğinde, dış ticaret dengeleri açısından ihracatı teşvik etmek, gereksiz ithalatı cazip olmaktan çıkarmak anlamında... Nasıl 2.15'in altına düştüğünü birazcık böyle, tedbirli yaklaşıyorsak, şu andaki seviyeleri hala bizim için normal aralıklarda görüyoruz."

BEKLEMEK LAZIM...

Loto gibi bir tahminde bulunmak istemediğini belirten Zeybekci, tabiatın kuralları içinde piyasanın ayarlamalarını yaparak kendi yerine oturtacağını, buna tedbirsiz tepkiler vermeye gerek olmadığını söyledi, "Beklemek, görmek lazım" dedi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Bakan Zeybekci, "yıl sonu enflasyon beklentisi" hakkındaki soruya ise "Türkiye'de yüksek kurun enflasyona negatif katkısını 2.25-2.30 aralığında gördük zaten. Bu maliyet katlanılır diye görüyoruz. Burada ülke olarak vermemiz gereken karar, öncelik olarak koymamız gereken şey, biz enflasyonla mücadeleyi çok önemli buluyoruz. Biz Türkiye'de üretimin büyümesini, istihdamın artmasını, ihracatın artmasını daha önemsiyoruz" diye konuştu.

Enflasyonla mücadeleyi kalıcı olarak gördüklerini söyleyen Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Enflasyonla mücadelede, biz iç talebi kısarak, piyasanın ateşini söndürerek, büyümeyi düşürmeye, istihdamı düşürmeye rağmen enflasyonla mücadeleyi ülke menfaatlerine uygun görmüyoruz. Enflasyonun sebebi ne? Arzın talepten az olması. Piyasada malın az bulunması, fiyatların ondan dolayı yükselmesi. Biz üretimi artırmak, üretimi artırmak, enflasyonla kalıcı şekilde mücadele etmenin daha isabetli olacağına inanıyorum. Bu hükümet programımızın en önemli maddelerinden biridir." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekonomi Bakanı'ndan Deik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement