Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

"(Rusya ile imzalanan anlaşma) Bence tarihi bir anlaşmaydı.

02.12.2014 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ile dün imzalanan anlaşmayla ilgili olarak, "Bence tarihi bir anlaşmaydı. İlk defa ticaretin önündeki engelleri kaldırma anlamında tek tek liste yaptık. Bununla ilgili bir yol haritası ve tarih koyduk. Türkiye-Rusya ilişkilerinde en üst düzeyde bir dönem başlıyor diyebiliriz" dedi.

Bakan Zeybekci, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Zeybekci,  Bakanlıktaki kabulde, Kocaeli'nin sanayi ve ticarette Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olduğunu söyledi. Kocaeli'nin bir çok alanda kümeleşen bir bölge olduğunu ifade eden Zeybekci, bunun aşırı kümeleşmeye dönüşmemesi gerektiğini belirtti. Zeybekci, bu anlamda Kocaeli'nin diğer alanlara da bu birikimini aktarması gerektiğini kaydetti.

Sanayi şehri olmasına rağmen Kocaeli'nde 150 bin  büyükbaş havyanın bulunduğunu, turizmin gelişmesine yönelik önemli çalışmaların yapıldığını anlatan Özdağ, Bilişim Vadisi'nin illerinde yapılmasının önemine işaret etti. Özdağ, "Kocaeli kendi başına bir ülke olarak değerlendirilse ürünleriyle beraber, dünyada 8. ülke olurdu" dedi.

Kocaeli'ndeki havaalanını bugüne kadar istedikleri gibi çalıştıramadıklarını kaydeden Özdağ, bu havaalanını hac ve umreye yönelik bir havaalanına dönüştürmek istediklerini iletti. Özdağ, Kocaeli'yi uluslararası çapta tanıtabilmek için geleneksel hale gelecek şekilde "Kartepe Ekonomi Zirvesi" düzenlemek istediklerini dile getirdi. Bakan Zeybekci de bu konuda beraber çalışma yürütülebileceğini söyledi.

Türk müteahhit sektörünün önemli oranda gelişme gösterdiğini ifade eden Özdağ, müteahhitleri dünyaya daha kolay açılabilmesi için Uluslararası Rekabeti Geliştirmesi Projesi (Ur-GE) desteklerinden faydalanabilmelerini istediklerini dile getirdi. Bakan Zeybekci de Ur-Ge'nin faaliyet amacının bu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ekonomi tabiat kuralları gibidir, kendi kuralları vardır. Eğer bir yerde bir cazibe, çekim noktası varsa siz onu bazı engeller koyarak, 'bundan sonra inşaat yapılmasın Türkiye'de' diyerek bu işi yapamazsınız. Türkiye'nin gerek kentsel dönüşüm, gerek kırdan kente göç, gerek yapıların yenilenmesi gibi nedenlerle yoğun bir inşaatlaşmaya, yapılaşmaya ihtiyacı var. Diğer taraftan sanayide de büyük yapı ihtiyacımız var. Türkiye'de  inşaat sektörü büyük öneme sahip olmaya devam edecektir. Özellikle bizim bulunduğumuz coğrafyada, biz artık bir çekim noktası haline geldik. İnsanlar İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Kocaeli'nde ev sahibi olmak istiyor. Dolayısıyla bizim ticari anlamdaki gayrimenkul stoğumuzu bir ihracat kalemi olarak görmemiz lazım. Türkiye'deki binlerce yapıyı dünyaya pazarlamamız gerekir."

Zeybekci, müteahhit sektörünün de Ur-Ge kapsamına alınması için bir tebliğ çalışması yapıldığını bildirdi.

"Pasaportumuz daha itibarlı hale gelecek"

Özdağ'ın sanayicilere de yeşil pasaport verilmesini talep etmesi üzerine Zeybekci, AB'nin Türkiye ile vize problemi olduğunu ve bunun hiçbir standarda, hiçbir hukuki zemine uymadığını kaydetti. Bütün vatandaşların kullandığı pasaportların itibarlı hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

"Yeşil pasaport kamu çalışanlarına veriliyor. Ben her zaman buna karşı oldum. Millete hizmet etmekle görevli olan hizmetkarların milletten daha ayrıcalıklı kimliklere sahip olması, milleti anlamasının önündeki en büyük engeldir. Bunu yıllardır söyledim. Yapmamız gereken şey, vatandaşımızın kullandığı pasaportları vizesiz, Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır, itibarlı, karşıdan gösterildiğinde bütün gümrüklerden bakılmadan, kontrol edilmeden geçilen bir pasaport haline getirmek. Allah'ın izniyle bu da olacak. AB ile bunu konuşuyoruz; normal pasaportta mesleği kısmına sanayici, öğrenci, sporcu, akademisyen, sanatçı yazıldığı zaman vizeye tabi olmaması yönünde. Bu, geri kabul anlaşmasından sonra kendiliğinden olacaktır.

Bu ülkenin milletvekilinin hala ABD büyükelçiliğine çağrılıp parmak izi alınarak vize alması benim en ağırıma giden şeydir. Bunu kabullenemiyorum. ilk milletvekili olduğum zaman pasaport değişikliğinde ABD büyükelçiliğine  gitmek benim için büyük bir zuldü. Onun üzerine Dışişleri Bakanlığı ve TBMM'ye yazı yazdım, dedim ki 'Biz de mütekabiliyet çerçevesinden aynısını yapalım. ABD Temsilciler Meclisi ve Senato  üyeleri Türkiye'ye gelirken büyükelçiliğimize çağıralım ve  parmak izi verdirelim' onlar bize uyguluyorsa bizim de aynısını yapmamız lazım."

-Sorular

Zeybekci, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türkiye ve Rusya'nın potansiyellerinin en yüksek düzeyde değerlendirilmesine yönelik Rusya Ekonomi Bakanı ile çok uzun süreden beri devam eden bir çalışmaları olduğunu anlatan Zeybekci, bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyareti sırasında bir anlaşma imzalandığını ifade etti. Bunun tarihi bir anlaşma olduğunu belirten Zeybekci, şöyle dedi:

"Bu anlaşmanın içerisinde ilk defa Serbest Ticaret Anlaşması zikredildi, ilk defa  yazılı olarak milli paraların kullanılması zikredildi, ilk defa gerek Rusya'da gerek Türkiye'de gerekse üçüncü ülkelerdeki Türk ve Rus yatırımlarının finansmanı için Rus ve Türk Yatırım fonu zikredildi. İlk defa Türkiye ve Rusya'nın da tabi olduğu birlik üyeliklerine rağmen 'ne yapabiliriz, nasıl bir araya geliriz' zikredildi. Bence tarihi bir anlaşmaydı. İlk defa ticaretin önündeki engelleri kaldırma anlamında tek tek liste yaptık. Bununla ilgili bir yol haritası ve tarih koyduk. Türkiye'nin sahip olmadığı birçok şeye Rusya, Rusya'nın sahip olmadığı birçok şeye Türkiye sahip. Türkiye-Rusya ilişkilerinde en üst düzeyde bir dönem başlıyor diyebiliriz."

Yapımında ağır metaller, zehirli kimyasallar kullanılan ayakkabıların ithaline ilişkin de Zeybekci, başta çocuklara yönelik ürünlerde olmak üzere vücuda temas eden ürünlerde sağlık, kimyasal madde denetimleri başlattıklarını belirtti. Zeybekci, "İnsan sağlığına zararlı olan her şeyi yasaklarız" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement