Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu an piyasalar 8 Haziran sabahını net bir şekilde görmeye başladı.

18.05.2015 20:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu an piyasalar 8 Haziran sabahını net bir şekilde görmeye başladı. Nasıl görüyor piyasalar. Siz zannediyor musunuz ki Türkiye'de anketi partiler yaptırıyor. Uluslararası tüm ekonomi kuruluşları, Almanya'nın en ünlü bankası, bunları gördüğüm için söylüyorum. Bunlar çok hızlı bir şekilde anketler yaptırıyor. Türk ekonomisi ile ilgili bilgiye önden sahip olmak, ona göre adımlar atmak için. Önden bilgilere sahip oldular, piyasalar rahatlamaya başladı ve piyasalar bundan sonra daha da rahatlayacaktır" dedi.

Kütahya 1. Orgnazie Sanayi Bölgesi Müdürlüğü'nde yatırımcı işadamlarıyla bir araya gelen Zeybekci, sorunları dinledi.

Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, daha önce söylediği gibi Türkiye'de endişe edecek hiç bir şeyin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin kamu maliyesi ve özel sektör borçları anlamında endişe edecek hiç bir şeyinin olmadığını belirten Zeybekci, "Maalesef Türkiye'de agresif bir şekilde faiz müdahalesi gördük. Türkiye ve dünya piyasaları yüzde 2 ile 2,5 civarında faiz artışı ile Merkez Bankası'nın güçlü bir müdahalede bulunmasını beklerken biz, 4,5 ve 5,5 aralığı dolayında müdahale ettik. Etkili oldu mu? Oldu. Tutup indirdik aşağı, sonra biliyorsunuz 2,05'lere kadar aşağıya doğru bir iniş yaşandı. İkisi de normal değildi. 2,39'da normal değildi, 2.05'de normal değildi. Kurla, dövizle, faizle ilgili o gün onu söylediğimizde şöyle dedik; 'Amerika Merkez Bankası'nın almış olduğu bu karardan bütün dünya etkilenecektir. Çin, Brezilya, Arjantin, Şili, Hindistan herkes etkilenecektir. Çünkü dünyada rezerv para basma yetkisi tek ve en güçlü para olan Amerikan doları. Bunun hareketlerinden dünyadaki diğer bütün ülkelerin etkilenmesi son derece normaldir" diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin de etkilendiğini ama Türkiye'nin diğer ülkelerden farklı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin Birezilya, Arjantin, Şili Malezya ve Endonezya'dan farklı olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Neden farklıdır? Çünkü dünyada Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği anlaşması olan tek ülkedir, Türkiye. Doğrudan dış ticaret hacminin yüzde 40'ını Avrupa Birliği ile yapar. AB bizim birinci ticaret ortağımızdır. Biz de Avrupa Birliği'nin 5'inci ticaret ortağıyız. Avrupa Birliği'ni ülke olarak düşünürseniz, AB'nin biz 5'inci büyük ortağıyız. Az buz değiliz yani. Dalgalanma sadece Türkiye'de değil bütün dünyada oluyor. Eşit şekilde yaşanıyor. Rusya daha çok yaşadı, Brezilya ve Arjantin çok daha fazla yaşadı, Macar kronu daha fazla yaşadı ama biz daha makul bir şekilde yaşadık. O gün şunu söyledik. 'Türk ekonomisi, dünya ekonomisinin yüzde 1'dir. Siz yüzde 1'lik bir ekonomiyle Türk lirasının değerinin düşmesini ben engelleyeceğim diye dolara müdahale ettiğin zaman, üstünüzden silindir gibi geçer. Müdahale edemezsiniz. Yapmanız gereken tek şey var. Bu dalgalanmada o sörfün üstünde ustaca durmak lazım. Hatta o dalgayı kendinize enerji olarak, güç olarak ondan yararlanmak, faydalanmak lazımdır. Buna en uygun yer Türkiye. Onun için bunu hep söyledik. En son dedik ki, 'şu anda Türk lirası üzerinde, faizin üzerinde bir bant var. Bir köpük var, bir tortu var. Bu, spekülasyon ve seçim yüküdür. Türkiye 8 Haziran'ı net olarak gördüğünde, bu spekülasyon köpüğü gider, para, kur, TL ve faiz normale doğru hızlı bir şekilde dönüşür ve bu da en fazla 10 gün içinde yaşanır."

Zeybekci, ekonomi bakanı olarak böyle tarih vermenin ve hedef göstermenin etkisiz olduğunu ve sonra dalga geçileceğini dile getirdi.

"Adamın kuyruğuna teneke bağlarlar" diyen Zeybekci, şöyle devam etti: :

"Bu şu anda dolar 2.58, bir hafta önce 2,73 civarlarında dolaşıyordu. Faiz 10,60'tan şu an 9,50'ler civarında. Daha düşecek onu söyleyeyim. Faizle ilgili söylüyorum. Kurla ilgili o konuda top oynamam. O konuda sadece üzerinde biraz daha köpük var. Kurla ilgili söylüyorum. Çünkü piyasalar seçim sevmez. Hele de bir yılda 3 defa seçim yaparsanız, huzursuz olur. Şu an piyasalar 8 Haziran sabahını net bir şekilde görmeye başladı. Nasıl görüyor piyasalar. Siz zannediyormusunuz ki Türkiye'de anketi partiler yaptırıyor. Uluslararası tüm ekonomik kuruluşları, Almanya'nın en ünlü bankası bunları gördüğüm için söylüyorum. Bunlar çok hızlı bir şekilde anketler yaptırıyor. Türk ekonomisi ile ilgili bilgiye önden sahip olmak, ona göre adımlar atmak için. Önden bilgilere sahip oldular, piyasalar rahatlamaya başladı ve piyasalar bundan sonra daha da rahatlayacaktır."

Toplantıya, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay, AK Parti Milletvekili Vural Kavuncu, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, AK Parti İl Başkanı Ali Çetinbaş, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral ve işadamları katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement