Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Ap Kararının Piyasaya Spekülatif Amaçlı Olarak Bir Etkisi Olur, Oldu... - Son Dakika
Politika

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Ap Kararının Piyasaya Spekülatif Amaçlı Olarak Bir Etkisi Olur, Oldu...

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Ap Kararının Piyasaya Spekülatif Amaçlı Olarak Bir Etkisi Olur, Oldu...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Parlamentosunun kararının piyasaya spekülatif amaçlı olarak bir etkisi olacağını söyledi.

26.11.2016 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Parlamentosunun kararının piyasaya spekülatif amaçlı olarak bir etkisi olacağını söyledi. TL'nin değer kazanması konusunda tüm devlet kurumlarının TL'yi kullanması gerektiğini belirten Zeybekci, TFF'ye, yayın ihalesinin TL olarak yapılması çağrısında bulundu.

Denizli'de temaslarda bulunmak üzere bir takım ziyaretlerde bulanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Güney ilçesinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulanan Zeybekci, İran ile olan ihracatın yüzde 34 oranında artış olduğunu, dünyadaki trendlere bakıldığında ise, bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. İran ile olan tercihli ticaret anlaşmasındaki 265 olan ürünleri 400'e çıkarmayı karar aldıklarını belirten Zeybekci, bunun dışında başka ülkelerle olan ilişkilerde de gelişme olduğunu, ekonomik anlamda Türkiye'nin her şeye rağmen 2017'ye çok büyük bir heyecanla girdiğini ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) ile gümrük birliği anlaşmasına değinen Bakan Zeybekci, "İnşallah 2015'nin 12 Mayıs günü Avrupa Birliği ile ortak deklarasyonu beraber yaptık. O günden bugüne, teknik görüşmelerde hiçbir şey olmadı, gayet güzel gidiyordu. Yıl sonu itibariyle, tüm yetkiler alınmış olacak, AB açısından söylüyorum. Bizim yetki ile alakalı bir problemimiz yok. Ocak ayında da ilk vuruşu yapacağız. Teknik anlamda ilk maddeden başlayarak, görüşmelere başlayacağız. 2017'nin sonunda da bitirmek gibi bir hedefimiz var. Bugüne kadar Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğinin güncellenmesine karşı olan, Yunanistan dahil, potansiyel olarak Yunanistan ilk akla gelebilir, hiçbir ülke negatif bir görüş beyan etmedi. Herkesin desteğini alıyoruz, tek tek desteklerini aldık, bitti. O konuda inanıyoruz ve inşallah da olacak" dedi.

Merkez Bankasının dolar yükselmesi karşısında piyasaya para satarak müdahalesini onaylamadığını kaydeden Zeybekci, "Artışları ile ilgili tabi ki, Merkez Bankasının elinde enstrümanlar var. Yani para piyasalarını müdahale etme anlamında muhtelif enstrümanlar var. Bunu yapabilir, para satarak da yapabilir, Döviz satarak da müdahale edebilir. Ama ben bunu şimdiye kadar geçici bir çözüm olarak, gördüm. 2014 yılının 28 Şubat'ındaki, 25, 26, 27, 28 gibi o günlerde Merkez Bankasının para satarak, müdahale bulunmasının ne derece yersiz olduğunu defalarca gördük. Anlatmaya çalıştım. Yani şu anda 50 milyon, 100 milyon dolarlık bir alanda spekülasyon yapan piyasalarda, en fazla 300-400'e çıkan bir şey bu. Merkez Bankası girdiği anda, bu oyunun hacmi 100 milyara çıkıyor. O zaman müdahale edeyim derken, daha çok müdahaleye açık hale geliyorsunuz. Dolayısıyla ben o yöntemi onaylamıyorum. Piyasaya para satarak müdahale etmeyi asla onaylamıyorum" şeklinde konuştu.

Merkez Bankasının bağımsız olması anlamında aldığı kararları desteklediğini belirten Zeybekci, "Diğer taraftan merkez bankasının enstrümanlarından bir tanesi, faizlerle ilgili müdahalesi, TL'yi güçlendirme anlamında, TL'yi arttırma anlamındaki müdahalesi gerçekleşti. Nasıl ki, son 8.5 ay bunu 250 baz puan aşağıya getirmeyi başardıysa, bununla ilgili bağımsız karar aldıysa, son adımıyla da, maksimum 50 baz puanlık müdahale de tamamen bağımsız kendi almış olduğu bir karardır. Yani 250 düşürürken, 50 artırırken de aferin demeyeceğim. Bu anlamda bağımsız karar alma ve yetkisini ben onaylıyorum, daha doğrusu destekliyorum. Yoksa faizler arttı diye sevinecek değilim, ben Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanıyım. Onun için bu şekilde yorumluyorum. Bizim de önerilerimizin olduğu, daha başka enstrümanlar da var. Bunlardan bir tanesi de, Exim Banktaki dönüşlerin TL bazında yapma imkanı sağlanması da, son derece önemli bir gelişmedir bu. Devletin TL'leşmesi ve milli parayı istisnasız kullanması, hiçbir devlet kurumunun satın almalarda ve ihalelerde, başka para birimlerinin kullanmaması Türkiye olarak, bu hassasiyeti benimsememiz lazım" ifadelerini kullandı.

"TFF yayın ihaleleri TL ile yapılsın"

Türkiye Futbol Federasyonun yayın ihalesinin yabancı para birimi üzerinde anlaşmasına karşı çıkan Bakan Zeybekci, "Futbol federasyonun yaptığı ihalede, buradan açıkça çağrıda bulunuyorum. Eğer o sözleşme hala imzalanmadıysa, tekrar gözden geçirilerek, TL olarak Futbol Federasyonu tarafından yayıncı kuruluşa, 'gel bu sözleşmeyi TL olarak yapalım, bana döviz getirme' diyecek bir şekilde, dönüştürmelidir. Bence bu dönemde Türkiye'deki bizim eğilimlerimize destek olur. Cüzi de olsa, sembolik de olsa, önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"AP'nin aldığı karar, AB üzerinde hiçbir kıymeti harbiyesi olmayacaktır"

Avrupa Parlamentosunun Türkiye hakkında aldığı kararın Türk Ekonomisi etkisine de değinen Bakan Zeybekci, "Merkez Bankasının almış olduğu karar, piyasaların beklemediği bir karardı. Piyasaların pozitif algı anlamında da, pozitif algılayabilecekleri bir karardı. Bu kararı almışken, Avrupa Parlamentosundan (AP) gelen bir karar, piyasalardaki havayı negatife çevirdi. Türk ekonomisine etkisi olur mu, geçici olur. Spekülatif amaçlı olarak bir etkisi olur, oldu zaten. Ama bunun geçtiğini inanıyorum. Çünkü AP ile AB ayrıdır, dolayısıyla AP'nin aldığı bu kararın, AB üzerinde hiçbir kıymeti harbiyesi olmayacaktır. Zaten Türkiye'ye bu yöndeki yaptırımın uygulanması ile ilgili öneriyi, AB Dışişleri Bakanları toplantı yaparak bununla görüştü. Orada sadece Avusturya'nın bu yönde önerisi vardı. Diğerlerinin Dışişleri Bakanlarının bu yönde bir yaklaşımı yoktu, ret edildi, bir raportörün getirdiği bu yaklaşımı ret edildi. Bizim için önemli olan, AB mekanizmaları, AB Komisyonun, AB Dışişleri Bakanlarının, AB Liderler Zirvesinin Toplantı kararları bizim için daha önemlidir" açıklamasını yaptı.

Bakan Zeybekci, Güney ilçesindeki temaslarının ardından beraberindeki heyetle, Honaz ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Ziyarete Bakan Zeybekci ile Denizli Valisi Ahmet Altıparmak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz ve partililer katıldı. - DENİZLİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ekonomi Bakanı Zeybekci: 'Ap Kararının Piyasaya Spekülatif Amaçlı Olarak Bir Etkisi Olur, Oldu... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Halka Çağrıda Bulundu
    03:35 AK Parti Kütahya İl Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Halka Çağrıda Bulundu

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, AK Parti Kütahya Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu ve AK Parti Kütahya İl Genel Meclisi Adayı Muhterem Kılıç, 31 Mart'ta halka "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısında bulundular.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement