Türkiye ile Rusya Ekonomik ve Ticari Mutabakat İmzaladı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye ile Rusya Ekonomik ve Ticari Mutabakat İmzaladı

Türkiye ile Rusya Ekonomik ve Ticari Mutabakat İmzaladı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile İstanbul'da bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Ticari ve ekonomik anlamda tarihi bir görüşme yapıldı" dedi.

16.09.2014 17:01  Güncelleme: 17:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ile İstanbul'da bir araya geldi. Yeşilköy'de bir otelde görüşen iki ülke heyetleri arasında mutabakat belgesi imzalandı.

"TARİHİ BİR GÖRÜŞME YAPILDI"

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin artırılmasının yollarının arandığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İki ülke arasında ticari ve ekonomik anlamda tarihi bir görüşme yapıldı" dedi.

"SINIRLAMALARI KALDIRMALIYIZ"

İki ülke arasındaki ticari hacminin 32 milyar doların üzerinde olduğunu hatırlatan Bakan Zeybekci, "Hedef, Sayın Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu 100 milyar dolara ulaşmak. Bu, iki ülkenin ilişkileriyle, klasik gümrük duvarlarıyla son derece zor. Onun için bu hedefe ulaşmanın yolu sınırlamaları kaldırmak" diye konuştu.

"AB İLİŞKİLERİ ETKİLENMEZ"

AB ve ABD'nin ambargosu nedeniyle yeni bir durum ortaya çıktığını ve Türkiye'nin bunu değerlendirmek istediğini söyleyen Zeybekci, "Türkiye bu durumda ihracatını kısmayarak, tersine artırarak Rusya'yı desteklemeyi daha çok arzu ediyoruz. Ticaretimizi geliştirme yönünde adımlar atmayı tercih ediyoruz. Bürokratik anlamdaki engelleri tamamen ortadan kaldırmak için bir fikir birliğine vardık" dedi.

"BELGELER TANINACAK"

Türk kurumlarının verdiği yetki belgelerinin bire bir Rusya tarafından kabul edilmesi, aynı şekilde Rusya'nın verdiği belgelerin Türkiye'de geçerli olması için iki tarafın da beyanatta bulunduklarını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bunun sistematiğini oturtmak için ilgili kurumların adım atacaklarını söyledi.

"MİLLİ PARALAR KULLANILSIN İSTİYORUZ"

2009 yılında imzalanan bir anlaşma ile Türkiye ve Rusya arasında ticaretin milli paralarla yapılması konusunun kayda geçirildiğini hatırlatan Zeybekci, "Şimdiye kadar 620 milyon dolarlık bir kısmı Ruble ve TL ile yapılmış. Biz bunun artırılmasını istiyoruz" dedi. Zeybekci, 1 hafta sonra Moskova'da yeniden bir araya geleceklerini söyleyerek, "Sonuç alana kadar teknik heyetler sürekli görüşecek" dedi.

"MÜTTEFİK HALİNE GELMEK İSTİYORUZ"

İki ülke arasında asıl hedefin aradaki bütün engelleri kaldırarak birbirlerinin fırsatlarını değerlendirecekleri yeni bir dönem oluşturmak olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, "Artık ortak hareket etmesi gereken, müttefik olan iki ülke haline gelmek istiyoruz" diye konuştu.

"BAŞKALARININ DEDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL"

Bir soru üzerine, iki ülke arasında varılacak anlaşmanın Türkiye ile AB'nin arasını açmayacağını, aksine güçlendireceğini söyleyen Zeybekci, "Türkiye yanındaki komşularındaki bu devasa fırsatları görmezden gelerek bir hedefe kilitlenecek bir ülke değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok sık kullandığı, benim de katıldığım bir cümlesi var; 'Türkiye, şu adım atılırsa başkaları ne der diyen bir ülke değildir' diye konuştu.

"YÜZDE 100 İSABETLİ BİR AÇIKLAMADIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kredi Değerlendirme Kuruluşları için dile getirdiği eleştirilere katıldığını, ancak bu kuruluşlarla ilişkileri kesmenin söz konusu olmadığını belirten Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öyle bir şey söz konusu değil. Zaten öyle bir şey söylemiyor. Sadece tespitler yapıyoruz. Sadece şunu söylüyoruz; 8 Ağustos akşam üzeri Moody's'in Türkiye ile ilgili bir rapor açıklamaya kalkmasını çok anlamlı bulmuştuk. Hatırlarsanız, beklentilerimiz de orada bir kasıtlı hareketin olabileceği yönündeydi. Anlamlı bir şekilde, Pazartesi günü, 11 Ağustos Pazartesi günü sabah saat 09.00'da Fitch'in Türkiye'de siyasi istikrarsızlıkla ilgili devam yönünde bir açıklaması oldu. Acaba ne olması gerekiyordu, Türkiye'de siyasi istikrarın olması için? AK Parti'nin seçimleri 30 Mart'ta kaybetmesi mi gerekiyordu? 10 Ağustos'ta birinci turda Cumhurbaşkanının seçilmemesi mi gerekiyordu? Çok anlamlı ve siyasi bulmuştuk söylemleri. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması, 'Siyasidir bu' değerlendirmesi yüzde 100 isabetli bir açıklamadır. Onun için biz kredi değerlendirme kuruluşlarını objektif olmaya davet ediyoruz."

BANK ASYA KONUSU

Bank Asya konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BDDK'NIN görevini yapması gerektiği yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Altını bilmediğimiz konuları cevaplamak istemem" diyen Bakan Zeybekci, "Varsayımlarla da konuşmak istemem. Ama Türkiye'de hukuk egemendir. Her şeyin hesabının sorulduğu, herkesin hesabını verebildiği bir ülkede yaşadığımızı hiçkimse unutmamalı. Herkes kurallar çerçevesinde hareket etmeli. Bir gün kurallar dışına çıktığınız zaman, bunun hesabı hukuk içinde sorulmalı" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye ile Rusya Ekonomik ve Ticari Mutabakat İmzaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor
    09:33 Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, 'Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL'den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL'den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL'den satılıyor' dedi. Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, 'Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel' ifadelerini kullandı. - HATAY

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor
    09:27 Çukurova sıcağında narenciye odunları mangal kömürüne dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Termometrelerin 39 dereceyi gösterdiği Çukurova'da, kömür üreticileri haftalar süren mesailerini sürdürerek ekonomiye katkı sağlıyor. Mangal kömürü üretimi zorlu bir mesai gerektirirken, fiyatlar ise sabit kalmaktadır.

  • Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'
    09:23 Kahramanmaraş'ın yeni cazibe bölgesi: 'Kuzey Çevre Yolu'

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar almayan Kuzey Çevre Yolu bölgesi, cazibesini artırıyor. Deprem sonrası binaların zarar görmediği bu bölge, zeminin sağlam olması nedeniyle ilgi çekiyor. Şehir merkezindeki birçok iş yeri deprem sonrası bu alana taşındı. Esnaflar, yolun tamamlanmasıyla birlikte daha fazla faaliyetin olacağına inanıyor.

  • Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor
    09:18 Adana'da Narenciye Ağaçları Mangal Kömürüne Dönüşüyor

    Adana'nın Kozan ilçesinde, kesilen narenciye ağaçları özel bir yöntemle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Çukurova sıcağında zorlu bir mesaiyle çalışan kömür üreticileri, haftalar süren yakma tekniğiyle mangal kömürü üretimine devam ediyor.

  • Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi
    09:02 Anka Haber Ajansı 16 Nisan Salı Gündemi

    Asaf Savaş Akat İktisat Ödül Töreni, siyasi partilerin grup toplantıları, İçişleri Bakanı'nın trafik verileri açıklaması, 1 Mayıs programı basın açıklaması, İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu'nun basın açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, YRP Genel Başkan Yardımcısı'nın açıklamaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı yapılacak.


Advertisement