Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli'de Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli'de Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli\'de Açıklaması

"Dünya ticaret ve ekonomisinin üçte ikisi yeniden yapılanıyor.

16.10.2014 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünya ticaret ve ekonomisinin üçte ikisi yeniden yapılanıyor. Türkiye olarak bu dönemi, şu zaman dilimini ıskalamamamız gerekiyor. Ne pahasına olursa olsun, bu haritanın içinde Türkiye yer alacaktır. Onun mücadelesini veriyoruz" dedi.

Pamukkale Üniversitesinin (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2014-2015 akademik yılı açılış törenine katılan Zeybekci, akademik yılın hayırlı olmasını diledi.

Üniversiteye ikinci kampüs alanı yapılacağı müjdesini veren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Pamukkale Üniversitesi, büyüyerek genişlemeli, dünya üniversitesi olmalıdır. Fahri doktora unvanı aldığım üniversite, bu unvanla bana büyük bir sorumluluk verdi. Pamukkale Üniversitesinin dünyanın önde gelen üniversitelerinden olması için hepimiz çok çalışacağız. Üniversiteler ne kadar başarılı olursa, Mustafa Kemal'in gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşırız. 6 milyon üniversiteli, 20 milyon öğrencimiz var. 20 milyon kalp, ülkenin geleceği için atıyor. O atan kalplere ritim vermek gerekiyor."

Türkiye'de 2013 itibarıyla cari açığın yüzde 7,9 seviyesinde olduğunu, bunu istenilmeyen seviye gördüklerini ifade eden Zeybekci, yüzde 5'in üzerindeki cari açığın sıkıntılı olduğunu, yüzde 4'ün altında olması gerektiğini vurguladı.

Zeybekci, Türkiye gibi çok hızlı büyümek isteyen ülkeler için yüzde 4'ün altındaki oranın katlanabilir olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl 2014 bütçe ve büyüme hedeflerini koyarken, hükümet olarak 2014 yılı için yüzde 6,4 cari hedefi koyduk. Bu hedefe uluslararası bütün kuruluşlar, 'yüzde 6,4 iddialı bir rakamdır, bunu tutturursa Türkiye, çok büyük başarı elde etmiş olur' dedi. Türkiye, bugün gelmiş olduğumuz noktada, 2014 yılında 2013 yılına göre cari açıkta yüzde 35 iyileşme yakaladı. Bu, çok başarılı bir iyileşmedir. Türkiye, yakalamış olduğu bu cari açıkla artık ihracata dayalı büyüme, gereksiz ithalattan kaçınma, doğru, gerçek kur politikasıyla isabetli yere doğru gitmekle çok önemli adım attı ve cari açıkta maksimum yüzde 5,7 seviyesinde 2014 yılını bitireceğiz. 2015 yılında ise çok daha önemli bir yere getireceğiz çünkü konuyu doğru yerinden yakaladık. Bir yerlerden bir anlık parayı yani özelleştirmeden, doğrudan yabancı yatırımla değil, ekonomimiz içinden ürettiğimiz, hiç olmayan kaynağı ortaya koyarak cari açıkta iyi noktaya geldik."

Ziyaretlerine gelen Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı ve Almanya Ekonomi Bakanı'na Türkiye olarak ekonomik menfaatlerine bakacaklarını söylediğini aktaran Zeybekci, "Ekonomik menfaatlerimizin temelini oluşturmada hiçbir ilişkiyi maalesef sağlam göremiyoruz çünkü dünya böyle. Önce ekonomik ilişkilerimize bakıyoruz ve dünyadaki payımızı artırmaya devam ediyoruz" dedi.

"Faizden çok dertliyiz"

Zeybekci, Türkiye'deki faiz oranlarının yatırım yapılabilir durumda olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Faiz oranlarının bir an önce aşağıya doğru gelmesi için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Üretimi ve istihdamı destekleyen, yatırım için insana cesaret veren faiz oranları yok. Biz, bu faizlerden çok çektik. Yüzde 7 bin faiz gördü bu memleket. 2002 yılında bu ülkenin milli gelirinin yüzde 15'i faize gidiyordu. Bugün yüzde 3'ler seviyesine indi. 2002 yılında topladığımız vergi gelirlerinin yüzde 80'i faize gidiyordu, bugün yüzde 15'e indi. Bugün tam tersi oldu, yani yüzde 85'i yatırıma, yüzde 15'i faize gidiyor. Onun için faizden çok dertliyiz. Bu yüzde 15'e de 'kabul edilemez faiz oranı' diyoruz. Vatandaşımızın her şeyinden aldığımız vergi gelirinin yüzde 15'ini faize vermek istemiyoruz."

"Dünya ticaret ve ekonomisinin üçte ikisi yeniden yapılanıyor"

Dünyada inanılmaz gelişmeler yaşandığını, ekonomik haritasının yeniden çizildiğini vurgulayan Zeybekci, ABD ve Avrupa Birliği'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerini 2015 sonu itibarıyla bitirip, 2017'de yürürlüğe koymayı hedeflediğini, ayrıca Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması'nın da bulunduğunu söyledi.

Zeybekci, "Dünya ticaret ve ekonomisinin üçte ikisi yeniden yapılanıyor" diyerek, şunları belirtti:

"Türkiye olarak bu dönemi, şu zaman dilimini ıskalamamamız gerekiyor. Ne pahasına olursa olsun, bu haritanın içinde Türkiye yer alacaktır. Onun mücadelesini veriyoruz. Onun için koşturuyoruz. İnşallah o yönde mesafeler alıyoruz. Etrafımızdaki bütün bu olumsuzluklar, Rusya'daki, Irak'taki ve Suriye'deki olumsuzluklar bittiği andan itibaren burada Türkiye için çok büyük fırsatların doğduğunu göreceksiniz. Bu coğrafyalardaki ana, toparlayıcı şemsiye Türkiye'dir. Türkiye olmaksızın bu coğrafyada hiçbir şeyin olmayacağını, hiçbir varlığın olmayacağını dünya öğrendi. 1910'dan itibaren başlayan, o ihanet süreciyle başlayıp 1. Dünya Savaşı sonunda cetvelle çizilen, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden organize edilip paylaşılan bu coğrafyada Türkiye olmaksızın artık hiçbir şey gerçekleşemez ve olamaz."

"Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı, bugün bağımsız tek Müslüman devlet olmazdı"

Bu coğrafyada Türkiye'ye ihtiyaç bulunduğunu anlatan Zeybekci, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bin yıldan beri bu coğrafyada Selçuklu, Osmanlı, bugün Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı bu coğrafya nice olurdu, herkes şöyle bir düşünsün. Ben söyleyeyim size, bağımsız tek Müslüman devlet olmazdı. Bu kadar net söylüyorum. Onun için herkes Türkiye'nin ne anlam ifade ettiğini, dostlarımız, müttefiklerimiz, tüm coğrafyadaki herkes gayet iyi bilecek. Biz ne yaptığımızı biliyoruz, hiç kimseden ne yapacağımızla ilgili direktif almaya, oradaki kardeşlerimize, akrabalarımıza, kan bağımız, kültür bağımız olduğu o coğrafyada ne yapacağımızı kimseden öğrenecek değiliz. Onun için topyekun, hep beraber gayret edeceğiz, ülke, millet olarak geleceğe daha iyi bakmak için gayret ediyoruz, edeceğiz. Onun için 'durmak yok, koşmaya devam' diyoruz, üretmeye, bilime, araştırma-geliştirmeye, laboratuvara, ihracata, istihdama devam."

Konuşmanın ardından PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Zeybekci'ye daha önce üniversite senatosunca kendisine verilen, fahri doktora unvan töreninde çekilen fotoğrafıyla işlemeli ibrik hediye etti.

Bu arada bir grup üniversite öğrencisi, programdan önce kampüs girişinde pankart açıp oturma eyleminde bulundu. Zeybekci, kampüse başka kapıdan kapıdan girdi. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement