Ekonomi Bakanı Zeybekci Kuveyt'te Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ekonomi Bakanı Zeybekci Kuveyt'te Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümet olarak Kuveyt'i ekonomik hedeflerinin birincisine koyduklarını söyledi.

20.04.2015 02:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, hükümet olarak Kuveyt'i ekonomik hedeflerinin birincisine koyduklarını söyledi.

Zeybekci, bugün gerçekleşecek Türkiye-Arap Birliği, Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları ikinci toplantısı için Kuveyt'in başkenti Kuveyt'e geldi.

Bakan Zeybekci, programına, ev sahibi Kuveyt Maliye Bakanı Enes Halid es-Salih, Kuveyt Finans Evi Başkanı Hamad el-Merzuk, Kuveyt-Türk Bankası CEO'su Ufuk Uyan, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Konya Milletvekili Gülay Samancı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkan Yardımcısı Mehmet Yenigün, Kuveyt iş ve ticaret dünyasından isimlerin de katıldığı akşam yemeği ile başladı.

Burada konuşan Zeybekci, Türk ve Kuveyt halklarının kardeş olduğunu belirterek, Kuveyt'i kesinlikle birinci evleri ve ülkeleri olarak gördüğünü söyledi.

Kuveytli kardeşlerinin de Türkiye'yi birinci evleri görmelerinin kendileri için büyük bir onur olduğunu dile getiren Zeybekci, "Güneş aynı günde bir adama iki defa doğmaz" sözünün ne kadar doğru olduğunu, bugün güneşin hem Türkiye hem de Kuveyt dahil kardeş coğrafyadaki pek çok ülkeye aynı günde doğduğunu ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'deki pek çok imkanın Kuveyt'te, bu ülkedeki pek çok imkanın da Türkiye'de bulunmadığını vurgulayan Zeybekci, "Allah diyor ki 'Bir araya gelin, siz bir artı biri, iki değil, beş yapın on yapın...' Türkiye olarak biz bunun farkındayız. Kuveyt'teki değerli iş dünyası temsilcilerinin de bunun farkında olmasından mutluyuz. Onun için hükümet olarak Kuveyt'i ekonomik hedeflerimizin birincisine koyuyoruz" diye konuştu.

-"Gelin etrafımızdaki coğrafyada da beraber işbirliği yapalım"-

Bugün AB üyesi ülkelerin ticaretlerinin büyük kısmını kendi içinde yaptığına dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak biz toplam ticaretimizin yüzde 40'ını AB ile yapıyoruz. Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 72'si AB üyesi ülkelerden geliyor. Bize bu çok büyük bir mesaj veriyor. Ama buna baktığımızda, Türkiye dahil Arap Birliği ülkelerinin kendi içindeki ticareti yüzde 8. Türkiye son 12 yılda dünyanın 17, Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi haline geldi. Şu anda 500 milyar dolarlık dış ticaret hacmine geldik. 800 milyar doların üzerinde milli gelir seviyesine ulaştık. Sadece Türk müteahhitlik sektörü, dünyada 302 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti yapar hale geldi, Çin'den sonra 2. en büyük sıraya oturdu. Ama hedefimiz burası değil. Biz bu yeni hedefimize Türkiye'nin tek başına imkan ve kaynaklarıyla ulaşamayacağını çok iyi biliyoruz."

Zeybekci, gelecek 10 yılda Türkiye'nin sadece enerjide 150 milyar dolar yatırım yapmak zorunda olduğunu aktararak, sadece kentsel yenileme ve dönüşüm programları için ise Türkiye'nin 400 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma ve haberleşmede de yaklaşık 150 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Ben diyorum ki gelin bunu beraber yapalım. Türkiye sizin de ülkeniz. Gelin etrafımızdaki coğrafyada da beraber işbirliği yapalım. Bunun için de biz Türk ve Kuveytli iş kardeşliğimizi geliştirelim ve iş forumlarımızı artıralım. Ta ki istediğimiz başarıya varana kadar bu yolu açmak için özel gayret gösterelim" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, iki ülke arasındaki kaynak ve imkanların yeniden gözden geçirilerek iş dünyası temsilcilerini hükumetler olarak bir araya getirip onlara liderlik yapma teklifinde bulundu.

Bununla beraber Zeybekci, programının gecikmeli olarak başlamasına yol açan uçağındaki teknik arızayla ilgili, "Uçağının ikinci sefer Kuveyt'e gelirken bozulduğu ancak hükumetin uçağı değiştirmemekte ısrar ettiği" üzerine yaptığı şaka, salonda tebessümle karşılandı.

Kuveyt Finans Evi Başkanı Hamad el-Merzuk da Kuveyt Türk Bankası'nın Türkiye'de elde ettiği kazanımların çok sayıda Kuveyt bankasının Türkiye'deki bankacılık sektörüne ilgili duymasını sağladığını belirtti. Merzuk, hükumetin de bankacılık sektöründe getirdiği düzenlemelerle Türkiye'de bankacılık sektörünün yeni bir dinamizm kazandığını ifade etti.

-7 ülkeden bakan düzeyinde katılım-

Bugün ikincisi başlayacak toplantıya 20 üyeli Arap Birliği ülkesinden, aralarında Katar, Umman, Ürdün, Somali, Moritanya, Sudan ve ev sahibi Kuveyt'in yer aldığı 7 ülke, bakan düzeyinde katılım gösteriyor.

Ekonomi Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, "ticaret ve yatırımlarda işbirliği, yatırımların önündeki teknik, bürokratik engellerin kaldırılması, özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi, çifte vergilendirilmenin önlenmesi, yatırımların teşviki ve korunması, serbest ticaret anlaşmaları imzalanması" gibi konular toplantının gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Toplantı sonunda Arap Ticaret Odaları Birliği ve DEİK arasında "Türk-Arap İş Konseyi" kurulması anlaşmasının imzalanmasının planlandığı bildirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekonomi Bakanı Zeybekci Kuveyt'te Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement