Ekonomi Bakanı Zeybekci, Yarın Moldova'ya Gidecek - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Yarın Moldova'ya Gidecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Moldova Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) imzalamak üzere Moldova'ya gidecek.

10.09.2014 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye- Moldova Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) imzalamak üzere Moldova'ya gidecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Zeybekci, yarın Moldova'ya resmi ziyarette bulunacak.

Türkiye ile Moldova arasında müzakereleri Mayıs 2011'de başlatılan ve 13-14 Şubat 2013'te Kişinev'de gerçekleştirilen beşinci tur neticesinde tamamlanan Türkiye-Moldova STA, yarın Zeybekci ile Moldova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Andrian Candu tarafından Kişinev'de imzalanacak.

STA, tarafların kendi iç mevzuatına göre gerçekleştirecekleri onay işlemleri sonrasında yürürlüğe girecek.

Türkiye'nin AB üyesi olmayan Doğu Avrupa Bölgesi'ndeki ilk STA'sı olma özelliğini taşıyan anlaşma, mevcut haliyle mal ticaretiyle bağlantılı konuları kapsıyor.

Geçen yıl Türkiye'den Moldova'ya 275 milyon dolarlık ihracat, Moldova'dan 260 milyon dolarlık ithalat yapıldığının kaydedildiği açıklamaya göre, söz konusu STA ile iki ülke arasında ticaretin dengeli bir biçimde artırılması, iş adamları arasında yeni işbirliği ve yatırım imkanları oluşturulması hedefleniyor.

Anlaşmanın kapsamı

STA'nın yürürlüğe girdiği tarihte, gümrük tarifesi satır sayısı bakımından Türkiye'nin Moldova'ya ihracatının yüzde 75'i, Moldova'dan yapılan ithalatın ise yüzde 80'i, ticarete konu ürünler bakımından ise ihracatın yüzde 84'ü, ithalatın ise yüzde 93,3'ü gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleştirilecek. 5 yıllık geçiş döneminin sonunda ise tarife satır sayısı bakımından ihracatın yüzde 77'si; ticarete konu olan ürünler bakımından ise ihracatın yüzde 95'i gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleşecek.

Anlaşma uyarınca taraflar, sanayi ürünlerinde karşılıklı uygulanan tüm gümrük vergilerini 5 yıllık geçiş döneminde tedricen sıfırlayacak. Bu kapsamda Türkiye, sanayi ürünlerinde uyguladığı gümrük vergilerini anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte sıfırlayacak. Moldova ise gümrük tarife satırı bakımından sanayi ürünlerinin yüzde 97'sinde uyguladığı gümrük vergilerini anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte, tekstil ve hazır giyim eşyası, ayakkabı, mobilya ile plastik ürünler gibi bazı sanayi ürünlerinde ise 3 veya 5 yıllık indirim takvimleri dahilinde tedricen sıfırlayacak.

Tarafların, tarım alanında seçilmiş ürünler temelinde karşılıklı taviz değişiminde bulunduğunun belirtildiği açıklamaya göre, STA ile Moldova'ya ihracatın yüzde 69'u, bu ülkeden yapılan ithalatın ise yüzde 89'u için tercihli pazara giriş imkanı elde edilecek.

Moldova açısından önem arz eden şarap, ayçiçeği tohumu ve yağı, meyveler, bazı hububat ürünleri ile tütün ve işlenmiş tarım ürünlerinde Türkiye tarafından Moldova'ya tarife kotası dahilinde gümrük vergisi indirimi veya muafiyeti sağlanacak.

Türkiye açısından hassasiyet taşıyan canlı hayvan (koyun, keçi ve sığır) ile buğday, buğday unu ve zeytinyağı tarife satırlarının yüzde 83'ünü oluşturan tarım ürünleri ise liberalizasyon kapsamı dışında bırakılacak. Buna karşılık Moldova, Türkiye'den ithal edilen belirli tarım ürünlerinde uyguladığı gümrük vergilerini, miktar limiti olmaksızın veya tarife kotası dahilinde sıfırlayacak.

Türkiye ihracatı açısından önem arz eden çiklet, alabalık, orkinos, incir, portakal, greyfurt, kayısı, zeytin, zeytinyağı, bitkisel katı ve sıvı yağ, maya ve tütün gibi ürünlerin gümrük vergileri anlaşmanın yürürlüğe girişiyle sıfırlanacak. Türkiye menşeli işlenmiş tarım ürünlerinde ise tarife kotası dahilinde gümrük vergisi muafiyetli tercihli giriş imkanı elde edilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanı Zeybekci, Yarın Moldova'ya Gidecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement