Ekonomi Bakanlığından E-ticaret Sitelerine Üyelik Desteği - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Bakanlığından E-ticaret Sitelerine Üyelik Desteği

Ekonomi Bakanlığından E-ticaret Sitelerine Üyelik Desteği

Ekonomi Bakanlığı, ihracatçıların e-ticaret platformlarında daha etkili olabilmelerini sağlamak amacıyla e-ticaret siteleri toplu üyeliklerin destekleneceği yeni bir mekanizma oluşturulduğunu açıkladı.

15.03.2017 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanlığı, ihracatçıların e-ticaret platformlarında daha etkili olabilmelerini sağlamak amacıyla e-ticaret siteleri toplu üyeliklerin destekleneceği yeni bir mekanizma oluşturulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, e-ticarete dair oluşturulan desteğin TİM, TOBB, İTKİB, AKİB. İMMİB, ATO, ASO ve İSO gibi işbirliği kuruluşlarının üyelerini bakanlık tarafından ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bu toplu üyelikten doğan maliyeti ödemeleri halinde yaptıkları ödemenin yüzde 80'inin hibe olarak söz konusu kuruluşa iade edilmesi sistemiyle çalıştığı kaydedilerek, "İş birliği kuruluşu, bu desteği kullanabilmesi için bünyesindeki en az 250 firmayı belirlediği e-ticaret platformuna üye yapmalıdır. Her bir işbirliği kuruluşu kendi seçeceği 5 tane e-ticaret platformuyla bu şekilde toplu üyelik yapabilir ve bu doğrultuda yaptığı harcamanın yüzde 80'ini hibe olarak alabilir. TİM bir işbirliği kuruluşu olarak söz konusu destek mekanizmasından faydalanmak üzere 3 tane e-ticaret platformu belirlemiştir. Bunlar alibaba.com, kompass.com ve turkishexporter.net'tir" denildi.

Fuarlara katılım, ticaret heyetleri oluşturma ve pazar araştırması gezileri düzenleme gibi konvansiyonel pazarlama araçlarının ihracatçılar tarafından yoğun olarak kullanıldığı ve bakanlık tarafından desteklendiği vurgulanan açıklamada, "Ancak e-ticaret sadece perakende ticareti değil, uluslararası ticareti de dönüşüme uğratmaktadır. Yakın zamanlarda e-ticaret sahasında yaşananlara bakıldığında üretici ve alıcıyı sanal ortamda bir araya getirmeyi iş edinen firmalar arasından işlem gördükleri borsalarda tarihin en büyük halka arzlarını gerçekleştirenlerin çıktığı görülmektedir. Alışveriş festivali ilan ettiği tek günde yaptığı satışla 147 ülkenin yıllık ihracatından daha fazla satış yapan firmalar e-ticaret platformlarıdır. Bu gelişmeler bir paradigma değişimine işaret etmektedir. Aynı zamanda e-ticaret desteği bireysel bazda talep eden firmalara verilmekteydi. Dolayısıyla destek, e-ticaretin önemini zaten anlamış firmaların bu yönde yaptıkları harcamaları destekler mahiyetteydi. Kısacası sonucu desteklenmekteydi. Bu noktada desteği işbirliği kuruluşları öncülüğüne bırakarak toplu üyeliklerin desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Böylelikle hem e-ticaret hakkında farkındalığın artırılması hem de e-ticarete entegrasyonu hızlandırma amaçlanmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Yeni destek mevzuatının 24 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girdiği hatırlatılarak şöyle denildi:

"İşbirliği kuruluşları vasıtasıyla daha fazla firmanın destekten faydalanabilmesine olanak sağlanacak. Ayrıca yenilenen e-ticaret desteğiyle e-ticaret sitelerine üyelik giderleri daha önce sağlanan bireysel destekten daha fazla oranda, yüzde 80 oranında desteklenecek olup, üyelikler maliyet avantajı sağlaması amacıyla işbirliği kuruluşları vasıtasıyla toplu şekilde gerçekleştirilecektir. İşbirliği kuruluşu en az 250 firması için bakanlığın onayladığı bir e-ticaret sitesine üye olduğunda yaptığı harcamaya yüzde 80 oranında ve her bir şirket için işbirliği kuruluşlarına e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2 bin ABD doları tutarında destek verilmektedir. Söz konusu destek ile hemen hemen tüm ihracatçılarımız dünyadaki e-ticaret ağına katılacaktır. Firmalarımızın e-ticaret sitelerine işbirliği kuruluşlarımız vasıtasıyla üye olmaları ile e-ticaret sitelerinin toplu üyeliklere sağlayabileceği avantajlı fiyat ve üyelik imkanlarına sahip olmaları hedeflenmektedir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Bakanlığından E-ticaret Sitelerine Üyelik Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement