Ekonomi Yönetiminden "Brexit" Değerlendirmesi - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomi Yönetiminden "Brexit" Değerlendirmesi

Ekonomi yönetimi, İngiltere'de yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması yönünde karar vermesini, "yeni bir sürecin başlangıcı" şeklinde değerlendirdi.

24.06.2016 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi yönetimi, İngiltere'de yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması yönünde karar vermesini, "yeni bir sürecin başlangıcı" şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Twitter hesaplarından oylama sonucuna ilişkin görüşlerini paylaşırken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yazılı açıklama yaptı.

Şimşek, Twitter hesabında "Brexit" etiketiyle İngilizce olarak, "Pandora'nın kutusunu açmak istemezsin ama çoktan açılmıştır." ifadesini kullandı.

Canikli de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Avrupa Birliğinin dağılma süreci başlamıştır. Gemiyi ilk terk eden İngiltere oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"AB büyümesine tek başına yüzde 35 katkı verdi"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise açıklamasında, Birleşik Krallık halkının referandumla AB'den çıkma kararı aldığını belirterek, bu kararın önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.

Sonucun çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirten Zeybekci, bu gelişmenin belki de AB'nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğine işaret etti. Brexit'in siyasi anlamda çok önemli sonuçları olacağını vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Tüm Avrupa, Brüksel'den daha ayrı siyasi karar mekanizmalarına doğru ilerleyecektir. Birleşik Krallık, 2009 yılı sonrasında AB büyümesine tek başına yüzde 35 katkı vermiştir. 2015 sonu itibarıyla 16,2 trilyon dolar büyüklüğünde, kişi başına düşen geliri 31 bin 900 dolar olan AB ekonomisi, Birleşik Krallık'ın, AB'den ayrılması sonucu 13,4 trilyon dolara ve kişi başına düşen gelirin 30 bin dolara indiği bir ekonomi olacaktır."

Birleşik Krallık ve AB ekonomilerinin bağlarının güçlü olduğuna dikkati çeken Zeybekci, siyasi alandan farklı olarak AB ile ekonomik ortaklıkta aynı derinlikte bir ayrışma yaşanmayacağını ifade etti.

Zeybekci, gerek pazar bütünlüğü, coğrafi özellikleri ve sanayileşme, gerekse karşılıklı üretim entegrasyonu gibi birçok faktörle birbirine bağlanmış olan AB'de bundan sonraki süreçte kısa vadede önemli değişiklikler olmayacağını, ancak orta-uzun vadede ekonomik birliktelik ve ortaklıkta bir zayıflama olmadan ülkelerin daha bağımsız hareket etme ve karar alma sonuçlarının kaçınılmaz olacağını bildirdi.

Bakan Zeybekci, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Gümrük Birliği bağlarımız olan, 20 yıldan bu yana ekonomik anlamda tam entegrasyona doğru adımlar attığımız AB ile bu ilişkimizde bir değişiklik olmayacaktır. Gümrük Birliğinin güncellenerek ekonomik birliktelik yönünde 2017 yılında önemli sonuçlara ulaşılacaktır. Birleşik Krallık açısından, referandum sonuçlarına göre siyasi ayrılma kaçınılmaz olacaktır. Ancak AB ve Birleşik Krallık arasındaki ekonomik entegrasyon hemen hemen aynı seviyede olması her iki taraf için de kaçınılmaz zorunluluktur. Hali hazırda oldukça iyi seviyede siyasi ve ekonomik ilişkileri olan Türkiye ve Birleşik Krallık'ın önümüzdeki dönemde yatırım, dış ticaret ve finans ilişkilerinin güçlenerek devam etmesi için adımlar atmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekonomi Yönetiminden 'Brexit' Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.

  • Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı
    09:07 Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı

    Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

  • İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Doların alış fiyatı 32,3730 lira, satış fiyatı ise 32,3750 lira olarak belirlendi. Avronun alış fiyatı 34,9780 lira, satış fiyatı ise 34,9800 lira olarak belirlendi. Önceki gün doların satış fiyatı 32,3170 lira, avronun satış fiyatı ise 34,9140 lira idi.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.


Advertisement