Ekonomik Diplomasi Eğitimi Alanında Bir İlk - Son Dakika
Güncel

Ekonomik Diplomasi Eğitimi Alanında Bir İlk

İstanbul Ticaret Üniversitesi, "Ekonomik Diplomasi" alanında eğitim programı başlatıyor.

19.10.2012 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Üniversitesi, "Ekonomik Diplomasi" alanında eğitim programı başlatıyor. Eğitimlerde finansal istihbarat mekanizmasının nasıl işlediği anlatılacak.

Paris Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Eğitim Merkezi (Centre d'Etudes Diplomatiques et Strategiques) ile gerçekleştirecek eğitimlerde son yıllarda öne çıkan ekonomik diplomasinin iş hayatındaki yeri ve önemi anlatılacak. 15 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitim programında, devlet veya devlet-dışı aktörler tarafından yürütülen sınır ötesi ekonomik faaliyetlerle (ihracat, ithalat, yatırım, borç verme, yardım, krediler, göç) ilgili uluslararası karar alma süreçleri ve yöntemleri paylaşılacak, ekonomik diplomasi yoluyla pazar paylarını maksimuma çıkarmak ve riskleri azaltmak için yapılması gerekenler anlatılacak.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Eminönü Kampüsünde yürütülecek olan eğitimin tanıtım toplantısına katılan Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, iki üniversite arasındaki anlaşmanın sadece ticaret ve siyasi alanda değil kültürel anlamda da bir yatırım olduğunu ifade etti. Bili, programın iki ülke arasındaki ilişkiyi geliştirmesinin yanı sıra Türkiye'nin dış dünyada da tanınmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Eğitimin, diplomasinin yanı sıra finansal alanda ders vermek için Türkiye'de okutulacağını ifade eden CEDS Türkiye Onursal Başkanı Aytunç Altındal da, "Dünyada sadece 3 ülkede verilen ders artık Türkiye'de de verilecek. Ticaret Üniversitesi'nde Türkiye'nin yatırımcılarına, girişimci olmak isteyenlerine, iş adamlarına nasıl daha başarılı olacakları anlatılacak." diye konuştu.

Türkiye'nin diplomasisini iş adamlarına öğretmek istediklerine değinen Altındal, "İşadamlarımızın, gittikleri her ülkede diplomat gibi davranmalarını istiyoruz. Ülkede yatırım yapmalarını istiyoruz. Ders vererek, yatırım yapmak isteyenlere istedikleri kişilerle buluşturarak iş anlaşmalarına yardımcı olacağız." dedi.

İşbirliği programının koordinatörü Prof. Dr. Yusuf Tuna da, "Türkiye'de ilk kez akademik zeminde ekonomik diplomasinin önemini ve işleyiş sürecini konu alan bir eğitim programının başlatılması için bir araya geliyoruz" mesajı verdi.

Devletlerarası ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesinde diplomasinin gerekliliğine dikkat çeken Tuna, "2000'li yıllarda da istihbarat çalışmaları daha çok ekonomik alanlarda gerçekleşiyor. Büyük şirketlerin bünyelerinde ekonomik istihbarat birimleri bulunduruyor. Artık uluslararası boyut kazanan bu konu göz ardı edilemez. Eğitimlerde istihbarat mekanizmasının nasıl işlediği detaylarıyla anlatılacak" dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren ise program hakkında şu bilgileri verdi: "Uluslararası ticarette yüksek eğitim yapmak, proje geliştirmek ve girişimcilere yayınlar üretmek asıl amaç. Ekonomi diplomasisini ticari diplomasi olarak anlatacağız. İthalat ve ihracat yapan tüm bireylere ekonomi diplomasisini öğretmek istiyoruz. Ekonomik refahın sürdürülebilir şekilde artması mümkün değil. Doğal olarak bu eğitimi alarak ekonomik refaha ulaşılabilir."

Daha sonra söz alan eğitimciler, diplomasinin sadece politik alana değil, uluslararası hayatın tüm detaylarına hitap ettiğini, kurumsal istihbaratın daha da önem kazanacağına vurgu yaptı.

Uluslararası Yatırım Yönetimi Stratejisi, Risk Yönetim Stratejisi, Rekabetçi ve Finansal İstihbarat başlıkları altında üç aşamada gerçekleştirilecek eğitimleri konusunda uzman olan şu isimler verecek;

"Aytunç Altındal (Siyasi analist, CEDS Türkiye Onursal Başkanı), Dr. Serge Besanger (Ekonomi ve Kurumsal Stratejiler Profesörü, ESSEC ve CEDS Paris'te IMF Uzmanı) Prof. Pascal Chaigneau (CEDS Kurucusu - Siyaset Bilimi ve Ekonomi Profesörü), John Quirk (İstihbarat ve Güvenlik Danışmanı Asset Location & Recovery Intl. Başkanı), Mariangela Lundrigen (Geneva - İsviçre Güvenlik Departmanı Genel Başk. Yard), Dr. Fouad Nohra (Paris Descartes University Öğretim görevlisi), Dr. Selin Şenocak (CEDS Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı), Prof. Guy Schulders (Ekonomi ve Uluslararası Ticaret Profesörü ), Prof. Philippe Tauzin (Uluslararası Risk Yönetimi Uzmanı), Prof. Dr. Yusuf Tuna, (İstanbul Ticaret Üniversitesi, Program Koordinatörü)."

İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü'nde 15 gün sürecek eğitimlerin dili ise İngilizce olacak. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ekonomik Diplomasi Eğitimi Alanında Bir İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.


Advertisement