Ekonomik Entegrasyon Projesi Avrasya Ekonomik Birliği - Son Dakika
Güncel

Ekonomik Entegrasyon Projesi Avrasya Ekonomik Birliği

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov: "AEB'nin oluşturulması, ekonomik krizin olumsuz etkilerinin giderilmesi açısından önemli imkanlar sağlayacak" Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: "Türkiye de her ülke gibi AEB'ye üye olabilir"

22.01.2015 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB), ekonomik krizin etkilerinin giderilmesi açısından önemli imkanlar sağlayacağını belirtti.

Rusya, Kazakistan, Belarus ve Kırgızistan'ın Ankara büyükelçileri, 1 Ocak 2015'te resmen kurulan AEB'nin kurumsal yapısı ve hedefleri hakkında Rusya Büyükelçiliği binasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov AEB'nin ekonomik bir oluşum olduğunu belirterek Rusya'nın içinde bulunduğu ekonomik krizin AEB'nin çalışmalarını engellemeyeceğini söyledi.

AEB'nin faaliyetlerinin, sadece Rusya'nın değil, dünya ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu ekonomik sıkıntılardan olumsuz etkilenmeyeceğini belirten Karlov, "AEB'nin oluşturulması, ekonomik krizin olumsuz etkilerinin giderilmesi açısından önemli imkanlar sağlayacak" dedi.

Üye ülkeler arasında gümrük birliği oluşturulduğunu ve bu sayede ortak ticaret hacminde son üç yılda ciddi artış kaydedildiğini ifade eden Karlov, AEB'yi "uluslararası ekonomik entegrasyon projesi" olarak nitelendirdi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, AEB'nin kurulmasıyla dünya ekonomik haritasında yeni bir ekonomi projesinin ortaya çıktığını belirterek "Tarihi bir yıl. AEB, benzerleri arasındaki en büyük ekonomi projesi" diye konuştu. AEB fikrinin ilk defa 1994'te Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından dile getirildiğini anımsatan Tüymebayev, birliğin temel prensiplerini, "uluslararası hukuk kurallarına saygı, üye devletlerin egemen eşitliği ve toprak bütünlüğü, ülkelerin siyasi yapılarına saygı, karşılıklı çıkara ilişkin işbirliği, ülkelerin milli çıkarlarının gözetilmesi" olarak sıraladı.

AEB bünyesinde Yüksek Avrasya Ekonomik Konsey ve Avrasya Ekonomik Komisyonu olmak üzere iki yapılanmanın oluşturulacağını kaydeden Tüymebayev, serbest mal, hizmet, sermaye ve iş gücü dolaşımının sağlanmasının temel hedefleri olduğunu belirtti.

Tüymebayev, Türkiye'nin AEB ile nasıl bir işbirliğine gidebileceği sorusuna "Türkiye de her ülke gibi AEB'ye üye olabilir. AEB'nin tüzüğünde bu konular nettir. Yüksek Ekonomik Konsey'de bu gibi konular konuşulup, karar alınabilir" yanıtını verdi.

Rusya'daki ekonomik krizin AEB'ye etkisi

AEB'nin 2015'teki dönem başkanlığını Belarus üstlenecek. Bu konuda açıklamalarda bulunan Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, dönem başkanlığı süresince birlik içindeki ekonomik entegrasyonun sağlanması için çalışacaklarını vurguladı.

Sanayi ve tarım alanında ortak politika geliştirilmesine de ağırlık vereceklerini kaydeden Savinykh, "AEB, üye devletlerin ekonomik gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla kuruldu. Uzun vadeli bir proje, başarılı olacağından eminiz. Uluslararası alanda önemli ekonomi aktörlerinden biri olacaktır. Yabancı ortaklarla işbirliğine açıktır."

Savinykh ayrıca Türkiye ile AEB arasında ticari-ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine sıcak baktıklarını sözlerine ekledi.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov ise ülkesinin mayıs ayında AEB'nin tam üyesi olacağını belirterek üyeliğin Kırgızistan'da tarım ve gıda sektöründe önemli ufuklar açacağını ifade etti.

Rusya, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan'ın üye olduğu, Kırgızistan'ın ise mayıs ayından itibaren tam üyesi olacağı Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), uluslararası alanda yeni bir ekonomi projesi olarak hayata geçti. 1 Ocak 2015'te resmen kurulan AEB'nin, üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin gelişmesine ve ekonomik entegrasyonun sağlanmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekonomik Entegrasyon Projesi Avrasya Ekonomik Birliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement