Ekonomistler, 'Çukurova Zirvesi'nde Buluştu - Son Dakika
Güncel

Ekonomistler, 'Çukurova Zirvesi'nde Buluştu

Ekonomistler, \'Çukurova Zirvesi\'nde Buluştu

Adana'da düzenlenen 'Çukurova Zirvesi'nde konuşan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 45 dolara kadar gerileyen petrol fiyatlarının uzun vadede 100 doların üzerine çıkmasının beklenmediğini söyledi.

19.01.2015 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da düzenlenen 'Çukurova Zirvesi'nde konuşan Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 45 dolara kadar gerileyen petrol fiyatlarının uzun vadede 100 doların üzerine çıkmasının beklenmediğini söyledi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD), Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin desteğiyle bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği Çukurova Zirvesi, Adana HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirildi. İlki 2012'de kriz kahini olarak bilinen Prof. Dr. Nouriel Roubini ile yapılan ve sonrasında eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, eski Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone ile eski Toronto Belediye Başkanı David Miller'in katılımlarıyla düzenlenen Çukurova Zirvesi, bu yıl eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Beyaz Saray Ekonomi Başdanışmanlığı yapan Nobel Ödüllü Ekonomist Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Joseph E. Stiglitz'i konuk etti.

'HEDEFLERİMİZ VAR'

Stiglitz'in 'Global ekonomi ve 2015 beklentileri, Türkiye'nin Önemi' konulu sunum yaptığı zirveye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, çok sayıda işadamı, bürokrat, ülke genelinden şirket yöneticileri, ekonomistler ve gazeteciler katıldı. Çukurova GİAD'ın Başkanı Ömer Faruk Sakarya, zirveyi gelecek yıllarda daha büyük çapta düzenleyeceklerini söyledi. Zirve ile yatırımcıların dikkatinin Adana'ya çekilmesini hedeflediklerini belirten Sakarya, "Çukurova Zirvesi, artık ekonomi ve iş çevreleri tarafından çok önemsenen, yakından takip edilen bir toplantı haline geldi. Çünkü, bu toplantılarda verilen mesajlar ekonomideki beklentiler ve gelecekte yatırım planlamaları açısından önemli bilgiler içeriyor" dedi.

AĞAOĞLU KATILAMADI

Zirveye destek veren oda ve kurumlar adına konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da, yatırımcılara kente çağrısı yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Ceyhan'a hale petrokimya ve rafineri tesisi yatırımlarının henüz başlamadığını söyledi. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi'nin en kısa sürede faaliyete geçirilmesini isteyen Sözlü, yatırımcılara da yardımcı olunması gerektiğini belirtti. Zirvede, Hürriyet Gazetesi Yazarı Vahap Munyar'ın yönettiği 'Harvard Business Review Panel: Patronların 2015 Türkiye'si' konu başlığıyla yapılacak oturuma katılacakları duyurulan Abdullah Kiğılı ile Ağaoğlu Şirketler Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise uçaklarında yaşanan sorun nedeniyle toplantıya katılmadı.

PETROLÜ KONUŞTU

Zirve, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in yönetimindeki 'Türkiye'nin Global Yatırım Politikaları: Adana İçin Uzun Dönem Kalkınma Planı' konulu oturumla başladı. Bu oturuma Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu konuşmacı olarak katıldı. Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, zirvenin ekonomi için önemli olduğunu söyledi. 2023 hedeflerinden söz eden Ceylan, "Sürdürülebilir çevre, nitelikli işgücü-insan ve yenilikçi üretim hedefliyoruz. Sanayileşmenin hızlandırılmasıyla ihracata dayalı, rekabetçi üretim yapısının geliştirilmesi, büyümenin özel sektör lokomotif öncülüğünde gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Kalkınmayı hedefleyen bir yatırım politikası izliyoruz" diye konuştu. Petrol varil fiyatlarının son 6 ayda 115 dolardan 45 dolar seviyesine kadar gerilediğini anımsatan Bakan Yardımcısı Ceylan, uzun vadede fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmasının beklenmediğini, bunun da Türkiye için önemli olduğunu kaydetti. Gelecek 10 yılda kamu - özel işbirliğiyle 200 milyar dolarlık yatırım planlandığını anlatan Ceylan, bu yatırım oranlarının çok daha ileriye taşınacağını, bu yıl içinde 2 bin 915 projeye yatırım programı kapsamında 477 milyar lira ödeneceğini bildirdi. Çukurova'nın enerji dağıtım üssü haline geldiğini anlatan Ceylan, bölgenin aynı zamanda lojistik merkezi olmasını öngördüklerini vurguladı.

'KATMA DEĞERİ YÜKSELTİLMELİ'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu ise, Türkiye'nin son 12 yılda sessiz bir devrim yaşadığını ve ekonomik olarak çok önemli gelişme kaydettiğini belirtti. Sağlanan başarıların topluma özgüven aşıladığını aktaran Kavranoğlu, bu durumun ilerisi için büyük umutlar doğurduğunu ifade etti. Türkiye'nin kalkınması ve gelişmesinin bilgi ve inovasyondan geçtiğini anlatan Kavranoğlu, "Türkiye rahmetli Özal ile başlayarak ihracatta önemli gelişme kaydetti. Ama eksiklerimiz var. İhracat ürünlerinin katma değeri yükseltilmeli" dedi. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekonomistler, 'Çukurova Zirvesi'nde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın
    10:41 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir sandalye fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve çalışanların müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangınla ilgili polis ekipleri tarafından tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı
    10:41 Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı

    Adıyaman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, taklalar atarak tarlaya yuvarlandı. Kazada otomobil sürücüsü ve yanındaki bir kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement