Ekonomistler Not Düşüşü İçin Ne Diyor? - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomistler Not Düşüşü İçin Ne Diyor?

Ekonomistler Not Düşüşü İçin Ne Diyor?

Ekonomistler, Moody's'in Türkiye'nin görünümünü negatife çevirmesini değerlendirdi.

11.04.2014 08:18  Güncelleme: 08:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moody's'in Türkiye'nin görünümünü negatife çevirmesinin piyasalarda ne gibi etkiler yaratacağı merak ediliyor. 

Ekonomistler, kararın olası etkilerini Cnbc-e'de yayınlanan 'Geri Sayım' programında değerlendirdi.  

"YABANCI İKİ KERE DÜŞÜNECEK"

HSBC Bank Hazine Sermaye Piyasası Grup Başkanı Fatih Keresteci kararı, "Yabancı yatırımcının iki defa düşünmesini gerektirecek" şeklinde değerlendirdi. 

Yabancı yatırımcının gelmesi için iki kuruluştan "yatırım yapılabilir" notu gerektiğini hatırlatan Keresteci, "Bunlardan birisi Türkiye'nin notunu yakın gelecekte düşürebileceinin sinyalini verdi. Biz yatırım yapılabilir kategoriden çıkabiliriz" dedi.

Keresteci, "Gelişmekte olan piyasalara yönelik bir hareket olduğu için bizi çok negatif etkileyeceğini sanmıyorum ama yatırım yapılabilir notunu kaybetme riski olduğu için Türkiye negatif ayrışabilir. Ama gelişen piyasalara yönelik pozitif algı sürdükçe çok da negatif ayrışmaz" değerlendirmesinde bulundu. 

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARA YAYILIR"

Tacirler Menkul Değerler Koordinatörü Erkin Şahinöz, "Yabancı yatırımcının aklında belli soru işaretleri vardı. Türkiye bir seçim atlattı iki seçim daha var. Bu tip konularla ilgili çok sorular var. Bugün Moody's'in görünümü indirmesi Türkiye için negatiftir" dedi. 

Kararın piyasadaki olumsuz etkilerinin bugünle sınırlı kalmayacağı görüşünde olduğunu ifade eden Şahinöz, "Önümüzdeki haftalara yayılabileceğini ve piyasadaki görünümün tersine dönebileceğini düşünüyorum. Gelişmekte olan ülkelerin de negatif anlamda ABD piyasalarına katılabileceğini ve Türkiye'nin de olumsuz ayrışabileeğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.  

TUNCA: ÇOK CİDDİ ETKİSİ OLMAZ 

Ekonmist Arda Tunca, "Moody's zaten böyle bir şeyi yapacağının sinyalini veriyordu, özellikle bankacılıkla ilgili aşağı yönlü bir düzeltme yapmıştı" şeklinde konuştu. Krarın piyasalar bir miktar etkisi olacağını düşündüğünü söyleyen TUnca, "Aslında risk iştahı değil küresel ekonomideki dengesizliklerin yarattığı bir dengesizlikle karşı karşıyız. Gelişmekte olan piyasalarda son haftada yaşanan coşkuyu haklı kılacak bir durum yoktu. Moody's'in yaptığı değişikliğin çok ciddi bir etkisi olacağını sanmıyorum" dedi.

Kararın yurtdışı yatırımcılar açısından çok önemi olduğunu ifade eden Tunca, "Ama bunun not kırılımı olmadığının da altını çizmek lazım. Çok temel boyutta bir etki yapacağını düşünmüyorum" dedi.  

"GELİŞEN PİYASA ALGISI ÖNEMLİ"

Dört D Ekonomi Yönetim Danışmanlık Yönetici Ortağı Sengül Dağdeviren, Moody's'in yaptığı büyüme vurgusuna dikket çekerek, temel olarak dünyanın büyüme eğilimini koruyup koruyamayacğının ve Türkiye'nin küresel büyüme karşısında nasıl performans sergileyeceğinin önmeli olacağını ifade etti. 

Dağdeviren, "Görünüm değişiminden çok gelişen piyasalara yönelik algının değişip değişmeyeceği önemli" dedi.

Kaynak: cnbc-e

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Ekonomistler Not Düşüşü İçin Ne Diyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement