Ekvador'da Düzenlenen Habitat Iıı Konferansı - Son Dakika
Güncel

Ekvador'da Düzenlenen Habitat Iıı Konferansı

Ekvador\'da Düzenlenen Habitat Iıı Konferansı

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden, "Dünyadaki 21 milyon mültecinin yaklaşık 5 milyonu Suriyeli. Türkiye ise dünyadaki her 5 Suriyeli mülteciden 3'üne, AFAD koordinasyonuyla ev sahipliği yapıyor.

20.10.2016 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden, "Dünyadaki 21 milyon mültecinin yaklaşık 5 milyonu Suriyeli. Türkiye ise dünyadaki her 5 Suriyeli mülteciden 3'üne, AFAD koordinasyonuyla ev sahipliği yapıyor." ifadesini kullandı.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Bilden, Ekvador'un başkenti Kito'da düzenlenen Habitat III Konferansına katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi yaklaşık 500 ülkeden katılımcının iştirak ettiği toplantıda konuşan Mehmet Halis Bilden, dünyanın tanıklık ettiği en büyük kitlesel nüfus hareketliliğinin günümüzde yaşandığını belirterek, BM'nin verilerine göre dünya genelinde 65 milyondan fazla insanın savaş, çatışma ve felaketler yüzünden evinden edildiğini anlattı.

"Dünyadaki 21 milyon mültecinin yaklaşık 5 milyonu Suriyeli"

Bu hareketliliğin 41 milyonunun ülkesi içinde yer değiştirdiğini ifade eden Bilden, 21 milyon insanın da evlerinden uzakta mülteci durumunda bulunduğunu kaydetti.

Mehmet Halis Bilden, küresel insani sistemin alarm verdiğine işaret ederek, insanlığın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük nüfus hareketliliğiyle karşı karşıya olduğunu aktardı.

Son yüzyılın en büyük nüfus hareketliliğinin Türkiye'de yaşandığını kaydeden Bilden, "Dünyadaki 21 milyon mültecinin yaklaşık 5 milyonu Suriyeli. Türkiye ise dünyadaki her 5 Suriyeli mülteciden 3'üne, AFAD koordinasyonuyla ev sahipliği yapıyor. Türkiye, dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını tek başına ağırlıyor. İşte bu yüzden BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye'yi 'Dünyanın En Fazla Sığınmacıya Ev Sahipliği Yapan Ülkesi', UNICEF ise Türkiye'yi 'Dünyanın En Fazla Sığınmacı Çocuğa Ev Sahipliği Yapan Ülkesi' ilan etti." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Halis Bilden, Türkiye'nin, dünyanın "vicdani eli" olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyelinin yaşadığını anlattı.

Bilden, Suriye krizinde ilk günden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile uygulanan "açık kapı politikası"nın "tarihi bir insanlık dersi" olduğunu ifade etti.

"Türkiye, Irak'ta kamp kurabilen tek ülke"

2011'de Suriye'den nüfus hareketinin başlamasından 2 gün sonra Türkiye'de ilk çadır kentin hizmet vermeye başladığına dikkati çeken Mehmet Halis Bilden, "Bugün 260 bin sığınmacıyı, 10 ilimizdeki 26 AFAD prefabrik ev ve çadır kentlerde barındırıyoruz. Bu alanlara 'kent' diyoruz. Çünkü, Avrupa'daki bazı şehirlerin nüfusu kadar insanı, gelişmiş bir kentteki tüm imkanları sunarak bu kentlerde misafir ediyoruz. Örnek vermek gerekirse, yalnız AFAD Akçakale Çadır Kenti'nde 30 binden fazla misafirimiz ağırlıyoruz." değerlendirmesi yaptı.

AFAD Başkan Vekili Bilden, AFAD eliyle ülkesi içinde evinden edilen insanlara da barınma hizmeti sağlandığının altını çizerek, DEAŞ zulmünden kaçan Ezidi ve Türkmenler için Irak'ta 35 bin kişilik 3 kamp kurulduğunu ve Türkiye'nin Irak'ta kamp kurabilen tek ülke olduğunu vurguladı.

Haiti'ye yardım edilecek

Bilden, program kapsamında ayrıca Ekvador Güvenlik Koordinatörü Bakanı Cesar Navas Vera ile ikili görüşmede bulundu.

Mehmet Halis Bilden, görüşmede, Ekvador ile Türkiye'nin kaderlerinin şüphesiz ki büyük benzerlikler taşıdığını vurgulayarak, iki ülkenin tarihleri boyunca depremlerden büyük zarar gördüğünü belirtti.

Haiti'de yaşanan Mattew Kasırgası sonrasında Türkiye'nin Haitililerin de yanında bulunacağını belirten Bilden, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak biz de Haiti'ye 100 bin Amerikan doları yardım yapacağız. Haitili makamlarla temaslarımız sonrasında bizden çimento konusunda bir talepleri oldu. İstanbul'a döndükten sonra bu konuda çalışmalara başlayacağız. Bizim insani yardımlar konusuna Türkiye olarak bakış açımız, hem insani yardım hem de ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmek için bunu yapıyoruz."

Cesar Navas Vera da deprem sonrası kamplarda kalmak zorunda olan 6 bin vatandaşının, 2017 yılında evlerine kavuşturulmasını amaçladıklarını belirtti.

Vera, "Sizin bize yaptığınız yardım sonrasında biz de sizi örnek alıp, Haiti'de gerçekleşen Mattew Kasırgası sonrası bu ülkeye yardım elimizi açtık." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekvador'da Düzenlenen Habitat Iıı Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement