Elektrik-Elektronik İhracatında Avrupa Sevindirdi - Son Dakika
Güncel

Elektrik-Elektronik İhracatında Avrupa Sevindirdi

Türkiye ihracatında ilk sıralarda yer alan sektör ihracatı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %10,4 artışla 6 milyar 131 milyon dolara yükseldi.

16.07.2014 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin teknolojideki gücünü temsil eden elektrik-elektronik sektörü, geride bıraktığımız ay yüzde 5,7'lik artışla 996 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

Elektrik elektronik ihracatının bir numaralı pazarı Avrupa'daki yükselişler sevindirirken, Haziran ayında Irak'a yapılan ihracatta yüzde 7,28'lik düşüş meydana geldi. Irak, Mayıs'ta yüzde 34'lük artışla dikkat çekmişti.

Beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrik, üretim ve dağıtım ekipmanlarına kadar pek çok farklı ürün gruplarında ihracatçıları bünyesinde bulunduran elektrik elektronik sektörünün geride bıraktığımız ay en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Irak oldu. Bu ülkeleri sırasıyla Fransa, Türkmenistan, Azerbaycan- Nahcivan, İtalya, İspanya, Rusya ve ABD takip etti. Elektrik elektronik ihracatında Avrupa hızla payını artırırken, Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke arasına ABD katıldı. ABD'ye gerçekleştirilen elektrik elektronik ihracatı yüzde 164,20 oranında artarak 23 milyon dolara ulaştı.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, sektörün ilk yarı performansını değerlendirdiği açıklamasında şunları söyledi: "2014'ün 6 aylık döneminde ihracatımız 6 milyar 131 milyon dolara yükseldi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4'lük bir artış söz konusu. İngiltere, Almanya ve Irak halen en önemli pazarlarımız. Yaşanan son gelişmeler nedeniyle Irak'a olan ihracatımızda bir miktar düşüş yaşansa da Avrupa ülkeleriyle bu kaybımızı telafi edeceğiz." Yılın ikinci yarısı için sektör olarak iyimser olduklarını da belirten Ebiçlioğlu, yılsonunda 14 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için alternatif pazarlara ağırlık vereceklerini ifade etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Elektrik-Elektronik İhracatında Avrupa Sevindirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement