Elektrik Giderinde Güneş Enerjisiyle Tasarruf - Son Dakika
Yerel

Elektrik Giderinde Güneş Enerjisiyle Tasarruf

Elektrik Giderinde Güneş Enerjisiyle Tasarruf

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kayış: "Elektrik üretim aşamasına gelen sistemle elektrik giderimiz yılda 250 bin lira.

05.08.2014 12:50  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELİM BOSTANCI - Bartın İl Özel İdaresi şantiyesinde tüketilen yıllık 370 bin kilovatsaat elektriğin yüzde 75'i hazırlanan proje doğrultusunda güneş enerjisiyle karşılanacak.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Akçamescit köyündeki Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün bulunduğu şantiye alanında asfalt plenti, marangoz, kaynak atölyeri, akaryakıt, yıkama yağlama istasyonu gibi faaliyetlerde önemli oranda elektrik enerjisi kullandıklarını söyledi.

Şantiyede güneşten doğrudan elektrik üretilmesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansına (BAKKA) sundukları proje doğrultusunda sistemin kurulması çalışmalarına 6 ay önce başladıklarını ifade eden Kayış, "Yaklaşık 4 dönüm alan üzerinde bin panel kurarak hayata geçirilen sistem, şantiye ve hizmet binamızda tüketilen yıllık 370 bin kilovatsaat elektriğin yüzde 75'ini karşılayacak. Yaklaşık 1 milyon liraya mal olan sistem, 3 bin nüfuslu bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede" diye konuştu.

Kayış, yenilenebilir enerji kaynaklarının özel ve kamu sektöründe kullanılmasına öncülük etmek istediklerini işaret ederek, sistemin gücünü 1 megavata çıkartmayı hedeflediklerini anlattı.

Güneşten elektrik üretimini ve enerji verimliliği konusunun her geçen gün daha çok önem kazandığını dile getiren Kayış, "Elektrik üretim aşamasına gelen sistemle elektrik giderimiz yılda 250 bin lira azalacak. Bartın, metrekare alanda ortalama günlük 4,3 kilovatsaatlik bir güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Bu oran, güneş enerjisi kullanımında lider olan Almanya'da 2,8'dir. Temiz bir enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına daha çok önem vermeliyiz" ifadesini kullandı.

İl Özel İdaresi Plan Proje ve İnşaat Müdürü Yılmaz Hızoğlu da tüm evlerin ve iş yerlerinin kendi elektrik enerjisini güneşle karşıladığını görmeyi hayal ettiklerinin, bunun da 5-10 yıla kara gerçekleşebileceğine inandıklarını kaydetti. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Elektrik Giderinde Güneş Enerjisiyle Tasarruf - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement