Elektrik Kesildi Türkiye'de Hayat Durdu - Son Dakika
Güncel

Elektrik Kesildi Türkiye'de Hayat Durdu

Türkiye dün korkunç bir gün yaşadı. Elektrik sistemi çöktü. Ev ve işyerleri karanlıkta kaldı. Sular akmadı. Birçok hastanede ameliyatlar yapılamadı. Metrolar tünellerde durdu.

01.04.2015 02:54  Güncelleme: 02:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüm Türkiye'yi vuran elektrik kesintisi günlük hayatı olumsuz etkiledi. Metrolar durdu, ATM'ler çalışmadı, ameliyatlar yarım kaldı, trafik ışıkları yanmadı, sular kesildi. Kesintiden sanayi ve iş dünyası da nasibini aldı.

Elektrikle iş yapan esnaf kepenk indirirken Kocaeli, Denizli, Bursa, Tekirdağ ve Gaziantep'te üretim tesisleri tam anlamıyla durdu. İşçiler evlerine gönderildi. Sektörel bazda en çok zararı ise demir-çelik, otomotiv ve tekstil sektörünün gördüğü belirtilirken Türkiye genelindeki 289 Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikalar çalışmadı.

700 MİLYON DOLAR KAYIP

Uzmanlar elektrik kesintisinin ekonomiye verdiği zararı hesaplamanın zor olduğunu belirtirken Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ilginç bir hesap yaptı. Özdebir, "Türkiye'nin bir yıllık milli gelir üretimi 800 milyar dolar. Bunu 365 güne bölelim (Tatil günlerini çıkarmamız gerekir ama çıkarmayalım), günlük üretimi 2.2 milyar dolar oluyor. Böylece elektrik kesintisi nedeniyle 1 saatte Türkiye'nin yaşadığı üretim kaybı yaklaşık 100 milyon doları buluyor" dedi. Bu hesapla tüm gün yaşanan kayıp ise 700 milyon doları buluyor. Türkiye'de hayatı felç eden elektrik kesintisi, yaşanan ekonomik kaybın parasal büyüklüğünü de gündeme getirdi. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin saatlik enerji talebinin 33 milyon kWh olduğunu söyleyerek, "Karşılanmayan enerjinin değeri 6.3 milyon lira ediyor" dedi.

NEDEN KESİLDİ

İzmir'de çalışan bir elektrik santrali kaynaklı patlak veren sorun, iletim hattını etkiledi. Normalde, sistem korumasının (röle) devreye girmesi gerekiyordu. Sistem çalışmayınca, domino etkisiyle bütün Türkiye elektrik sistemi devre dışı kaldı. Sistem çöküşünün kesin nedeni ise yapılacak incelemeler sonrası ortaya çıkacak. Kesintilerde Enerji Yönetimi'nin net bir bilgi verememesi bir skandal. Sistemin kriz durumlarına hazır hale getirilmemiş olması da ayrı bir skandal.

ULAŞIM
DİZEL LOKOMOTİF HIZLI TRENİ ÇEKTİ

TCDD Genel Müdürlüğünce, elektrik kesintisi başladığında seferde olan yüksek hızlı 5 trenin dizel elektrikli lokomotiflerle Ankara, Eskişehir, Konya ve Pendik garlarına çekildiği, yolcuların seyahatlerinin otobüslerle sağlandığı bildirildi. İstanbul'da başta metro, Metrobüs ve Marmaray'da uzun süre ulaşım yapılamadı. Trafik ışıkları yanmayınca ulaşımda karmaşa oldu.

HASTANELER
AMELİYATLAR ERTELENDİ
Hastanelerde jeneratörler devreye girdi. Ancak onların da arıza yapma ihtimaline karşı ameliyatlar ertelendi, laboratuvardaki tetkikler yapılamadı. Vatandaşlar, eczanelerde ilaç girişi yapılamaması nedeniyle ilaç alamadı. Kesintiler nedeniyle aile hekimleri de soğukta saklanması gereken aşıların derdine düştü.

AVM
50 BİN LİRALIK MAZOT YAKTI
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü: AVM'lerdeki jeneratörler yeterliydi. Ancak AVM yönetimlerinin hesabı şaştı. Beklentinin üzerinde alınan mazot bütçeleri etkiledi. Dün Türkiye'deki orta ölçekli bir AVM'nin yaktığı mazot 50 bin lirayı buldu.

GÜVENLİK
15 DAKİKALIK ZAFİYET GÜVENLİK
Kesintinin yaşandığı yerlerde kent güvenliği için önem arz eden MOBESE'ler devre dışı kaldı. İnternet bağlanlantılı çalışan birçok kamu kurumunda hizmetler aksadı. Polisin kullandığı kişisel bilgi verisi POLNET de devre dışı kalınca 15 dakika güvenlik boşluğu yaşandı. Yurtdışına çıkışlar aksadı. Nüfus kayıtlarının tutulduğu MERNİS sistemi devre dışı kaldı.

KAMU HİZMETİ
YARGI VE TAPU DURDU
Türkiye genelinde elektrik kesintileri nedeniyle tapu işlemleri durdu. Telekom altyapısını kullanan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı 20 bölgede tapu işlemlerinin kesintiler nedeniyle yapılamadığı öğrenildi. Arıza nedeniyle Ege ve Akdeniz'deki tapu müdürlüklerinde yoğun olmak üzere Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nin çalışmadı. Birçok adliyede de yargılamalara ara verildi.

TEKSTİL
ZARAR 200 MİLYON DOLAR
Elektrik kesintisi tekstil ve hazırgiyim üretimini de vurdu. Sektörde faliyet gösteren fabrikalarda üretim durdu. İşçiler evlerine gönderildi. Fabrikalar dün tam anlamıyla kapalı kaldı. Sektör temsilcileri tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyonda üretim kaybının 200 milyon doları bulduğunu belirtti.

OTOMOTİV
2.500 ARAÇ KAYBI
Elektrik kesintisi nedeniyle otomotiv fabrikalarında üretim 1 vardiya durdu. Bu da günde yaklaşık 5 bin adet aracın üretildiği otomotiv sektöründe 2 bin araçlık kayıp anlamına geliyor. Ayrıca elektrik kesilmeden önce üretim aşamasında olan araçlarda hurda oldu. Böylece toplamda yaklaşık 2 bin 500 adet araç dün elektrik kesintisi nedeniyle üretilemedi. Ford Otosan'ın Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Günde 1000 araç üretiyoruz. Kesinti nedeniyle bir vardiya yani 400 araç kaybımız oldu. Bunlara elektrik kesilmeden üretim aşamasında olan araçları da koyduğumuzda rakam 500'e yaklaşıyor. Diğer taraftan yedek parça üretimi de aynı şekilde durdu" dedi.

BANKACILIK
ATM'LER ÇALIŞMADI
Elektrik kesintisi İstanbul'da finans sektörünü de etkiledi. Bankaların genel merkezlerinde jenaratörler çalışırken bazı şubelerde elektrik kesintisi
nedeniyle işlemler yapılamadı. Bazı ATM'lerden para çekemediği gözlendi.

MOBİL İLETİŞİM
TELEFONLAR SUSTU
Elektrik kesilmesinin en büyük etkilerinden biri mobil iletişimde yaşandı. Cep telefonları ile şebeke arasında bağlantı kuran baz istasyonlarında elektrik kesilmesinden dolayı jeneratörler devreye girdi. Ancak jeneratörlerin de yakıtının azalmasıyla operatörler, 3G bağlantısını kapatarak 2G üzerinden hizmet vermeye başladı. Yakıtı kalmayan jeneratörlerin bağlı olduğu baz istasyonları ise tamamen kapatıldı. Kırsal kesim başta olmak üzere Türkiye'deki birçok şehirde iletişim durma noktasına geldi.

MALİYE VE SGK'DA
UZATMA
Maliye Bakanlığı, elektrik kesintileri nedeniyle son ödeme tarihi 31 Mart olan 2014 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresinin, 2 Nisan Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatıldığını bildirdi. SGK Başkanlığı da prim ve diğer tüm alacakların tahsilat işlemlerinin, elektrik kesintisi nedeniyle, 7 Nisan 2015 günü sonuna kadar uzatıldığını, bildirdi. (Kaynak: Hürriyet/Zaman)

Elektrik Kesildi Türkiye\'de Hayat Durdu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Elektrik Kesildi Türkiye'de Hayat Durdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Vatandas: Doviz yukseldi tabi bilerek kestiler bi kac saatlik elektirikten kâr elde etmek icin. Kesin bilgidir. 0 0 Yanıtla
  • 9 köyden kovulan adam: Şu halimize bakın! Hep sonradan gelir aklımıza! Bir kere olsun olacaklara karşı bir önlem alınsın! Ama hükümetin derdi başka! 0 0 Yanıtla
  • Voyagercarrabiene: Turkiye de hayat durmazzz... Turk ler durmazzz ... Hic bir sey bulamazlarsa yapacak, birbirlerini yerler... Turk insani durmaz, ondan sebep Turkiye de durmaz, o Duran sizin bildiginiz kadar olan Turkiye ... Turkiye durmaz hemsehriiimm.. Kimse durduramaz ... 0 0 Yanıtla
  • Voyagercarrabiene: Turkiye tam bir modern kuzey Amerika ulkesi oldu artik .. Terorist saldiri....,, “black-out“,tam elektrik kesintisi ... ... Yeni yep yeni Turkiye ... Mass allaaaah , maasalllaaaahhhh... 0 0 Yanıtla
  • Alican: Böyle bir ülke varmi koca türkiyede elektirik yok ama van ilimizde var bu ne demek vantürkiye 0 0 Yanıtla
  • Dr: Elektriksiz hayat olmuyor tüm gelişmiş ülkeler Nükleer Santral kullanırken bizim çok bilmiş KOKONA lar Sanrallere 0 0 Yanıtla
  • Dr: Karşı çıkıyorlar 0 0 Yanıtla
  • Erkan: Kim ne derse desin bu bir siber terör saldırısı birde övünüyoruz biz çok büyük bir devletiz pehhhh 0 0 Yanıtla
  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement