Kayıp Kaçak Bedeli Yasalaşabilir AHİM Yolu Göründü - Son Dakika
Ekonomi

Kayıp Kaçak Bedeli Yasalaşabilir AHİM Yolu Göründü

Kayıp Kaçak Bedeli Yasalaşabilir AHİM Yolu Göründü

Hükümetin Meclis'e yolladığı "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması durumunda, tüketici örgütleri "kayıp-kaçak" bedellerini yasallaştıracağını savundu.

29.01.2015 09:52  Güncelleme: 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin Meclis'e yolladığı "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması durumunda, "kayıp-kaçak" bedellerini yasallaştıracağını savunan tüketici örgütleri, tasarının geçmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecekleri uyarısında bulundu.

"HUKUK AYAKLAR ALTINDA"

Hükümetin elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak bedeli ile ilgili hazırladığı yasa tasarısını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Hukuk devleti ilkesi ayaklar altına alınmaktadır" dedi.

ÇOK SAYIDA DAVA VAR

Tüketici vicdanını rahatsız eden kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafından çok sayıda yargısal başvuru yapıldığını ve bu başvuruların çoğunun tüketiciler lehine sonuçlandığını anımsatan Deniz, "Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından 2 1 Mayıs 2014 tarihinde verilen karar ile elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına hükmedilmiş ve bu karar tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleşmiştir" dedi.

"TÜKETİCİDE RAHATSIZLIK ÜST NOKTADA"

Karar sonrasında yüzbinlerce abonenin, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına, Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurduklarına işaret eden Deniz, "Toplamda milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için gerçekleşen başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu gösteriyor" dedi.

"KAYIP KAÇAK BEDELLERİ YASALLAŞACAK"

Deniz, yoğun başvurular üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğini anımsattı. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, hükümet tarafından 28 Ocak tarihinde Meclis'e gönderildiğine işaret eden Deniz, "Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız'ın söylediğinin aksine; kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir" dedi ve şöyle devam etti:

"ANAYASA MAHKEMESİ VE AİHM'E GİDECEĞİZ"

"Kayıp-kaçak bedelindeki haksızlığı giderecek, bugüne kadar alınmış bedellerin de geri iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan otuz dokuz milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Tüketiciler, dün bankalara tercih edilmemiş, bugün de siyasi iktidar tarafından elektrik dağıtım firmalarına teslim edilmiştir.

AHİM YOLU GÖRÜNDÜ

Anayasa'daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttaşın hak arama özgürlüğünü elinden almaya kalkan bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birliği Federasyonu, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kayıp Kaçak Bedeli Yasalaşabilir AHİM Yolu Göründü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • mazlum: Bizim sakallı enerji bakanımız Taner Yıldız ne diyor acaba bu konuda. Haram yemek caiz midir hocam? Ya kul hakkı. ? O caiz mi? Erkek güzeli büyük usta. . Meydanlarda esip gürlemeyi paralel üçgen dörtgen diyerek kendi pisliklerinin üzerini örtmeyi iyi biliyorsun. Mesele halkı korumaya gelince süt dökmüş kedi gibi ortadan kayboluyorsun. ALLAH BİN TÜRLÜ BELANIZI VERSİN. YEDİKLERİ KUL HAKLARINI ONLARIN VE ÇOCUKLARININ BURNUNDAN TEZ VAKİT DE GETİRSİN. . 21 0 Yanıtla
  • TIFIL: eminim kayıp kaçağa itiraz edenlerde kesin paralelcidir derler artık. . . onların işidir dimi hükümeti sıkıştırmak, tabiki hükümetin işide vatandaşı tenhada kıştırmak. . . 16 0 Yanıtla
  • raskoln: doğudaki pkklılar beleş elektirik kullansın biz parasını ödeyelim nerede adalet 14 0 Yanıtla
  • KOYUN SÜRÜSÜ: LAN AKP Lİ SATIN ALINMIŞ TROLLER NERDESİNİZ. ? BU HABERE DE YORUM YAZSANIZA. . 11 0 Yanıtla
  • raskoln: yakında yabancı markalı telefonlarada ek vergi gelecek yerli üreticiyi koruma dı altında yerli bahane vergi almak şahane isteyende vestel söyleyyim o yüzden herkes oyunu verirken birkezdaha düşünmeli 9 0 Yanıtla
  • kocaman oldu: Elime sığmıyor alacak yok mu 6 3 Yanıtla
  • ALOS: MART VE AĞUSTOS 2014 YILINDA GARİBANDAN AL ZENGİNE VER OYLANIP TA EVET DENMEDİ Mİ? KİMSENİN AĞLAMAYA SIZLAMAYA HAKKI YOK 8 0 Yanıtla
  • ahmet: HIRSIZ HALKIN HİRSIZ DEVLETİ. . BALIK BAŞTAN KOKARMIŞ. . DOĞUDAKİLER YÜZYILDIR ÇALIYOR. . BATIDAKİLER DE ARTIK ALIŞTI. . AMA, BU HIRSIZLIK DÜZENİ BÖLE GİTMEEEZ. . VALLAH, MİLLET HIRZIZI TEŞVİK EDENİ, HIRSIZLIĞI KAPATANI ÖYLE BİR YERE KAPATACAK KI. . İMDAAT, NAMUS GİDİYO DİYE BAĞIRTISINI KİMSE DUYMAYACAK!! 7 1 Yanıtla
  • inferno: Madem bu ülkede hırsızlık serbest o zaman bizde kullanalım kaçak elektrik. Bugün bir teknisyene 500 lira versen tesisatın kralını yapar sana. O parayı da bir kış ısınarak çıkarırsın zaten. Sonra da gel keyfim gel. Doğalgaz bile yakmayız artık. Yüklen elektriğe. . 8 0 Yanıtla
  • Ata: Kimsesizlerin kimi adaletin kılıcı olacaklardı hırsızların Kral'ı yüzsüzlerin yüzü oldular çıkardıkları yasaya bak 7 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement