Elvan, Muhalefet Partilerinin Vaatlerini Eleştirdi - Son Dakika
Politika

Elvan, Muhalefet Partilerinin Vaatlerini Eleştirdi

Elvan, Muhalefet Partilerinin Vaatlerini Eleştirdi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, muhalefetin hala o eski siyaset anlayışıyla Türkiye’de siyaset yapmaya çalıştığını söyledi.

05.05.2015 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, muhalefetin hala o eski siyaset anlayışıyla Türkiye'de siyaset yapmaya çalıştığını söyledi. Bunun Türkiye'yi karanlığa götüreceğini anlatan Elvan, "O beyanlarla her birinizin fabrikaları iş yeri teker teker kapanacak. Onların vaatleri gerçekleşecek olsa Türkiye'de ayakta bir firma kalmaz. Vaatlerin yıllık 200 milyar liralık maliyeti var. Bunlar o zaman devlet memuruna maaş vermeyecek, yatırım yapmayacak" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı, AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, Antalya İşadamları Derneği'nin (ANTİAD) düzenlediği bir toplantıya katıldı. Elvan'a, eşi Zeliha Elvan ve AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer de eşlik etti. Toplantıda konuşan Elvan, Antalya ve Akdeniz Bölgesine önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türkiye'nin büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğini belirten Elvan, şöyle konuştu: "AK Parti'nin yeni dönemde beşeri sermayenin geliştirilmesi en temel hedeflerimizden biri olacaktır. İnsan kaynaklarını geliştirici programlarını hayata geçireceğiz. Bunlarla ilgili eylem planları hazırlandı. İş gücü piyasasının geliştirilmesi için eylem planları hazır. Son 12 yılda araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ciddi kaynak aktardık. Ar-Ge kapasitemiz yeterli düzeyde değil. Teknoloji ve yenilik geliştirmeme kapasitemizi geliştireceğiz. Fiziki alt yapımızı güçlendireceğiz." Kurumsal kalitenin geliştirilmesini çok önemsediklerini anlatan Elvan, "Her kurumun daha yukarı çekilebilmesi için program hazırladık. Yatırım ortamının güçlendirilmesi noktasında bir programımız var. Kayıp dışı ve yolsuzlukla mücadele önceliklerimiz arasında yer alacak. Cari işlemlerin altındaki yapısal sorunun çözümüne yönelik yeni tedbirler programlar ortaya koyuyoruz. Üretimde ihracatın artırılmasını, ithalata bağımlılığı azaltacağız. Halka açık şirketleri destekleyeceğiz. Öz kaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlayacağız. Kredi garanti fonunu daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.

SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI

Faiz bütçesinden hizmet bütçesine geçiş sağladıklarını anlatan Elvan, şunları kaydetti:

"Faize önemli bir kaynak aktardık. 14.8'den bugün faiz giderinin milli gelire oranının 2.9 gerilediğini görüyoruz. Sosyal devlet anlayışının yerleşmesine önem verdik. Sosyal harcamalarımızı iki katına yakın atırdık. Eğitim harcamalarımızı 12.3 milyar liradan 79.5 milyar liraya ulaştırdık. 6 kat artış sağladık. Sağlık harcamalarında 5.5 katlık artış sağladık. Tasarruflar önemli bir konu arz ediyor. Yurt içi tasarrufların artırılmasına yönelik programlarımız hazır. Bireysel emeklilik kesintisinın oranlarını uluslararası düzeye çekeceğiz. Lüks tüketimi caydırmaya yönelik önlemler olacak. Altının sisteme çekilmesi için tedbirlerimiz olacak. Hayat sigortası sistemini daha da gerçekleştireceğiz."

"İSTİHDAMIN YÜZDE 46'SI KADIN"

Kamu yatırımlarına devam edeceklerini dile getiren Elvan, şunları söyledi: "2002 yılında sadece 11.5 milyarlık kamu yatırımı gerçekleşmişken, 2014 yılında bu 40 milyar dolara ulaştı. 2002 yılında bir yılda yapılan özel kesim yatırımlarında 28 milyar dolar, 2014 yılında 130 milyar dolara ulaştı. Kamu özel kesim işbirliğine devam edeceğiz. İstihdamda önemli başarı elde ettik. OECD'in en başarılı ülkelerinden birisiyiz. Önemli bir istihdam paydası oluşturduk. Son bir yılda 1.3 milyon ilave istihdam sağladık. İstihdamda kadın oranında artış oldu. İstihdam edilen kadın erkek tüm kesimin yaklaşık yüzde 46'sı kadın istihdamını oluşturuyor. Geçmişte bu rakam çok düşüktü. Kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Kadınların iş dünyasına girmesini artıcı çalışmalarımız olacak, girişimciliği destekleyecek programlarımız olacak. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlememiz olacak. İş gücü piyasasında esnek bir yapı oluşturmaya çalışacağız."

"ANTALYA AKILLI KENT OLACAK"

Antalya'nın büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Elvan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu potansiyeli sonuna kadar kullanmak zorundayız. Bu noktada Antalya'nın önü açık. Eksiklikleri giderilirse Antalya dünyada marka olacaktır. Çevreye duyarlı yatırımlarımız, kentin oluşması son derece önemli ve anlamlıdır. Çağın gereklerine uygun olarak biz de teknolojiye ayak uydurmamız gerekiyor. Antalya teknolojik kent haline gelecek. Akıllı kent uygulamasını başlatacağız. Her alanda her yerde akıllı kentin izleri görülecek. Trafikten, sağlığa, enerjiden eğitime, hangi alana bakarsanız akıllı kent entegre sistemini Antalya için oluşturacağız."

Elvan, dünyadaki hızlı değişim ve dönüşüme teknolojik olarak ayak uydurmak amacıyla Antalya'nın teknoloji vadisine ihtiyacı olduğunu belirtti.

"TIKANAN DAMAR AÇILACAK"

Antalya'nın ulaşım alt yapısının çok önemli olduğunu ve tıkanan damarları açacaklarına işaret eden Elvan, şöyle konuştu: "Erişimde iletişim çok önemlidir. Antalya'nın rekabet gücünü daha da artıracak olan önemli alt yapılardan birisidir. Kalkınmanın olmazsa olmaz iki koşulundan biri nitelikli insan alt yapısı, diğeri de ulaşım alt yapısıdır. Güçlü ulaşım alt yapınız varsa, o kent güçlüdür. Dünya ile etkileşimi güçlüdür. O nedenle Türkiye genelinde Ankara merkezli hızlı tren projelerimizi Antalya ile devam ettireceğiz. Antalya'yı hızlı tren ile hattı olan tüm illerimizle bağlayacağız. Hızlı trenle diğer şehirlerden gelen yerli turistle şehir merkezinde esnafla buluşacak. Turizme katkı sağlayacak."

YOL ÇALIŞMALARI

Elvan, Antalya Alanya arasındaki 155 kilometrelik otoyolun yapımına 2016 yılında başlayacaklarının altını çizdi. Antalya- Mersin kara yolu arasında yapımı devam eden 24 tünelden 6'sının tamamlandığını dile getiren Elvan, 2017 yılının sonunda bu yolu hizmete açacakları müjdesini verdi. Antalya'yı kuzeye bağlayan bölünmüş yol ve genişletme çalışmalarına devam edileceğini ifade eden Elvan, Batı Antalya bölgesine inşa edilecek havalimanı için yer tespiti çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

DENİZCİLİK ÇALIŞMALARI

Antalya'da denizciliğin gelişeceğini vurgulayan Elvan, "Antalya'da denizciliğe yönelik yat limanı, balıkçı barınağının kapasiteleri artırılacak. Birden fazla yerde kruvaziyer limanı yatırımı olacak. Antalya halkının kendi teknesini bağlayabileceği bir mekanizmayı hayata geçireceğiz. Belirli yerlerde yatırımı bakanlık gerçekleştirecek. Deniz taksi Antalya- Kemer arasında uygulanıyor. Bunlara ilave yapılacak. Denizden ne kadar istifade edilmesi gerekiyorsa, bunu gerçekleştireceğiz. Antalya kent merkezi ve Manavgat, Serik üzerinde 8 farklı lokasyon da köprülü kavşak çalışmaları var. Bir ay içinde 4 tanesini tamamlıyoruz. Manavgat'ın giriş çıkışında köprülü kavşak çalışmamız olacak" diye konuştu.

ÜRETEN STK'LARA DESTEK

Elvan, "STK'lara destek konusunda bir çalışmanız olacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"10 yıl önce STK'ların tabelaları vardı. Şimdi STK'lar proje yapıyor, proje hazırlıyor, bu projeleri ilgili kurumlara sunuyor ve destek alıyor. Bu konuma getirdik. AB kaynakları başta olmak üzere, çok sayıda fonlarımız ve değişik kurumlarımızın proje lansmanları var. Bir STK'ya devlet 'Ben şu kadar para veririm' derse yanlış olur. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Ne kadar aktifler ise, ne kadar proje üretiyorsa, o projelere destek verilmeli. Destek verilirse, o ne hale gelir bilir misiniz, orada bir kargaşa çıkar. Üretenle üretmeyeni ayırt edemezsiniz. Bir yarış ortamı olmalı. Çalışana destek verilmesinden yanayız. Proje üretin destek olalım. STK'la bir para dağıtalım böyle bir anlayış olmaz."

YENİ ANAYASA

Anayasa'nın nasıl olacağı şeklindeki soruya da Elvan, şöyle karşılık verdi: "Anayasa ile ilgili toplumun her kesimine giderseniz gidin, Anayasanın değişmesini ifade ediyor. Toplumun yüzde 70-80'i Anayasanın değişmesi gerektiğini ifade ediyor. Anayasa değişikliği noktasında geçmişte girişimlerde bulunduk. Komisyon kuruldu. Komisyon aracılığıyla 4 partinin 'Evet' diyeceği Anayasayı seçimler öncesi hazırlamak istedik. Maalesef diğer partiler bunu oyalama stratejisi olarak kullandı. 50 civarındaki maddenin anlaşması sağlandı. Sonra dedik ki biz, 'Gelin bu 50 maddeyi geçirelim'. Ona da karşı çıktılar. Dört parti, Evet dediği 50 maddeye karşı çıktı."

Anayasanın mutlaka değiştirilmesi gerektiğine inandıklarını anlatan Elvan, şunları söyledi: "Muhalefetin samimi olmasını bekliyoruz. Hedefimiz Anayasa değişikliğini gerçekleştirmek. Hala darbe döneminden kalma Anayasa ile devam ediyoruz. Ama o darbe kırıntılarının tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Seçimden 3 ay önce, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Adalet, İçişleri Bakanları Anayasa gereği istifa etmek zorunda. Dünyanın hangi ülkesinde bu var. Böyle bir anlayış olabilir mi? Bunların hepsini ortadan kaldıracağız."

Elvan, Anayasanın çerçevesi hakkında şu açıklamayı yaptı: "İnsan onurunu yüceltmeyi temel hedef olarak görüyoruz. Bireysel hak ve özgürlükleri geliştirici yapısı olacak. Etnik kimliği, mesleğe, inancı ne olursa olsun herkesi bağrına basan eşit vatandaşlık ilkesi çerçevesinde demokratik ve ortak yaşama bilincini oluşturan bir yapıda olacak. Aidiyet bilincini geliştiren bir yapıda hazırlanmasını istiyoruz. Çoğulcu, eşitlikçi ve katılımcı bir demokrasi anlayışının mutlaka ve mutlaka Anayasada yer alması gerektiğini düşünüyoruz. STK'ya yönelik bir çerçeve kanun çıkaracağız. Kısaca yeni Anayasa kapsayıcı, kucaklayıcı, bütünleştirici ve çeşitlilikle birliği, çoğulculuğu özgürlükçülüğü bir arada tutan bir yapıda olacak."

MUHALEFETİN VAATLERİNE ELEŞTİRİ

"Muhalefet partilerinin seçim vaatleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Elvan, şöyle yanıt verdi: "Biz artık geçmiş siyaset anlayışının terk edilmesini istiyoruz. Halen muhalefet o eski siyaset anlayışı ile Türkiye'de siyaset yapmaya çalışıyor. Bu Türkiye'yi karanlığa götürür. O beyanlarla her birinizin fabrikaları işyeri teker teker kapanacaktır. Onların vaatleri ortaya koymaya çalışın Türkiye'de ayakta bir firma kalmaz. Kapanan bir fabrikayı açmanız mümkün değildir. Vaatleri teker teker hesaplattırdım. 200 milyar lira yıllık maliyeti var. Bunlar o zaman devlet memuruna maaş vermeyecek, yatırım yapmayacaklar. Mevcut borçlarını ödemeyecekler. Böyle bir vaatle çıkıldığı takdirde bir günde faiz oranı yüzde 15-20'ye çıkacaktır. Biz artık küresel bir oyuncuyuz. Türkiye'deki her bir hareket dünya ile etkileşim halindedir. O söylediklerini yapmaya kalkmaları halinde Türkiye'de bir sanayici iş adamı kalmaz. Yunanistan'ın karşılaştığı durumla karşı karşıya kalırız. Bir Genç Parti vardı, onun söylemini almış benzerini yapmışlar. Biz bunları vaat ediyoruz diyorlar. Vatandaşlarımız buna inanmıyor. Biz de ciddiye almıyoruz. Bunun mümkünatı yok. Bir asgari ücretin 2 bin 500 lira olmasını istemez miyiz. Biz Türkiye'nin karanlığa gömülmesini istemiyoruz. Böyle bir şey olmaz. Tartışmaya değer de bulmuyoruz."

BAŞKANLIK AÇIKLAMASI

Başkanlık sistemine yöneltilen eleştirilerle ilgili olarak Elvan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Geçmişte geliştirilen bazı itibarsızlaştırma ve milleti kandırma yöntemleri vardı. Aynı yöntemleri kullanmaya çalışıyorlar. Başkanlık sistemi otoriterleşme imiş. G20 ülkelerine bakın en azından 10 tanesinde başkanlık sistemi var. Bu ülkeler demokratik ülke. Demokrasiye uyum açısından parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında bir fark yok. Başkanlık sistemi ve parlamenter sistemde dünyada uygulanan ve demokrasinin yaşatıldığı sistemler. Başkanlık sisteminin gündeme getirilmesindeki temel nedenlerden bir tanesi dünyada çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor." Kurumlarımızın bu değişim ve dönüşüme ayak uydurabilmesi gerektiğini anlatan Elvan, şunları söyledi: "Türkiye'de etkin ve dinamik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi son derece önemlidir. Bu başkanlık sisteminde olacak bir hadise. Parlamenter sistemde de uygun bir şekilde yapılması halinde bu da mümkün. Başkanlık isteminde yasama ve yürütmenin müstakil ve etkin olduğu bir yapı olacak. Başkanlık sistemi her türlü vesayetin engellendiği yeni bir sistem ve yeni bir anlayış olacak. Milletimiz ne derse biz onu yaparız. Bugüne kadar biz bunu gerçekleştirdik. Bunun dışında bir şey yapmadık. Başkanlık sistemi eşittir diktatörlük demek son derece yanlış bir anlayış. ABD'de de başkanlık sistemi var. Orada diktatörlük mü var? Başkanlık sistemini getirmekteki temel hedefimiz Türkiye'nin daha demokratik daha özgürlükçü insanı ön plana çıkaran bir anlayış, biz bunu getirmek istiyoruz. Biz, Türkiye'nin demokratik çıtasını daha da yukarılara çekeceğiz."

Elvan, EXPO 2016 Antalya çalışmalarında da bir gecikme olmayacağını vurguladı.

HAVALİMANI ZİYARETİ

Bakan Elvan, daha sonra Antalya Havalimanı Taksi Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi esnafını ziyaret etti. Alkışlarla karşılanan Elvan, burada yaptığı konuşmada havalimanı kapasitesinin 12 yılda çok arttığını ifade etti. Antalya'yı ulaşım alt yapısında güçlendirmek istediklerinin altını çizen Elvan, 7 Haziran seçimlerinin Türkiye'nin istikrarı yönünde olması temennisinde bulundu.

KORSAN TAKSİYE GEÇİT YOK

Elvan, taksicilerin korsan taksi ve yer kiralarının yüksekliği sorunları karşısında şu açıklamayı yaptı:

" İstanbul'da taksicileri ziyaret ettim. Korsan taksi üzerine bizim de süratle gitmemiz lazım. Hiç kimsenin, yanlış yapanın yanında olmayız. Ama bizim bilgimiz dışında bir takım yanlış varsa bize bildirin gereğini yapalım. Kurallarımız, kaidemiz neyse herkes uyacak. Cezası ne ise çekecekler. Denetimler daha da sıklaşacak."

Elvan, taksicilerle çektirdiği hatıra fotoğrafının ardından havalimanı yönetimiyle görüştü. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Elvan, Muhalefet Partilerinin Vaatlerini Eleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement