"Emek Örgütlülüğü, Demokrasinin Temel Taşlarındandır" - Son Dakika
Güncel

"Emek Örgütlülüğü, Demokrasinin Temel Taşlarındandır"

Birleşik Metal iş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu "Türkiye'de toplu iş sözleşmesi yapan işçi sayısı %5'lerde, sendikalı üye sayısının ise %8-9'larda olduğunu söyledi.

23.07.2014 12:29  Güncelleme: 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye'de toplu iş sözleşmesi yapan işçilerin yüzde 5 ve sendikalıların yüzde 8-9 seviyesinde olduğunu belirterek, "Demokrasi de aslında bu oranlarda, yani yüzde 10'larda" dedi.

Serdaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin'de vicdanlı insanları derinden üzen büyük bir vahşet yaşandığını söyledi.

İsrail'in kara harekatında top oynayan çocukları öldürdüğünü kaydeden Serdaroğlu, "Dünyada olması gereken tepki maalesef ortaya çıkmamış görülüyor. Bırakın Birleşmiş Milletleri, insan haklarını, dünyadaki hükümet yetkilileri sanki İsrail vahşetini onaylar gibi durum oraya koyuyor" diye konuştu.

Soma'daki maden faciası

Serdaroğlu, son bir yılda iş kazalarında önemli artış yaşandığını ve buna yönelik hiçbir tedbir alınmadığını savunarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın yeteri kadar harekete geçirilmediğini dile getirdi.

İş kazalarının yoğun yaşandığı madenlerde ve inşaat alanlarında gerekli önlemlerin alınmadığını anlatan Serdaroğlu, "Güçlü lobiler oluşturan işverenler istediği gibi yasaları şekillendirebiliyor. Soma'da 301 insan öldükten sonra Türkiye yasa girdi, herkes son derece duyarlı hale geldi ve birçok söz verildi ancak bir ay sonra her şey unutulduğu gibi verilen sözlerin hiçbirisinin yerine getirilmemeye başlandığını görüyorsunuz. Bunları içimize sindiremiyoruz" ifadesini kullandı.

"Türkiye'de toplu iş sözleşmesi yapan işçi sayısı yüzde 5"

Serdaroğlu, örgütlenmenin güçlü olduğu ülkelerde demokrasinin de geliştiğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bunların en önemli göstergesi de emek örgütlenmesidir. Emek örgütlülüğü, demokrasinin temel taşlarındandır. Türkiye'de toplu iş sözleşmesi yapan işçi sayısı yüzde 5'lerde, sendikalı üye sayısı yüzde 8-9'larda. Demokrasi de aslında bu oranlarda, yani yüzde 10'larda. Biz yüzde 10 demokrasiye layık değiliz. Biz emek hareketini güçlendirerek, sendikal hareketliliği çoğaltarak Türkiye'deki demokratik işleyişi mutlaka yükseltmemiz gerekiyor. Sendikal yapılar, kendi içlerinde parçalanmış durumda ancak ne olursa olsun, dünyanın bütün ülkelerinde bu tür olumsuz koşulların yaşandığı dönemler olmuştur. Biz de bugün dibe vurmuşluktan yükseleceğimizi hissediyoruz. Bugün 3-5 fabrika veya dayanışma gösterdiğimiz sendikanın, yarın kartopu gibi büyüyeceğini ve daha güçlü bir dayanışma duygusu görüntüsünün ortaya çıkacağına inanıyoruz. " - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Emek Örgütlülüğü, Demokrasinin Temel Taşlarındandır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement