Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan'a Doğru Gidiyoruz - Son Dakika
Güncel

Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan'a Doğru Gidiyoruz

Bir dönem PKK ile mücadele için Amerika ile pazarlık yürüten Emekli Org. Edip Başer, Büyük Kürdistan'ın kurulmasına doğru gidildiğini söyledi.

22.09.2014 09:05  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenirken emekli edilen Orgeneral Edip Başer, Ortadoğu'da yaşanan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörü hakkında "Büyük Ortadoğu Projesi devam ediyor" diyerek, ""Büyük Kürdistan"a doğru gidiyoruz evet. Önce Türkiye Kürdistan'ını da içine alacak bir Kürdistan, ondan sonra da Büyük Kürdistan" ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e konuşan emekli Org. Başer, son dönemde Ortadoğu'daki terör gelişmelerini anlattı. Çamlıbel'in "Edip Başer: Hedef büyük Kürdistan" başlığıyla yayımlanan röportajın ilgili bölümü şöyle:

PKK'YA ERZAK GÖTÜREN ASKERİN GÖRÜNTÜLERİNİ RALSTON'A İZLETTİK

2006'da Terörle Mücadele özel temsilcisiyken Barzani ve Talabani'ye bağlı Peşmergelerin PKK'ya lojistik destek verdiğini tespit ediyorsunuz. Hatta bunu yapanlar arasında Amerikan askerleri de vardı diyorsunuz.

O görevi kabul ederken Amerikalılardan iki şey elde etmeyi düşünüyordum. Birincisi, ABD'nin Barzani'ye gerekli baskıyı yapmasını sağlayarak PKK'nın lojistik destek zincirini ortadan kaldırtmaktı. İkincisi de, Avrupa ülkelerinde PKK'nın finans kanallarına engel olunması. Irak'ın kuzeyinde devamlı olarak mühimmatı, yiyeceği, içeceği, giyeceği akan bir örgütten bahsediyoruz. Düşünün bu lojistik hattında Amerikalı askerler yardımcı oluyor. Ralston'a Genekurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın odasında bir CD izlettik. PKK kamplarından birine erzak götüren pikabın ön tarafında Amerikalı asker oturuyor. Tabii Ralston "Hemen bunu inceleteceğiz, size cevap vereceğiz" diye aldı. Hiçbir cevap falan gelmedi. Bir yerde daha benzer bir durum tespit ettik. "Onlar Amerikalı asker değil, yardım gönüllüleri, Peşmergeler onlara Türk uçaklarının yıktığı bir köyü gösteriyorlar" gibi şeyler söylediler.

Özetle "PKK, Irak'ın kuzeyinde ABD'den de destek alarak bugüne geldi" diyorsunuz. Yanlış mı?

Kesinlikle, hiç yanlış değil. Bakın EUROPOL'ün raporuna göre PKK'nın bir yıl içinde sadece uyuşturucudan elde ettiği para 300 ila 500 milyon Euro arasında. Bu para işte Avrupa bankalarında aklanıyor, ondan sonra PKK'nın finans kanalına giriyor. Sonra silahını alıyor Avusturya'dan, Almanya'dan ve Fransa'dan en ileri telsizlerini falan alıyor. Oralarda liberal ekonomi söz konusu olduğu için gidip herhangi bir firmadan sipariş verip malzeme alma imkânları var. Bunlara da o ülkeler engel olmuyor. Bir takım sonuçlar da aldık Amerikalılardan beklentilerimizde. Ama çok gevşek bir çalışmaydı. En sonunda da toparlanıp gittiler bildiğim kadarıyla.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ DEVAM EDİYOR

Kitapta görevden alınmadan hemen önce yaptığınız Washington ziyaretinde daha önceden sizde var olan bir kanaatin pekiştiğini anlatıyorsunuz. "ABD'nin Kürdistan projesinin gerçekleşmesi için bu kanlı örgüte rol tasarlanmıştı" diyorsunuz.

ABD'nin bölgeden son derece önemli çıkarları var. Belki yakın zamanda enerji bağımlılığı bu ölçüde olmayacak ama yine de bölge ticari bakımdan ABD'nin hayati çıkarlarının olduğu bölgelerden biri olmayı sürdürecek. Orada bir diğer önemli faktör de İsrail'in güvenliğinin devam ettirilmesi. Amerika'nın biliyorsunuz bir Büyük Ortadoğu Projesi var. Hatta bir muhterem büyüğümüz de bunun eşbaşkanıydı, hala öyle mi bilemiyorum.

Büyük Ortadoğu Projesi rafa kalkmadı mı?

Sonra onun adı Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi oldu. Eski Amerikan Dışişleri Bakanı Condelezza Rice bir sefer demişti ki; "Bölgede 22 ülkenin sınırlar değişecek". Bu arada Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nin bir dergisinde bir harita yayınlandı. "Büyük Kürdistan"ı ayrı bir devlet olarak gösteren ve Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin büyük bir kısmını içine alan bir haritaydı bu. ABD'nin kafasındakinin bu olduğu kanısındayım ben. Bu büyük planlarında ABD önemli sapmalar yapmaz. Büyük devlet olmanın verdiği güvenle ana politikalarını saptar ve o politikanın uygulanması için aynı puzzle'da olduğu gibi parçaları adım adım yerine koyar. Ben o politik bir proje olan "Büyük Ortadoğu"nun iptal edildiği kanaatinde değilim. Bu genel proje içinde Kürdistan'ın önemli bir konu olduğu anlaşılıyor. O size bahsettiğim yanlışlıkla basılacak bir harita değildi. Yine 2006 yılının sonlarına doğruydu. Ben özel temsilciyken Irak kuzeyinden Barzani'ye karşı olan iki aşiret reisini Türkiye'ye getirttim. Bunlardan bir tanesi bana bir almanak verdi. Süper bir baskı, deri kapak, en arka kapak içinde bir harita. Büyük Kürdistan haritası. Kafalarında böyle bir planla yaşayan insanların bugün o hedefleri gerçekleşmediği sürece Türkiye ile dost olacaklarını düşünmek mümkün değil. Son süreç de, "Büyük Kürdistan"ın oluşması için onlar açısından bir adım.

2006 yılının Eylül ayında Roma'daki NATO Savunma Koleji'nde Ortadoğu'daki son gelişmeler konusunda brifing veren ABD'li bir albay, Türkiye'yi bölen bu haritayı açmış, toplantıyı izleyen Türk subaylar sert tepki göstererek salonu terk etmişti.

ABD BUGÜN BOĞAZLARI TUTAN TÜRKİYE YERİNE PETROLÜ TUTAN KÜRDİSTAN'I TERCİH EDER

"Büyük Kürdistan"a doğru mu gidiyoruz yani?

"Büyük Kürdistan"a doğru gidiyoruz evet. Önce Türkiye Kürdistan'ını da içine alacak bir Kürdistan, ondan sonra da Büyük Kürdistan. Biliyorsunuz, Büyük Kürdistan dedikleri, Kars'tan başlıyor, Erzurum- Erzincan, Sivas ve Malatya'yı içine alıyor, Mersin'e iniyor. Mersin de dahil olmak üzere bir harita.

ABD'nin bundan çıkarı nedir?

Şimdi artık Amerika için Boğazların eskisi kadar önemi kalmadı. Amerika artık Boğazları elinde tutan bir Türkiye'ye, petrol bölgelerine hâkim ve İsrail'in güvenliği açısından hayati olan bir Kürdistan'ı mutlaka tercih eder.

Dokuz ay süren Terörle Mücadele Özel Temsilciliği sırasında yaptığınız temaslarda edindiğiniz izlenim bu mudur?

Evet, edindiğim izlenim bu.

PKK'ya bu süreçte nasıl bir rol tasarladıklarını düşünüyorsunuz?

PKK mevcut haliyle Türkiye'yi mümkün olduğu kadar meşgul eden, başka işlerle meşgul olmaktan alıkoyacak bir meşgale olarak kalsın gibi bir düşünce mi var, bilemiyorum. Elimde bir belge yok ama düşüncem o. PKK onlar için küçük bir enstrüman, olsa da olur olmasa da olur aslında. Ama PKK'nın varlığını onlar bir ara bu Kürdistan oluşumu için çok önemli bir unsur olarak gördüler. Belki de hâlâ öyle görüyorlar. Kuzey Kürdistan'ı yani Türkiye ile ilgili olan bölümünü oluşturmak için PKK'ya çok önemli görevler verildiği kanısındayım. Barzani'nin ve diğerlerinin bu görevi verdiği, Amerika'nın da bunu desteklediği kanaatindeyim. "Büyük Kürdistan" tam olmasa bile bir Kürdistan, İsrail'in güvenliği açısından çok önemli bir işlev yerine getirebilecektir.

Edip Başer kimdir?

Edip Başer, Kara Harp Akademisi'nden 1972 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi'nden, 'Atatürk'ün dış politikası' üzerine doktorası var. İlki Napoli'de, ikincisi Brüksel'deki uluslararası askeri karargâh olmak üzere iki kez NATO'da görev yaptı. Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı ve Kara Harp Okulu Komutanlığı yaptı. Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde 'Başbakan Askeri Danışmanlığı' görevini yürüttü. 3. Kolordu Komutanlığı, Genelkurmay İkinci Başkanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı yaptı. 2002 yılında Yüksek Askeri Şûra'da Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu. Ancak sürpriz bir kararla emekli edildi. 2006 yılında Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi olarak atandı. Bu görevi 9 ay sürdü. ASAM Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Yeditepe Üniversitesi'nde ders verdi. (Kaynak: Hürriyet)

Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan\'a Doğru Gidiyoruz
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Emekli Orgeneral Başer: Büyük Kürdistan'a Doğru Gidiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (27)

  • Gonyali Kürd: Türkiye'nin 30 yılda yapamadığını İslam Devleti 1 yıl içinde başardı. Bu gün şehit haberi gelmiyorsa bunun nedeni pkk nin kaçacak tek yerinin Türkiye olmasındandır. 24 11 Yanıtla
  • memo: Bir kürt olarak kürdistanın kurulmamamsı için savaşırım. 27 8 Yanıtla
  • merti: MADEM BİLİYORDUN NİYE O ZAMAN İTİRAZ ETMEDİN AÇIKLAMA YAPMADIN PAŞA ŞİMDİ MEDYADA GÖRÜNMEK İÇİN KONUŞUYORSUN. SİZLERİN SAYESİNDE ÜLKEMİZ BU HALE GELDİ ŞİMDİ UÇURUMUN KENARINDAN TOPLADIK. BARİ SUSDA ADAM SANSINLAR 23 11 Yanıtla
  • Mehmet ASLAN: HADİ ORDAN DARBECİ SENİ. BEN ÇOCUKKEN KÖYÜMÜZDEN HER ASKER GEÇİŞİNDE YOLDA GÖRDÜKLERİ KÖYLÜLERİ SORGUSUZ SUALSİZ DÖVERLERDİ. DAYAK YİYEN NEDEN DAYAK YEDİĞİNİ BİLMEZDİ. ASKER KEYFİ OLARAK DAYAK ATARDI. ŞİMDİ BAZI FAŞOLAR ÇIKAR DER Kİ BİZİM ASKER ASİLDİR ÖYLE ŞEYLER YAPMAZ DİYEBİLİR. DAYAK YİYEN BİZİZ SİZ DEGİLSİNİZ ANLADINIZ MI FAŞOLAR? SINIR BOYUNDAKİ VATANDAŞI KENDİNİZE DÜŞMAN ETTİNİZ. SONRADA VAY EFENDİM TERÖR NİYE ÇIKTI DERSİNİZ. 11 22 Yanıtla
  • harun yiğit: Önüne gelen bir harita çizip Kürdistan kuruluyor masalları anlatıyor bizlere. Aynı masal 30 yıl öncede anlatılırdı. Anlatılırdı da ne oldu? Kürdistan mı kuruldu? Ne uzun vadeli projeymiş bu Büyük İsrail projesi. 10 yıllar geçti hala kurulmadı. Bugün işim var ama yarın bende bir harita çizeceğim ve Kürdistanı dolayısı ile de Büyük İsrail'i ilan edeceğim!!! Ne tuhaf bir milletiz biz! Biri bir şey söylüyor 30 yıl onun peşinden koşuyoruz. Bence emekli orgeneral can sıkıntısından saçmalamış biraz. 9 16 Yanıtla
  • ali demir: allah bunlara fırsat vermesin ayrılıkçılara 16 6 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: BU 90 LI ZİHNİYET BÖYLE AÇIKLAMA YAPARAK PKK'LILARI TATMİN EDİYOR 10 10 Yanıtla
  • 1453 kartallar1: GEZİ ZEKALILAR TÜRKIYE ESKİ TÜRKIYE DEGİL KEMALIST OLSAN N'OLUR OLMASAN N'OLUR ZAVALLI EZİKLER 9 8 Yanıtla
  • 1453 kartalları: BAVURDULU. . . . CAHIL ADAM PKK YENİLDİ SEN HALA ANLAMADINMI 0 0
  • KARAMURAT: Hainlik kanınızda var. Bahane bulma kalleşliğinize. Hadi asker öyle yaptı diyelim. Lan öğretmeni doktoru imamı size ne yaptı da onları da şehit ettiniz şerefsiz. Sınırdan kaçakçılık yapıp ot ekip satmak daha kolaydı. Sınır boyu olarak tabi düşman olursunuz askere 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.


Advertisement