Emeklilerden Oy Şartı - Son Dakika
Güncel

Emeklilerden Oy Şartı

Emeklilerden Oy Şartı

Türkiye Emekliler Derneği, yerel seçimlerde emeklilerin oyuna talip olan parti ve adaylara şartlarını içeren 13 maddelik liste sunacak Şartlar arasında, 65 ve üzeri yaşlardakiler için uygulanan şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma imkanı 60 yaşa kadar indirilmesi ve "Yaşlı Meclisi" ve "Yaşlı Danışma Kurulu" gibi mekanizmalar oluşturulması öne çıkıyor.

22.12.2013 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZCAN YILDIRIM - Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerde yaklaşık 10 milyon 400 bin emeklinin oyuna talip olan parti ve adayları, emeklilerin şartlarını içeren 13 maddelik listeyle karşılayacak. Listede öne çıkan şartlar arasında, 65 ve üzeri yaşlardakiler için uygulanan şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma imkanı 60 yaşa kadar indirilmesi ve "Yaşlı Meclisi" ve "Yaşlı Danışma Kurulu" gibi mekanizmalar oluşturulması bulunuyor.

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en geniş oy potansiyeline sahip kesimin emekliler olduğuna dikkati çekerek, seçim sonuçlarını emeklilerin tercihlerinin belirlediğini söyledi.

Buna rağmen yaklaşık 10 milyon 400 bin emeklinin çözüm bekleyen birçok sorununun bulunduğunu ifade eden Ergün, emeklilerin maaşlarına banka promosyonu verilmesi başta olmak üzere sorunların çözüme kavuşturulması için çalıştıklarını kaydetti.

Emeklilerin maaş gibi temel sorunlarının yanında sosyal hayatla ilgili sıkıntılarının da olduğunu vurgulayan Ergün, "Bu sıkıntıları 13 maddelik bir liste halinde hazırlayıp, yerel seçimlerde emeklilerin oyuna talip olan aday ve partilere sunacağız. Taleplerimize çözüm sözü verenlere inanıyorum ki emeklilerimiz de gereken desteği verecektir" dedi.

-Şartları kitapçık haline getirilecek-

Ergün, aday ve partilerden sunacakları şartlarını kitapçık haline getirerek, tüm TÜED şubelerine göndereceklerini belirterek, kitapçıkta yer alan şartları şöyle sıraladı:

"-65 ve üzeri yaşlardakiler için uygulanan şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma imkanı 60 yaşa kadar indirilmeli.

-'Yaşlı Meclisi' ve 'Yaşlı Danışma Kurulu' gibi mekanizmalar oluşturulmalı, yaşlılar için evde bakım hizmetleri verilmeli, gündüz bakım üniteleri, huzurevleri oluşturulmalı.

-Kentsel dönüşüm kapsamında emeklilerimize gerekli kolaylık sağlanmalı, yeni yapılanmalar yaşlı yaşamına uygun olacak şekilde teşvik edilmeli.

-Emeklilerimiz için ek gelir imkanı yaratacak projeler uygulamaya konmalı. Emeklilerimizin, gıda, yakacak ve barınma sorunlarını asgari maliyetle çözebilmelerine imkan sağlanmalı, bu konuda kooperatifçilik teşvik edilmeli.

-Yaşlı ve emeklilerimize toplum duyarlılığını artırmak için başta Ulu Önder Atatürk'ün emekliliği dolayısıyla kutladığımız 30 Haziran Emekliler Günü olmak üzere emeklilerimizle ilgili günler kutlanmalı, gençlere yönelik eğitim programları düzenlenmeli.

-Emekli ve yaşlılarımızın örgütlenmelerine olanak tanıyacak ortam yaratılmalı emekli ve yaşlılarımızın örgütlendiği kuruluşlar desteklenmeli.

-Yaşlılarımızı aktif tutacak; kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetler organize edilmeli

-Yaşlı bakım elemanı yetiştirilmeli ve bunların yerel yönetimlerde istihdamı sağlanmalı.

-Emekli ve yaşlı konusunda uluslararası, özellikle AB tarafından kabul edilen standartları ve yeni gelişmeleri takip edecek bir birim oluşturulmalı.

-10. Kalkınma Planı ile ilgili raporlarda emekli ve yaşlılar için tespit edilen hususların hayata geçirilmesi konusunda yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluklar en kısa zamanda yerine getirilmeli.

-Emeklilerimizin öğrenim gören çocukları için burs sistemi geliştirilmeli ve yurt ihtiyaçlarına cevap verilmeli.

-Yerel yönetimler bünyesinde sadece yaşlılara ve emeklilere hizmet verecek Hukuk Danışma Büroları oluşturulmalı.

-AB projeleri takip edilerek, yaşlı ve emeklimiz için uygun olanların uygulanma imkanı yaratılmalı, projeler geliştirilmeli." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emeklilerden Oy Şartı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement