Emeklilikte Yaşa Takılanlardan Zincirli, Torbalı Eylem - Son Dakika
Güncel

Emeklilikte Yaşa Takılanlardan Zincirli, Torbalı Eylem

Emeklilikte Yaşa Takılanlardan Zincirli, Torbalı Eylem

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu üyeleri, Kadıköy'de zincirli ve torbalı eylem yaptı.

12.01.2014 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu üyeleri, Kadıköy'de zincirli ve torbalı eylem yaptı. Platform üyeleri, yasanın çıktığı tarihten itibaren geçerli olmasını talep etti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden geldiği öğrenilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu üyeleri, Kadıköy'deki Altıyol'da bir araya geldi. Burada toplanan üyeler, slogan atarak Bahariye Caddesi üzerinden Kadıköy İskelesi'ne yürüdü. Kadıköy İskelesi'nde İstiklal Marşı'nı okuyan grup, daha sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan da destek verdi. Grup adına açıklama yapan Mehti Bıkmaz, sıkıntılarının erken emeklilikle ilgisinin olmadığını söyleyerek, "Elimizden alınan emeklilik hakkımız için buradayız. Mağduriyetimiz 1999'da başladı, o günlerde Marmara depreminin şoku tüm yurdumuzun üzerindeydi. O zamanlarda bu yasanın onaylanmayacağını düşünüyorduk, 'kazanılmış haklar geri alınamaz' diyorduk. Nitekim Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi kabul etmemiş ve iptal etmiştir. Süreç içinde kademeler getirilerek bizlerin emeklilik süreleri ötelenmiştir. Bu kişilerin yaşlarına göre düzenlenerek büyük bir mağduriyet oluşturulmuştur. Aslında yaş haddi getirilerek sıra hakkımız gasp edilmiştir. Bizler iş hayatımıza başladığımız şartlara göre emekli olmamız gerekiyorken, birçoğumuz maçın ortasında veya sonuna yaklaşırken kanun değiştirilmiş ve bu şekilde mağdur edilmiş emeklilikte yaşa takılanlarız. Bizlere yapılan uygulama planlarımızı altüst etti. Bizler üzerinde sosyal, ekonomik ve psikolojik sıkıntılar yaratıyor" dedi.

"EMEKÇİLERİN TORBA YASASINI MECLİS GÜNDEMİNE SOKACAĞIZ"

Açıklamaya destek veren CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise, bu sürece başından beri karşı çıktığını söyleyerek, "Emeklilikte yaşa takılanlar mücadele ediyor, oysa ki yüz binlerce arkadaşımız bu sürece katkı verseler Ankara'daki Tandoğan, Meclis'in önünü gerçekten inletseler, ayaklarına sıkılan kurşuna karşı direnseler inanıyorum ki bu yasa bir haftada Meclis'ten geçecek. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nu önümüzdeki hafta olağanüstü toplantıya çağırıyorum. Yaptığımız emekçilerin torba yasasını Meclis'in gündemine sokuyoruz. Hazırladığımız emekçilerin torba yasasında birçok sürpriz var. Emeklilere büyümeden refah payı alması konusunda yasa teklifimiz var. Tek tek açıklamak istemiyorum. Birazı da önümüzdeki haftaya kalsın. Emekçilerin torba yasasında tam 52 madde var" ifadelerini kullandı.

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan ise, 1999 yılında emeklilikle ilgili bir yasanın çıkarıldığını vurgulayarak, "Bu yasada özellikle yaş sınırı getirildi. Erkeklerde yaş 60'tan 65'e, bayanlarda da 55'ten 60'a çıkarıldı. Bu yaşa gelinceye kadar kimse emekli olamıyor. Olmak istese bile maaş almadan emekli olmak zorunda ve aç, sefil hayatını sürdürmekle yükümlü. Bu kanun çıktığında 5 milyona yakın çalışan, işçi, memur çalışmaktaydı. Bunlar geriye dönük olarak kanuna dahil edildi. Bir haksızlık yapıldı. Bu haksızlığın önlenmesi için buradayız. Bu arkadaşlarımıza da yaş sınırı getirildi. Daha geç emekli olmalarının önü açıldı. Bu büyük mağduriyetlere sebep oldu. Yani ortada bir zulüm var. Bu zulmün ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Emeklilikte Yaşa Takılanlardan Zincirli, Torbalı Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement