Emekliye Ayrılan Yargıtay Başkanı Ali Alkan : Ne Kimseden Korkum Vardı Ne de Gelecek Beklentim - Son Dakika
Güncel

Emekliye Ayrılan Yargıtay Başkanı Ali Alkan : Ne Kimseden Korkum Vardı Ne de Gelecek Beklentim

Emekliye Ayrılan Yargıtay Başkanı Ali Alkan : Ne Kimseden Korkum Vardı Ne de Gelecek Beklentim

Yaş haddinden emekliye ayrılan Yargıtay Başkanı Ali Alkan için Yargıtay Konferans Salonu'nda veda töreni düzenlendi.

09.02.2015 18:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaş haddinden emekliye ayrılan Yargıtay Başkanı Ali Alkan için Yargıtay Konferans Salonu'nda veda töreni düzenlendi. Ali Alkan, "Yargıtay'ın başkanı ve temsilcisi olarak bu gibi konularda hakimlerin kararları ile konuşacağı ilkesinden hareketle mecbur kalmadıkça konuşmamayı tercih ederken bütün arkadaşlarımın olduğu gibi benim de ne kimseden korkum vardı ne de gelecek beklentim. Korktuğu ve beklentisi olduğu için doğru olduğunu bildiği kararı veremeyenler hemen cübbelerini çıkarıp görevlerini bırakmalıdır" diye konuştu.

"UYUŞMAZLIKLAR YARGIYA GELMEDEN ÇÖZÜM YOLLARI GELİŞTİRİLMELİDİR"

Törende konuşan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, "Benim Yargıtay başkanlığı görevim nedeni ile yabancı heyetleri kabul ederken çalışma ziyaretlerinde bizdeki iş sayısı ile ilgili rakamları verdiğimizde muhatabımız bu rakamın yanlış ve tercüme hatası olduğu düşüncesi ile bu rakamı teyit ettirirler, yanlışlık olmadığı anlaşılınca bu iş yükünün altından nasıl kalktığımızı sorarlardı. Bu iş yoğunluğu özverili çalışma ile sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkmıştır. Yargıtaydaki üye sayısını 516 değil bin 516 yapsanız, tetkik hakimi sayısını bin değil iki bin yapsanız, cumhuriyet savcısı ve personel sayısını ikiye de katlasanız bu problemin çalışan sayısının arttırılarak çözülmesinin mümkün olmadığını yaşayarak gördük. Her uyuşmazlık dava konusu edilerek yargının önüne gelmekte ve yoğun iş yükü yargılamanın makul sürede bitirilmesini engellemektedir. Uyuşmazlıklar yargıya gelmeden çözüm yolları geliştirilmelidir" dedi.

"NE KİMSEDEN KORKUM VARDI NE DE GELECEK BEKLENTİM"

Ali Alkan, şöyle devam etti; "Yargı diğer kurumlarda olduğu gibi her zaman eleştiriye açıktır, bu eleştirilerden istifade eder. Ancak bu eleştiriler hakarete varmadan yargıya ışık tutmak amacı ile yapılmalıdır. Tabii bu ışık da gözümüze tutularak görmemize engel olacak şekilde değil, önümüze tutularak yolumuzu aydınlatacak şekilde olmalıdır. Yargı yıpratılarak sonuç alınamaz. Adaletin mülkün temeli olduğu yargı çökerse devletin ayakta kalamayacağı unutulmamalıdır. Biraz önce yargı ile ilgili olarak haksız suçlamaların olduğunu hatta yargıya eleştiri sınırını aşan hakaretler yapıldığını söyledim. Yargıtayın başkanı ve temsilcisi olarak bu gibi konularda hakimlerin kararları ile konuşacağı ilkesinden hareketle mecbur kalmadıkça konuşmamayı tercih ederken bütün arkadaşlarımın olduğu gibi benim de ne kimseden korkum vardı ne de gelecek beklentim. Korktuğu ve beklentisi olduğu için doğru olduğunu bildiği kararı veremeyenler hemen cübbelerini çıkarıp görevlerini bırakmalıdır."

"POLEMİKLERDEN KESİNLİKLE KAÇINDIM"

Ali Alkan, "Polemiklerden kesinlikle kaçındım. Çünkü 18 yıllık Yargıtay üyeliğim süresince konusu ne olursa olsun sık sık yapılan açıklamaların rutine dönüştüğü, etkinliğini azalttığı ve yargıya zarar verdiğini bizzat müşahede ettim. Bu nedenle sadece yargı bağımsızlığı, hakimlik teminatı, hukukun üstünlüğü gibi konularda evrensel ilkeleri korumak amacı ile açıklamalarda bulundum. Bu durum zaman zaman meslektaşlarım tarafından 'niye konuşmuyorsun, açıklama yapmıyorsun' şeklinde eleştirilmiş ise de bu tutum ve davranışımın doğru olduğunu düşünüyor, bu konudaki sorumluluğu üzerime alıyorum" diye konuştu.

"YARGIMIZ ŞU ANDA BULUNDUĞU YERİ HAK ETMİYOR"

Hakimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı konusundaki yakınmaların 40 yıl önce staj yaptığı dönemde de dile getirildiğini belirten Alkan, "Günümüzde de 2014 yılına ait Avrupa Birliğinin 80 sayfalık ilerleme raporunda hakimlik teminatı ve yargı bağımsızlığı konularına 23 sayfalık eleştiride bulunulması, üyesi olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği'ndeki ileri demokrasilerin yüksek standartlarına ulaşmamızın epey zaman alacağını gösteriyor. Bu sürenin kısalması en büyük dileğimdir. Yargımız şu anda bulunduğu yeri hak etmiyor" dedi.

ŞAİR CAHİT SITKI TARANCI'NIN ŞİİRİNİ OKUDU

Alkan, konuşmasının ardından şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın, "Memleket isterim - Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun - Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim - Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun - Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim - Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun - Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim - Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun - Olursa bir şikayet ölümden olsun" dizelerini okudu.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ı veda töreni öncesi Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör makamında ziyaret etti. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emekliye Ayrılan Yargıtay Başkanı Ali Alkan : Ne Kimseden Korkum Vardı Ne de Gelecek Beklentim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement