Emekliye, Yüzde 5 Zam Cepte, Enflasyon Farkı Zor Görünüyor - Son Dakika
Ekonomi

Emekliye, Yüzde 5 Zam Cepte, Enflasyon Farkı Zor Görünüyor

Türkiye'de 11 milyon emekli var. Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuzu zamla karşılamaya hazırlanıyor. Peki hangi emekli ne kadar zam ve vergi iadesi alacak işte cevabı.

01.07.2016 08:48  Güncelleme: 08:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sayıları 11 milyonu bulan emekliler, bu yılın ilk yarısına ait son maaşlarını aldı ve Temmuz ayındaki maaş zammına odaklandı. Tarih yaklaştıkça da zam oranı hakkında her kafadan ayrı ses çıkıyor. Öncelikle şunu belirteyim; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin temmuzda alacağı zam farklı, memur emeklilerinin farklı. Hatta maaşlarını aldıkları günler bile farklı.

Hem çalışan hem de emekliler, iki yılda bir imzalanan toplu sözleşme gereği, ocak ve temmuz olmak üzere, senede iki kere zam alıyorlar. 2015'de yapılan toplu sözleşme çerçevesinde de alınacak zam oranları belli. Sözleşme gereği memurlara, bu yılın ocak ayında yüzde 6, temmuz ayında da yüzde 5 zam verilecek ve 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa bu da maaşlara yansıtılacak.

ENFLASYON FARKI OLACAK MI?

Nitekim 2016 Ocak ayında memur ve emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 zam, üzerine bir de yüzde 0.90 enflasyon farkı aldılar. Yani, ocak ayından itibaren maaşlarda yüzde 6.90 artış oldu. 2015 yılında ise emeklilere ocak ayında yüzde 3, temmuz ayında da yüzde 3 zam uygulanmış, ayrıca yüzde 1.76'lık enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılmıştı.

Bu temmuz da ise toplu sözleşme gereği yüzde 5 zam kesin. Peki, ocaktaki gibi enflasyon farkı alacaklar mı? Eğer, 4 Haziran'da açıklanacak ocak-haziran enflasyonu, yüzde 6'nın üzerinde çıkarsa, memur ve emeklileri, enflasyon farkı da alacak. Açıkçası, bu konuda pek de umut yok sayılır. Çünkü ocak-mayıs, yani 5 aylık enflasyon, yüzde 3'ün biraz üzerinde. 6 aylık enflasyonun ise yüzde 6'nın üzerinde çıkması gerekiyor ki, maaş zamlarına enflasyon farkı yansısın. Bu da maalesef zor gözüküyor. Ama temmuzda yüzde 5 zam cepte ve 1 Temmuz'dan itibaren maaşlara yansıyacak. Böylece, en düşük memur emeklisinin maaşı, vergi iadesi hariç, bin 700 liraya; en yüksek emekli maaşı da yine vergi iadesi hariç, 10 bin 350 liraya yükselecek.

Son yapılar açıklamayla da, Ziraat Bankası'ndan maaş alan memur emeklileri Ramazan Bayramı'ndan bir gün önce, yani pazartesi günü maaşlarını alabilecekler.

TABLOLARI NASIL OKUYACAKSINIZ?

Memur emeklilerinin temmuz ayında itibaren alacakları zamlı maaşları, hizmet yılına, kıdemine, derecesine ve ek göstergesine kadar bugünden itibaren 3 gün boyunca yayınlayacağımız tablolardan takip edebileceksiniz. Tablolarda aylık maaşlara, yüksek hakimlik, temsil ve görev tazminatları dahil edilmiştir. Maaş zamları, ocak ayında alınan maaşlara göre hesaplanmış ve üzerine vergi iadesi eklenmiştir.

Emekliye, Yüzde 5 Zam Cepte, Enflasyon Farkı Zor Görünüyor
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Emekliye, Yüzde 5 Zam Cepte, Enflasyon Farkı Zor Görünüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • A AKDAŞ: İŞÇİ EMEKLİSİNE DEVLET MEZAR KAZSIN 16 1 Yanıtla
  • emekli vatandaş: allaha havale zehir zıkkım haram olsun hakımızı yiyenlere şu bayramda perişan emeklinin ahı tutar sizi hiçmi utanma yok sizde 11 1 Yanıtla
  • - korkusuz -: Kendinize geldimi kazanla zam sizi oralara getiren akkoyunlarada bol bol kaval dinletmeler...ama unutmayin allahin adaletini burunlarinizdan getieecek zehir zikkim olsun... 10 1 Yanıtla
  • serdar: Yalan bugün çektim maaşı zam i bırakın 10 lira kesinti yapmışlar şaka gibi .her ay kafalarına göre maaş veriyorlar 10 0 Yanıtla GS: Sen bu gün haziran maaşını çektin temmuz değil. 4 3
  • Benin gsmh gelirim 5.000 da kalıyor: Vergiyle geri alacak. Memura zam pazarlığına oturanlarin Alayını tanimak isterim. Bu kadar insanı nasıl kandırabiliyorlar? Tuik verileri neden 3 ayda tashih ediliyor. El cevap. Memur sınıfı dusuk oranlarda zam yapıldıktan ve sen sığır sın dendinten sonra. 9 0 Yanıtla
  • - korkusuz -: Bu kadarcigi uygun gorenler zehir zikkim olsun yediginiz ictiginiz... 8 0 Yanıtla
  • ALOSSE: SİZDE ANLADINIZ BUNLAR KOYUN, AYNI YAZIYI TEKRAR TEKRAR KOYUN. 7 1 Yanıtla
  • osman: Zamda yapılıyorsa benim param köprüde yapılıyorsa benim param, eskidende yapılıyordu ozamanın şartalarına göre, eskiden babam çalışıyordu doyuyorduk, şimdi ben eşim ve çocuklarım çalışıyor anca yetiyor. Eskiden her şey kaliteydi dostluklar bile şimdi herşey kalitesiz. Eskiden saygı vardı şimdi herkes çıkarcı. beneymediğiniz yolları o zamanın şartlarıyla insanlar sırtlarında taş taşıyıp yaptılar şimdiki gibi dünyada binlerce marka ve bilgisayarlı makineler yoktu. az olan pahalıydı. 8 0 Yanıtla
  • emekli abuzittin kuşkonmaz: cumhur bey ne mantıklı bir adamsın yaaaa insanlar akşam dolmuş parası cepte yok akşam evine gitsin sen ise 2000 model araban var dahada reklam yapıp bandrolünü düşünüyon yellle bir hırpo daha düşmüştür 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement