Emet 3. Borik Asit Fabrikası Yıl Sonunda Üretıme Başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Emet 3. Borik Asit Fabrikası Yıl Sonunda Üretıme Başlıyor

Emet 3. Borik Asit Fabrikası Yıl Sonunda Üretıme Başlıyor

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr.

18.10.2013 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde yaptığı açıklamada, Emet Etibor İşletmeleri bünyesinde yapımı devam eden 100 bin ton kapasiteli Çok Amaçlı Borik Asit Tesisi (ÇABAT)'ın yılsonuna kadar tamamlanarak hizmete geçeceği açıkladı.

Orhan Yılmaz, "Emet Etibor İşletmeleri bünyesinde yapımı devam eden 100 bin ton üretim kapasiteli fabrikamız yıl sonunda devreye giriyor. Belki birkaç ay gecikir. İsmini Çok Amaçlı Borik Asit Tesisi (ÇABAT) koyduk. Bunun amacı şu; çözelti fazlalıklarından yeni borik asit elde etme. 1.Borik Asit ve 2. Borik Asit fabrikalarında yöre halkımız heyecanlandı, halbuki bu 3. ünitedir, kapasitesi de aynı. Yeni 100 bin tonluk yeni fabrika hizmete girecek ama buralarda hiçbir heyecan yok. Halkımız alıştı herhalde, onlara göre fabrika yapmak doğal hale geldi. Yeni devreye girecek 100 bin ton yeni fabrika ile birlikte buranın kapasitesi 300-350 bin tona çıkıyor" dedi.

Yılmaz, "Yeni fabrikanın hizmete girmesinin ardından parası, kararı, hepsi hazır bir 500 ton daha var. Evvela bu fabrika yapılacak, devreye girecek ve biz bu malları satacağız. Bor dediğimiz ekmek gibi satılan bir şey değil. Herkes şöyle zannediyor. 'Ne kadar çok üretirseniz o kadar satılır.' Böyle bir şey yok. Petrolde bile böyle bir şey yok. Biz bunun tam 15 yıllık planlamasını yaptık. Planlamada 500 bin tonluk fabrika devreye girecek, bunu da birkaç sene içerisinde ihalesi yapılacak. Belki önümüzdeki yıl bunun ihalesini yapabiliriz. Ama bu sadece bizimle ilgili bir karar değil. Dünya iki senedir resmen patinaj yapıyor. Çok zorda dünya, Türkiye bunu çok iyi hissetmiyor. İyi ki de hissetmiyor. Pozisyonumuz gereği biz dünyanın nabzını çok iyi tutuyoruz. Niye? Çünkü biz ürettiğimizin yüzde 97'sini dünyanın 84 ülkesine ihraç ediyoruz. Temel sanayilerin nereye gittiğini çok iyi biliriz. Elektronik, otomotiv, inşaat sanayi bizim hedef kitlemizdir. Bunlar da sanayinin zaten ana sürükleyici unsurlarıdır. Bu sektörlerde işler iyi gitmiyor, dünyada işler iyiye gitmiyor. Mesela Japonya'nın amacı eksiye düşmemektir. Sıfırı buldukları zaman mutlular. Türkiye her şeye rağmen pozitif olarak ayrılıyor. Avrupa dördüncü senedir patinaj yapıyor. Avrupa üretemiyor ve tüketemiyor, bu nedenle oralara da mal satamıyorsunuz. Gerçekten geçinmek ayakta kalmak zor. Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin dışında Amerika ve Çin dahil şu anda patinaj yapmayan hiçbir ülke kalmadı. Yani genel bir ekonomik sıkıntı var. Bunlardan bağımsız olarak hareket edemezsiniz. Şu an bizim paramız da var, kararımız da var, projemizde var. Bütün organlardan çıktı, her şeyimiz var. Yani 100 bin ton kapasiteli fabrikanın üzerine bir 500 bin tonluk fabrika kararımız devam ediyor. Bu fabrikayı kuracağız. En fazla ötelenir. Şöyle ötelenir. Bu resmi bir öteleme değil, şu anda biz yapıyoruz, şirketin bir nakit dengesi var. Şirketin nakit dengesini bozduğunuz anda bu muhteşem imparatorluk patır, kütür gider. Şu an biz bütün kamu ve özel sektör kuruluşlarından ayrılıyoruz. Sebebi ne? Biz piyasanın en ucuza iş yaptıran firmalarından birisiyiz. Amacımız işi en ucuza yaptırmak. Bunu nasıl sağlıyoruz? Bizde mütahit parasını ne bir gün önce alır ne de bir gün sonra alır. Aynı gün parasını alır. Bize teklif vereceği zaman bazı firmalardaki gibi iki birime değil tek birime verir. Firmalar kendi ifadeleriyle şöyle söylerler: 'Biz Eti Maden'den nakit ihtiyacımızı karşılar, karı falanca şirketten yaparız. Çünkü diğer firmalar bizim paramızı bir yıl sonra veriyor' diyorlar. Ama biz öyle yapmayız. Nakit akımımızı güzel bir dengeye oturtturduk ki, firmalar Eti Madenden parayı alabilir miyim? diye düşünmez" diye konuştu. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Emet 3. Borik Asit Fabrikası Yıl Sonunda Üretıme Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement