Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir - Son Dakika
Güncel

Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir

Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu'nun düzenlediği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı'na katıldı.

07.05.2015 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu'nun düzenlediği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı'na katıldı. Türkiye'nin içinden geçtiği değişim ve dönüşüm sürecinde üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyleyen Emine Erdoğan, toplumsal sorunlar konusunda üniversitelerin pusula vazifesi görmesi gerektiğini ifade etti.

Yükseköğretim kurumlarında eşitlikçi ve şiddetten uzak bir iklimin oluşturulması ve öğrencilerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık sağlamak gibi konuların ele alınacağı çalıştaya, Türkiye'nin tüm üniversitelerinden kadın konusu üzerine çalışan akademisyenler, üniversitelerin kadın araştırma merkezlerinin müdürleri, kadın sorunları alanında çalışan sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Emine Erdoğan çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin içinden geçtiği değişim ve dönüşüm sürecinde üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyledi ve toplum sorunları konusunda üniversitelerin pusula vazifesi görmesi gerektiğini ifade etti.

"ŞİDDETE SIFIR TOLERANS, BİZİM DEĞİŞMEZ TAVRIMIZDIR"

Emine Erdoğan, "Üniversitelerimizin ilgisini bekleyen nice toplumsal mesele var. Çözüm süreci bunlardan birisi. Ülkemizde çok sayıda misafirin olduğu bir dönemde mültecilik bir diğeri. Yargıyı oligarşik yapılardan temizleyecek sağlam bir hukuk sistemi bir başkası. ve nihayetinde, kadına karşı şiddet, üniversitelerimizin alakasını bekleyen bir diğer sorun" dedi.

Konuşmasında, 'Şiddete sıfır tolerans bizim değişmez tavrımızdır' diyen Emine Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Kadına şiddeti destekleyecek, onu meşru gösterecek hiçbir akıl ve vicdan sahibi olabileceğini düşünmüyorum. Fakat hal böyleyken, şiddetin neden hala var olduğunu, nice kadının, çocuğun ve ailenin bu sorun altında neden hala ezildiğini oturup düşünmemiz gerekir. Şiddeti besleyen kültürel kalıpları analiz etmemiz lazım. Şiddet uygulayan erkek zihniyetini çözümlemek gerek. Çünkü biliyoruz ki, kadın meselesi aynı zamanda bir erkek meselesidir."

"SİYASETTE, İŞ DÜNYASINDA, AKADEMİDE KADIN VARLIĞI; ADALETİN, TOPLUMSAL DENGENİN TEMİNATIDIR"

"Toplumsal sorunların kaynağını tespit etmek, onları ortadan kaldıracak çözüm yolları önermek, cinsiyet algıları ile ilgili yeni kavramsal çerçeveler inşa etmek, üniversitelerin meselesidir" şeklinde sözlerine devam eden Emine Erdoğan, tüm bunların esaslı bir bilinç devrimi gerektirdiğini ve bunun yerinin üniversite olduğunu söyledi.

"Siyasette, iş dünyasında, akademide kadın varlığı, adaletin, toplumsal dengenin ve huzurun teminatıdırö diyen Emine Erdoğan, akademik ortamlarda kadınların karar mekanizmalarında olması gerektiğini belirterek, "Akademide kadın varlığı, Türkiye'de dünya ortalamasının hayli üzerinde, % 43'ler civarında. Bu sevindirici gelişmeyi daha ileri noktalara taşımak gerekir ki, bu, yükseköğretimde kadın liderliğini yaygınlaştırmaktır. Kadınların ilerlemesindeki 'cam tavan' engeli kaldırılarak, karar mekanizmalarında, kadınlara daha çok yer verilmelidir" dedi.

Emine Erdoğan, çalıştayın kadın sorunları ile ilgili yeni kavramsal çerçevelerin inşası adına da önemli olduğunu ve 'toplumsal cinsiyet eşitliği' kavramının da irdelenmesi gerektiğini ve kavramın adalet perspektifine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"HÜKÜMETİMİZ, KADININ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK DÜZENLEMELER YAPTI"

Emine Erdoğan, "Kadınların çocuk sahibi olma ve annelik gibi sorumluluklarla artan yüklerinin çalışma hayatındaki ek tedbirlerle hafifletilmesi gerekir. Nitekim son aylarda hükümetimiz kadının yükünü hafifletecek bir takım düzenlemeler yaptı. Kreş imkanı, esnek çalışma saatleri gibi düzenlemeler, adaletin tesisi için atılan önemli adımlar olmuştur" dedi.

Her ile bir üniversite hedefinin aynı zamanda üniversitelerin yerel toplumsal şartları analiz etme imkanı bakımından da ne kadar önemli olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, "Üniversiteyi bina ve tabela olmaktan çıkaracak şey, fonksiyonunu icra edebilmesidir. Bulunduğu şehrin nabzını tutabilmek, yerel sorunları teşhis edebilmek, sorunlara çözüm üretmek üniversitenin temel işlevlerindendir. Üniversiteler toplum sorunlarından uzak, fildişi kuleler olmak yerine gerektiğinde yerel yönetimlerle iş birliği yaparak toplumsal hayata artı değer katmalıdır" dedi.

Kadın sorunları ile ilgili konularda kadın duyarlılığı ve kadın dayanışmasının önemli olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, 'Akademisyen Kadınlar Birliği' kurulmasını teklif etti.

Toplantının açılış oturumunda ayrıca YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da birer konuşma yaptı. YÖK konferans salonunda gerçekleştirilen açılış toplantısı gün boyu sürecek olan dört oturumluk bir çalıştayla devam edecek.

Açılış oturumunda birer konuşma yapan Prof. Dr. Feride Acar ve Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu'nun tebliğlerini de dinleyen Emine Erdoğan bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve çalıştayın sonuçlarını merakla bekleyeceğini dile getirdi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Muhittin Böcek'in açıklamalarını eleştirdi
    14:35 Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Muhittin Böcek'in açıklamalarını eleştirdi

    Alanyaspor Kulübü Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Alanyaspor tesisleri ile ilgili açıklamalarını eleştirdi. Çavuşoğlu, Böcek'in tesislerin bitirilememesi nedeniyle rahatsız olduğunu söyledi ve taraftar gruplarının paylaşımlarının kendisini üzdüğünü belirtti. Ayrıca, Böcek'in tesislerin yapımını seçim sonuçlarına bağladığını ifade etti. Çavuşoğlu, Alanyaspor'un maç yaptığı stadın devlet tarafından yapıldığını ve tesislerin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Böcek'in otobüs ve şoför maaşları konusundaki bilgi eksikliğini eleştirdi ve herkesin başkanı olduğunu söyledi.

  • Antalya'da Kaçakçılık Faaliyetlerine Operasyon: 14 Şahsa Adli İşlem
    14:34 Antalya'da Kaçakçılık Faaliyetlerine Operasyon: 14 Şahsa Adli İşlem

    Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gerçekleştirilen operasyonlarda, 1 milyon 515 bin dolu makaron, 8 bin 245 litre sahte alkol, 8 bin 140 adet gümrük kaçağı puro ve daha birçok kaçak mal ele geçirildi. Toplamda 14 şahıs hakkında kaçakçılık suçundan adli işlem yapıldı.

  • Gaziosmanpaşa'da Trafik Kavgasına İdari Para Cezası
    14:33 Gaziosmanpaşa'da Trafik Kavgasına İdari Para Cezası

    Gaziosmanpaşa'da yaşanan trafik kavgasına karışan minibüs şoförü ve otomobil sürücüsüne toplam 7 bin 129 lira idari para cezası kesildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve olayın 17 Mart'ta Cebeci Caddesi'nde gerçekleştiğini tespit etti. Minibüs şoförüne 6 bin 439 lira ceza uygulanırken, otomobil sürücüsüne ise 690 lira ceza yazıldı.

  • Xiaomi Mix Flip: Özellikleri ve tanıtım tarihi ortaya çıktı
    14:31 Xiaomi Mix Flip: Özellikleri ve tanıtım tarihi ortaya çıktı

    Xiaomi Mix Flip, katlanabilir telefon pazarında yerini alacak. İçe doğru katlanabilen yapıya sahip olan telefon, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 işlemci ve Adreno 750 grafik birimiyle güçlendirilecek. Mayıs ayında tanıtılması beklenen telefonun fiyatı da uygun olacak.

  • Honor Magic 6 Ultimate Edition Özellikleri ve Fiyatı
    14:31 Honor Magic 6 Ultimate Edition Özellikleri ve Fiyatı

    Huawei ile yollarını ayırmasının ardından ABD yaptırımlarına takılmadan çalışmalarını sürdüren Honor, kısa bir süre önce Magic 6 Ultimate Edition modelini tanıttı. Honor Magic 6 Ultimate Edition; 6,8 inç 2800×1280 çözünürlüklü 120 Hz tazeleme hızı sunan LTPO OLED panele ev sahipliği yapıyor. Akıllı telefonda kullanılan işlemci Snapdragon 8 Gen 3. 4 nm teknolojisiyle üretilen yonga setinde 1 adet 3.3 GHz ARM Cortex-X4, 3 adet 3.2 GHz ARM Cortex-A720, 2 adet 3.0 GHz ARM Cortex-A720 ve 2 adet 2.3 GHz ARM Cortex-A520 çekirdekleri mevcut. Modelde 16 GB RAM ve 512 GB veya 1 TB depolama seçenekleri bulunuyor. Ayrıca 50 Megapiksel ana, 180 Megapiksel periskop ve 50 Megapiksel ultra geniş açı sensörlerinden oluşan üçlü kamera adasına sahip olan Honor Magic 6 Ultimate Edition, DSLR kalitesinde fotoğraf çekimi imkanı sunuyor. Fiyatı ise 16 GB RAM + 512 GB ROM için $972, 16 GB RAM + 1 TB ROM için $1069 olarak belirlendi.

  • Samsung Galaxy Z Fold 6 için ucuz bir versiyon çıkabilir
    14:31 Samsung Galaxy Z Fold 6 için ucuz bir versiyon çıkabilir

    Samsung Galaxy Z Fold 6 modelinin fiyatı hakkında çıkan iddialara göre, daha düşük fiyatlı bir versiyonun da sunulabileceği belirtiliyor. Bu versiyonun, daha düşük seviyede özelliklere sahip olması bekleniyor.

  • Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz
    14:31 Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçim sonrası için felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var, onları yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Başkan Muhittin Böcek, Akseki'de ulaşım sorununu çözdü
    14:30 Başkan Muhittin Böcek, Akseki'de ulaşım sorununu çözdü

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akseki ziyareti sırasında vatandaşların ulaşım desteği talebini karşılıksız bırakmadı. Uzak mahallelerde oturan vatandaşlar ring seferleri ile ilçe merkezine taşınıyor.

  • Başkan Yılmaz, öğrenci evinde sahur yaptı
    14:29 Başkan Yılmaz, öğrenci evinde sahur yaptı

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, gençlere elleriyle sahur sofrası hazırladı. Üniversiteli gençler, Başkan Yılmaz'a teşekkür etti.


Advertisement