Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir - Son Dakika
Güncel

Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir

Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu'nun düzenlediği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı'na katıldı.

07.05.2015 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Yükseköğretim Kurulu'nun düzenlediği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı'na katıldı. Türkiye'nin içinden geçtiği değişim ve dönüşüm sürecinde üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyleyen Emine Erdoğan, toplumsal sorunlar konusunda üniversitelerin pusula vazifesi görmesi gerektiğini ifade etti.

Yükseköğretim kurumlarında eşitlikçi ve şiddetten uzak bir iklimin oluşturulması ve öğrencilerde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık sağlamak gibi konuların ele alınacağı çalıştaya, Türkiye'nin tüm üniversitelerinden kadın konusu üzerine çalışan akademisyenler, üniversitelerin kadın araştırma merkezlerinin müdürleri, kadın sorunları alanında çalışan sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Emine Erdoğan çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin içinden geçtiği değişim ve dönüşüm sürecinde üniversitelere büyük görevler düştüğünü söyledi ve toplum sorunları konusunda üniversitelerin pusula vazifesi görmesi gerektiğini ifade etti.

"ŞİDDETE SIFIR TOLERANS, BİZİM DEĞİŞMEZ TAVRIMIZDIR"

Emine Erdoğan, "Üniversitelerimizin ilgisini bekleyen nice toplumsal mesele var. Çözüm süreci bunlardan birisi. Ülkemizde çok sayıda misafirin olduğu bir dönemde mültecilik bir diğeri. Yargıyı oligarşik yapılardan temizleyecek sağlam bir hukuk sistemi bir başkası. ve nihayetinde, kadına karşı şiddet, üniversitelerimizin alakasını bekleyen bir diğer sorun" dedi.

Konuşmasında, 'Şiddete sıfır tolerans bizim değişmez tavrımızdır' diyen Emine Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Kadına şiddeti destekleyecek, onu meşru gösterecek hiçbir akıl ve vicdan sahibi olabileceğini düşünmüyorum. Fakat hal böyleyken, şiddetin neden hala var olduğunu, nice kadının, çocuğun ve ailenin bu sorun altında neden hala ezildiğini oturup düşünmemiz gerekir. Şiddeti besleyen kültürel kalıpları analiz etmemiz lazım. Şiddet uygulayan erkek zihniyetini çözümlemek gerek. Çünkü biliyoruz ki, kadın meselesi aynı zamanda bir erkek meselesidir."

"SİYASETTE, İŞ DÜNYASINDA, AKADEMİDE KADIN VARLIĞI; ADALETİN, TOPLUMSAL DENGENİN TEMİNATIDIR"

"Toplumsal sorunların kaynağını tespit etmek, onları ortadan kaldıracak çözüm yolları önermek, cinsiyet algıları ile ilgili yeni kavramsal çerçeveler inşa etmek, üniversitelerin meselesidir" şeklinde sözlerine devam eden Emine Erdoğan, tüm bunların esaslı bir bilinç devrimi gerektirdiğini ve bunun yerinin üniversite olduğunu söyledi.

"Siyasette, iş dünyasında, akademide kadın varlığı, adaletin, toplumsal dengenin ve huzurun teminatıdırö diyen Emine Erdoğan, akademik ortamlarda kadınların karar mekanizmalarında olması gerektiğini belirterek, "Akademide kadın varlığı, Türkiye'de dünya ortalamasının hayli üzerinde, % 43'ler civarında. Bu sevindirici gelişmeyi daha ileri noktalara taşımak gerekir ki, bu, yükseköğretimde kadın liderliğini yaygınlaştırmaktır. Kadınların ilerlemesindeki 'cam tavan' engeli kaldırılarak, karar mekanizmalarında, kadınlara daha çok yer verilmelidir" dedi.

Emine Erdoğan, çalıştayın kadın sorunları ile ilgili yeni kavramsal çerçevelerin inşası adına da önemli olduğunu ve 'toplumsal cinsiyet eşitliği' kavramının da irdelenmesi gerektiğini ve kavramın adalet perspektifine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

"HÜKÜMETİMİZ, KADININ YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK DÜZENLEMELER YAPTI"

Emine Erdoğan, "Kadınların çocuk sahibi olma ve annelik gibi sorumluluklarla artan yüklerinin çalışma hayatındaki ek tedbirlerle hafifletilmesi gerekir. Nitekim son aylarda hükümetimiz kadının yükünü hafifletecek bir takım düzenlemeler yaptı. Kreş imkanı, esnek çalışma saatleri gibi düzenlemeler, adaletin tesisi için atılan önemli adımlar olmuştur" dedi.

Her ile bir üniversite hedefinin aynı zamanda üniversitelerin yerel toplumsal şartları analiz etme imkanı bakımından da ne kadar önemli olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, "Üniversiteyi bina ve tabela olmaktan çıkaracak şey, fonksiyonunu icra edebilmesidir. Bulunduğu şehrin nabzını tutabilmek, yerel sorunları teşhis edebilmek, sorunlara çözüm üretmek üniversitenin temel işlevlerindendir. Üniversiteler toplum sorunlarından uzak, fildişi kuleler olmak yerine gerektiğinde yerel yönetimlerle iş birliği yaparak toplumsal hayata artı değer katmalıdır" dedi.

Kadın sorunları ile ilgili konularda kadın duyarlılığı ve kadın dayanışmasının önemli olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, 'Akademisyen Kadınlar Birliği' kurulmasını teklif etti.

Toplantının açılış oturumunda ayrıca YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da birer konuşma yaptı. YÖK konferans salonunda gerçekleştirilen açılış toplantısı gün boyu sürecek olan dört oturumluk bir çalıştayla devam edecek.

Açılış oturumunda birer konuşma yapan Prof. Dr. Feride Acar ve Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu'nun tebliğlerini de dinleyen Emine Erdoğan bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti ve çalıştayın sonuçlarını merakla bekleyeceğini dile getirdi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emine Erdoğan : Toplumsal Sorunlar Konusunda Üniversitelerin Pusula Vazifesi Görmesi Gerekir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement