Emıtt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Açıldı - Son Dakika
Güncel

Emıtt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Açıldı

Görüntü Dökümü : Bakanın alana gelişi Bakanın konuşması Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bugün hangi anlamda olursa olsun, devletler arasında hangi kriz yaşanırsa yaşansın, turizmin her zaman iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

28.01.2016 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

Bakanın alana gelişi

Bakanın konuşması Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bugün hangi anlamda olursa olsun, devletler arasında hangi kriz yaşanırsa yaşansın, turizmin her zaman iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

Bu yıl 20'incisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), Beylikdüzü'ndeki fuar alanında açıldı.

Bakan Ünal, açılışta yaptığı konuşmada, bölgesinin en önemli, dünyanın da sayılı fuarları arasında yer alan EMITT'in, geldiği seviye ve dünya turizm endüstrisine yaptığı katkının, turizmin tüm paydaşları tarafından takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

EMIIT'in önemli olduğunu, turizmin uluslararası ilişkilerde en çok iyileştirici etkiye sahip olan alan olduğunu vurgulayan Ünal, turizmin, tarih boyunca seyahatler ve insani temaslarla kültürler arası diyaloğu, insanların, insanlığın üzerinde yükselttiği değerleri inşa etmesine çok büyük katkılar sunduğunu kaydetti.

Bakan Ünal, şöyle konuştu:

"Bugün hangi anlamda olursa olsun, devletler arasında hangi kriz yaşanırsa yaşansın turizm her zaman iyileştirici bir etkiye sahiptir. Uluslararası ilişkilerde ülkeler, turizm alanını bir yaptırım aracı olarak asla kullanmamalıdır. Çünkü uluslararası alanda herhangi bir kriz yaşansa bile bu krizin daha sonraki süreçte iyileştirici etkisini içinde sağlayan temel alan turizm alanıdır. O yüzden ülkelerin turizmi kesinlikle uluslararası alanda bir yaptırım aracı olarak kullanmamaları gerekir. Bugün dünya düşük yoğunluklu bir mücadele sürecinden geçiyor ve maalesef terör, bu karşılıklı mücadelenin adeta bir aygıtı durumuna gelmiş halde. O yüzden terör, her yerde insanın, insanlığın ve insanlığın üzerinde yükseldiği değerlerin temel düşmanıdır. Terör her yerde seyahat etme özgürlüğünün, turizmin ve bununla ilgili alanların temel engelleyicisi durumundadır. Çünkü terör, temel amaç olarak korku, endişe ve kaygı ve bunlar üzerinden bir şiddet sarmalı oluşturmayı hedefliyor. İnsanın seyahat etme özgürlüğünü engelleyen temel sorunlardan bir tanesi. O yüzden terörü de herhangi bir ülkenin sorunu gibi görmemek lazım. Terör küresel bir sorundur."

"Son 12 yılda turizm alanında adeta mucizevi bir gelişme gösterdik"

Madrit'te BM Dünya Turizm Örgütü'nün düzenlediği güvenlik ve turizm konulu toplantıya katıldığını belirten Ünal, terörle bütün ülkelerin mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi.

Turizmin, uluslararası alanda iyileştirici bir role sahip olduğunu vurgulayan Ünal, tur operatörleri ve seyahat acentelerinin çok güzel bir hizmet yürüttüğünü ifade etti.

Bakan Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tur operatörleri, seyahat acenteleri ve sektörün diğer kesimleri aslında burada bizlerin yani işin devlet tarafının çözüm ortakları durumunda. Onlar dünyanın her tarafına macera, keşfetme, yeni yerler görme duygusunu yaşamak, yeni şeyler keşfetmek için seyahat etmek isteyen insanların önünü açıyorlar. Bu tür durumlarda da devlete, bizlere bakanlara düşen temel sorumluluk da sektörün önünü açmak için, sektör için bir kolaylaştırıcı konumunda bulunmak. Zaman zaman birçok ülke turizmle ilgili sorunlar yaşadı, biz de zaman zaman yaşadık. Geçmişte İspanya çok yoğun bir şekilde bu sorunları yaşadı. Son 12 yılda turizm alanında adeta mucizevi bir gelişme gösterdik. 41 milyona ulaşan turist sayısıyla dünyada 6. sıraya yükseldik."

Bunun sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu kaydeden Ünal, "Gelen misafirlerimiz ürün çeşitliliği talep ediyorlar ve ürün çeşitliliği de kaçınılmaz olarak sizin oluşturduğunuz kültür ekonomisi, üzerinde oturduğunuz o büyük uygarlıklar hazinesinin bir sunuma, tanıtıma dönüştürülmesiyle ilgili" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, bu anlamda birçok büyük tur operatörüyle kampanyalar yaparak, kolaylaştırıcı rol üstlendiklerini söyledi.

- "Terör sadece bir ülkenin değil, küresel bir sorundur"

Bütün bunları yaparken her ülkenin yaşayabileceği kriz ve sorunların kendilerine çok şey öğrettiğini kaydeden Ünal, geçmişte İspanya'nın hem terörle mücadele ettiğini, hem de turizmini korumak için büyük çaba sarf ettiğini anlattı.

Ünal, şöyle konuştu:

"Madrit'te İspanyollara bunu yaparken nelere dikkat ettiklerini sorduğumda, çok önemli bir şey söylediler. Dekiler ki; 'İspanya'da ETA terör örgütü bir eylem yaptığında, üniversiteler, akademisyenler, siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, toplumun bütün kesimleri, medya teröre karşı tek yürek, tek bilek, tek ses olurdu. Biz ülkemizin turizm alanındaki potansiyelini geliştirmek için büyük bir sorumluluk hissederdik.' Bugün biz Türkiye olarak; evet bir terör sorunu yaşıyoruz. Bölgemizde ve bölgemizin Güneydoğu kısmında Suriye'de yaşananlardan kaynaklanan bazı sorunlar yaşanıyor ve bugün biz bir insanlık adası olarak bölgede, 2,5 milyon insanı misafir ediyoruz. 2,5 milyon insanı misafir ederken de herhangi bir rahatsızlık oluşturmuyoruz. Bu insanların herhangi bir rahatsızlığa maruz kalmasına müsaade etmiyoruz. BM Mülteciler Yüksek Konseyi, Türkiye'yi mülteciler konusunda en iyi hizmet veren ülke olarak gösterdi. Biz bir tarafta mülteci sorunuyla uğraşırken, diğer taraftan da maalesef teröre, silaha ve şiddete başvuran bir örgütle, aynı zamanda terörle mücadele ediyoruz. Türkiye 789 bin kilometrekare ve Türkiye'nin sadece 3 ilçesinde çok küçük bir alanında devam eden bir terörle mücadeleyi lütfen birileri sanki tüm Türkiye'de böyle bir görüntü varmış gibi sunmasın. Eğer birileri terörü rekabet avantajlarının bir parçası haline getirirse, bu dönüp kendilerini vurur. Çünkü terör sadece bir ülkenin sorunu değildir, terör küresel bir sorundur ve bütün dünyanın sorunudur."

"Terör insanlığın ortak düşmanıdır"

Geçmişte İngiltere, İspanya'nın terör sorunu yaşadığını, bugün Fransa, Amerika ve değişik ülkelerin bu sorunu yaşadığını ifade eden Ünal, Türkiye'nin de terörle ilgili bir sorun yaşadığını söyledi.

Ünal, "Ama pazarda ekabet avantajı oluşturmak için Türkiye'ye karşı birileri, terörü rekabet avantajı haline getirirlerse bu ahlaki olmaz, insanı olmaz, uluslararası açıdandan kabul edilemez bir durumdur. Biz hepimiz bu tür durumlarda bütün ülkeler teröre karşı işbirliği içinde olmak durumundayız. Çünkü terör insanlığın ortak düşmanıdır" diye konuştu.

Kriz yönetimi, engelleri aşma ve sorun çözme konusunda son derece tecrübeli ve birikimli olduklarını belirten Ünal, "Türkiye, bu sorunları aşar, 2,5 milyon mülteciyi de gerektiği gibi misafir eder. Türkiye, göz bebeği olan Antalya'yı da, İzmir'i de, Muğla'yı da, İstanbul'u da turizm bölgelerinde gerektiği gibi güvenliğini sağlar" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, turizm sektöründe herhangi bir sorun oluştuğunda gerekli devlet desteklerini de sağladığını kaydeden Ünal, Türkiye'nin yüksek bir öngörüsü, çözüm kapasitesi ve yeteneğinin olduğunu söyledi.

"Tedarikçileriyle birlikte 100 milyar dolarlık bir hacimden bahsediyoruz"

Sektör temsilcilerine bu konuda rahat olmaları tavsiyesinde bulunan Ünal, Hollanda'da, Almanya'da, Frankfurt'ta, Madrit'te sektör temsilcileriyle görüşme ve işbirliği halinde olduklarını kaydetti.

İlgili bakanlıklar olarak her an sektörü yakından takip ettikerini dile getiren Ünal, şöyle konuştu:

"Her hangi bir kiriz ve sorun anında hızlı ve doğrudan müdahale etmek için ve sadece sektör değil, sektörün tedarikçileri de bizim için çok önemli. Tedarikçileriyle birlikte 100 milyar dolarlık bir hacimden bahsediyoruz. Tedarikçilere dönükde takiplerimizi ve bu konudaki tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Bundan 12 yıl önce hayalleri olan ve belki bugünü hayal bile etmekte zorlanan EMITT Fuarı, inanıyorm ki 25., 30. yılında dünyanın en büyük fuarı olacaktır. İstanbul dünyanın en büyük destinasyonlarından birisi olacaktır ve Türkiye 80 milyon turisti ağırlayan, ürününü, pazarını çeşitlendirmiş, gerçek anlamda turizmini pazarını destinasyonunu yönetin güçlü bir ülke olarak yoluna devam edecektir."

Bakan Ünal, açılışın ardından stantları gezdi.

Açılışa İstanbul Valisi Vasip Şahin, yabancı konuklar, belediye başkanları, kaymakamlar ve sektör temsilcileri katıldı.

Emıtt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emıtt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement