Emniyet'te Dinleme Log Kayıtlarının Silindiği Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Emniyet'te Dinleme Log Kayıtlarının Silindiği Ortaya Çıktı

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, 22 Temmuz operasyonu ile gündeme gelen log kayıtlarının kendi talimatıyla silindiğini açıkladı.

01.08.2014 20:22  Güncelleme: 07:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyete yönelik yapılan operasyonlarda dinleme log kayıtlarının silindiği de gündeme gelmişti. Polis baş müfettişleri de log kayıtlarının hangi gerekçelerle silindiği Emniyet Genel Müdürlüğüne sordu. İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, talimatı kendisinin verdiğini müfettişlere gönderdiği yazıda açıkladı.

Radikal'in haberine göre, Dinç, yaptığı açıklamada log kayıtlarının en fazla 1 yıl süre ile sistemde muhafaza edilebildiğini belirtti.

Elektronik sistemde ‘kullanıcının parmak izi’ olarak bilinen ve sistemi kimin kullandığına, hangi bilgilere eriştiğine, hangi işlemleri yaptığına ilişkin verileri gösteren ‘log’ kayıtlarının silindiği iddiası ortaya atılmıştı. Log kayıtlarının silinip silinmediği yönünde polis başmüfettişlerinin sorusu Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç tarafından yanıtlandı. İstihbarat Daire Başkanı Dinç, log kayıtlarının 1 yıldan fazla bir süre muhafaza edilmediğini müfettişlere gönderdiği yanıtta açıkladı. İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç imzalı 13/03/2014 tarihli belgede şu ifadelere yer verildi:

"AKTİF PROJELERİN LOGLARI 1 YIL TUTULMAKTADIR"

“Başkanlığımızca Merkez ve Taşra birimlerinin genelinde hizmete sunulan bilişim projeleri hakkında ilgi yazıyla sorulan ilk 3 soruya ilişkin derlenen bilgiler EK-2’de sunulmuştur. 4. Maddede sorulan, silinen veya imha edilen log varsa bunların silinme veya imha gerekçelerinin neler olduğuyla ilgili olarak; Emniyet Günel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı Merkez ve Taşra Birimleri kuruluş, görev ve yönetmeliğinin 37-2/1 maddesi gereğince hizmete sunulan bilişim projeleri kullanıcı işlem bilgilerini (1) yıl süre ile muhafaza etmek hükmü bulunduğundan hizmete sunulan bilişim projeleri kullanıcı işlem bilgilerinin (1) yıl tutulmasını sağlayacak şekilde sistem yapılandırılmıştır. Bu madde hükmüne göre aktif projelerin loğları sürekli 1 yıl olarak tutulmaktadır. Geçmişteki projeler incelendiğinde de; İRİS Projesi’nin kullanıma açılması ile kapatılan İDEA projesinin kurulu bulunduğu veri depolama sistemlerinin bir kısmının, İRİS Projesi için kullanılmış olmasından dolayı log kayıtlarına ulaşılamamaktadır. Deva-II projesinin kullanıma açılması ile kapatılan DEVA Projesi’nin kurulu bulunduğu veri depolama sistemlerinin başka amaçlı kullanılmadığından prejenin kapatıldığı 27/05/2013 tarihinden geriye dönük olarak 1 yıl süreyi kapsayacak şekilde 28/05/2012 tarihine kadar log kayıtlarına ulaşılabilmektedir. Yeni KTS Projesi, Eski KTS Projesinin kurulu bulunduğu donanım üzerine kurulmuş olması nedeniyle Eski KTS Projesine ait verilere ulaşılamamaktadır. Bununla birlikte Yeni KTS Projesi için veritabanı üzerinde yapılan inceleme sonucunda; hedeflerle ilgili yapılan işlemlere ilişkin log kayıtlarının 28/06/2012 tarihinden itibaren olduğu görülmüştür. Yapılan sorgulamalara ilişkin log kayıtlarının ise projenin ilgili modülünün test olarak denendiği 08/04/2013 tarihinden itibaren bulunduğu görüşmüş olup, konuya ilişkin EK-1’de gönderilen personel raporunda ‘KTS’nin 15/04/2013 tarihinden önceki sürümünde böyle bir modülün olmadığı, bu modülün projenin yeni versiyonuyla aktif olduğu bilinmektedir’ ifadesi yer almaktadır. Arz Ederim. Engin Dinç İstihbarat Daire Başkanı”

PROJEYİ DİNÇ DUYURDU

Log kayıtlarının en fazla bir yıl muhafaza altında tutulmasını sağlayan sistem İRİS Projesine geçişi de 10.05.2013 tarihinde bütün emniyet birimlerine gönderdiği yazıyla İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç duyurdu. İstihbarat Daire Başkanı’nın proje ile ilgili o tarihte yaptığı duyurusu ise şöyleydi: “Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında hakim kararı ile alınan telefon detay bilgileri ( İletişim Raporları) 2008 yılından bu yana IDEA Projesi aracılığıyla merkez ve taşra birimlerimizin kullanımına sunulmaktadır. Artan veri çeşitliliği, gelişen teknoloji ve birimlerimizin talepleri doğrultusunda farklı bir yaklaşımla geliştirmeye çalışılan İRİS Projesi (İletişim Raporları İnceleme Sistemi)'nin test kullanımına açıldığı ilgi yazı ile bildirilmiştir. Test sürecinde birimlerimizden olumlu geri bildirimler alınmış, birimlerimizin proje ile ilgili görüş, öneri ve isteklerinin önemli bir kısmı projeye kazandırılmıştır. Bu süreçte ilgili yazı neticesinde birimlerimizden gelen kullanıcı tanımlamaları da yapılmıştır. Konu ile ilgili test süreci 8 Mayıs 2013 itibariyle olumlu bir şekilde sonuçlanmış ve İDEA projesi kapatılmıştır. Bu proje yerine hizmete sunulan İRİS Projesi aktif olarak tüm birimlerimizin kullanımına açılmıştır. Projenin titizlikle kullanılması ve geliştirilmesi hususunda Bilişim Teknolojileri Şube Müdürlüğümüzce sürdürülmekte olan çalışmalara gerekli desteğin verilmesini rica ederim. Engin Dinç - İstihbarat Dairesi Başkanı”

EMNİYET İSTİHBARAT'IN LOG ARŞİVİ İKİ KEZ SIFIRLANMIŞ

İstanbul Emniyeti'nde hukuk dışı dinleme yapıldığı iddiasını soruşturan polis müfettişleri, eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak'ın açığa alınmadan iki hafta önce, bütün takip işlemlerinin kaydedildiği Karar Takip Sistemi'ni (KTP) sistemi yenileme gerekçesiyle sildirdiği ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı tarafından atanan polis başmüfettişleri A. Turgay Alpman ve Selim Kutkan’ın kaleme aldığı tevdi raporuna göre; araştırmaya ilkin KTS üzerinde başlandı. İstihbarat Dairesi Başkanlığı tarafından müfettişlere gönderilen yanıtta; 29 Ocak 2008’den itibaren, ilgili tamime göre, hakkında dinleme işlemi yapılacak cihazlar için KTS adlı sistemin getirildiği, geçmişte ve bugün talep edilen iletişim araçlarına ait bilgilerin dijital olarak sisteme girildiği ve bunun dışında fizik bir evrak bulunmadığı vurgulandı.

KTS’nin güncellenerek yeni versiyonuna geçilmesi üzerine 15 Nisan 2013’ten önceki log kayıtlarının tümüyle silindiği ifade edildi. Bu tarihten önce alınan mahkeme kararlarının manuel olarak (el yordamıyla) arşivde bulunabildiği” kaydedildi. Bu yüzden, yürütülen araştırma ve incelemede örnekleme yapılması yoluna başvurulduğu ifade edildi.

Ayrıca bu raporda, dinleme talep eden birimin, savcılığa başvurmadan önce taleplerini KTS sistemine işlemesi; TEKOP Şubesi’nden hukuki ve teknik açıdan, Haberalma Şubesi’nden örgütsel bakımdan ‘uygun görüş’ verildikten sonra savcılığa başvurması şartı getirildiği anımsatıldı. Ne var ki KTS’nin, 15 Nisan 2013’ten önceki kayıtları silindiği için hangi başvurulardan uygun görüş alınıp alınmadığının belirlenemediği ifade edildi.

İLK SİLEN, AKYÜREK’Tİ

Raporda, log kayıtlarının silinmesinden sorumlu olanlar hakkında hem müfettiş incelemesinin sürdürüldüğü, hem de savcılıkta cezai yönden soruşturma yapıldığı ifade edildi. KTS kayıtlarının silindiği dönemde İstihbarat Dairesi’nin başına Ömer Altıparmak bulunuyordu. Altıparmak, 2013 yılında nisan ayının son haftasında önce görevinden alınmış, sonra da açığa alınmıştı. Öte yandan, Altıparmak’ın selefi Ramazan Akyürek’in de görevinden alınmadan altı gün önce, 10 Ekim 2009’da KTS’leri sildirdiği saptanmıştı. (Kaynak: Radikal)

Emniyet\'te Dinleme Log Kayıtlarının Silindiği Ortaya Çıktı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Emniyet'te Dinleme Log Kayıtlarının Silindiği Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • doğan okur: ya arkadaş sen nerden çıktın kimsin ne güzel kurmuşuz düzeni götürdülçe götürüyoruz milletin anasını ağlattıkça ağlatıyoruz 12 senedir nedir derdin senin moğolistanamı çalışıyorsun yoksa papaa yeni gineyemi neidr bu ya bak yandaşlarımız karun oldu arabalar niye oyunbozanlık yaptınız ya bize gelsen biz sana verirdik ev araba yat kat oldumu şimdi halbüki az düşünen kesim bu adamların devlet erkanına bunları dışarıdan biri vasıtasıyla dinletip istediği kadar para alıcağını düşünebilir sen gittinn kamaoyuyla paylaştın korkmayın kuranla hükmedicez kitabımızla allahın izniyle 0 2 Yanıtla

Advertisement