Selahattin Demirtaş: Operasyonların Talimatını Başbakan Verdi - Son Dakika
Güncel

Selahattin Demirtaş: Operasyonların Talimatını Başbakan Verdi

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, polislere yapılan operasyonun Başbakan'ın talimatıyla yapıldığını iddia etti.

25.07.2014 14:00  Güncelleme: 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Siz zanlı olarak gözaltına aldığınız birini kelepçeleyerek, onu teşhir ederek, onu peşinen cezalandıramazsınız. Bu ceza hukuku ilkesine de aykırıdır" dedi.

Demirtaş, Kadın Adayları Destekleme Derneği tarafından Dedeman Otelde düzenlenen, "Kadın Örgütleri Cumhurbaşkanı Adaylarıyla Buluşuyor" etkinliğinin ardından gazetecilerin, polislere sahir vakti yapılan operasyonla ilgili sorularını yanıtladı.

"OPERASYONLARIN TALİMATINI BAŞBAKAN VERDİ"

Bir gazetecinin, "Polisin polise yaptığı operasyon, 17 Aralık'ın rövanşı mı? KCK operasyonlarında da belediye başkanlarına plastik kelepçe takılmıştı, şimdi kelepçe konusu gündeme geldi. Nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine Demirtaş, operasyonların talimatının Başbakan tarafından verildiğini öne sürerek, bunun bir sır olmadığını söyledi.

Operasyonla ilgili deliller ve ortaya çıkacak dosyanın görülmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, bu konuda son 5-6 yıldır yaşanan bir deneyimin olduğunu dile getirdi.

"BİR YIL SONRA, 'BENİM PENSİLVANYA'DAKİ KARDEŞİMLE ARAMI AÇMAYA ÇALIŞTILAR' DİYEBİLİR"

Kendileri de dahil değişik kesimlere yapılan siyasi operasyonların olduğunu iddia eden Demirtaş, şöyle konuştu: "Bütün bu siyasi operasyonlar sonrasında hükümet tarafı hep yanlış yaptığını açıkladı. Başta bu tür operasyonları büyük bir şevkle, heyecanla, alkışla karşıladılar. Sonrasında, 'Bizi yanılttılar, bizi aldattılar, kandırdılar' deyip, işi temizlemeye çalıştı. Bu da öyle olur mu? Bilemiyoruz. Çünkü bir yıl sonra iki yıl sonra Başbakandan şöyle bir konuşma dinleyebiliriz. 'Benim Pensilvanya'daki kardeşimle aramı açmaya çalıştılar, bunu bile yaptılar' diyebilir. O yüzden temkinli olmak lazım, Başbakanın suçladığı herkes, suçludur dememek lazım."

"İNSANLARI PEŞİNEN CEZALANDIRAMAZSINIZ"

Kanunda ve özellikle uluslararası insan hakları mevzuatında kelepçenin hangi durumlarda kullanılacağının belli olduğuna işaret eden Demirtaş, kelepçenin, bir cezalandırma, bir teşhir aracı olarak kullanılamayacağını vurguladı. Demirtaş, "Bunun bir polis olması, bir KCK sanığı, bir Ergenekon sanığı veya bir hırsız olması arasında hiç fark yoktur. Siz zanlı olarak gözaltına aldığınız birini kelepçeleyerek, onu teşhir ederek, onu peşinen cezalandıramazsınız. Bu ceza hukuku ilkesine de aykırıdır. Siyasi bir tavır, siyasi bir tutumdur. Yakalanan kişinin, iddia edilen suçundan, varlığından, düşüncesinden kimliğinden bağımsız tümüyle yanlış bir durumdur" diye konuştu.

"İNTİKAM DUYGUSUYLA YAPIYOR"

Bunun öç alma, intikam alma duygusuyla yapıldığını iddia eden Demirtaş, şunları kaydetti: "Benim arkadaşlarıma da yapıldı, belediye başkanlarımıza yapıldı, milletvekillerimize yapıldı. Fakat 'bunu yapan kişilere aynısı yapılsın' diyemem. 'İntikam böyle alınsın' diyemem. Kimse bizim adımıza başkası adına da bu şekilde haksızlığa, haksızlıkla cevap vererek de intikam almaya çalışmasın. Deliler ortaya çıkınca ancak bizler hukukla ilgili mevzu nedir anlayabiliriz. Ama sağlıklı bir yargılama olur mu ondan da emin değilim. Hiçbir zaman adil bir yargılama yapılamadı ki.

"SİYASİ BİR SÜREÇ İŞLEYECEK"

Ne KCK yargılamasında ne Ergenekon'da adil bir yargı süreci işlemedi ki. Burada da her halde siyasi bir süreç işleyecek. Fakat hazin bir durum. Devletin olanaklarının, adaletin yargının olanaklarının böyle bir iç egemenlik çatışmasında yarışında kullanılması, Türkiye açısından hazin bir durum. Zannedersem toplum, cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle bir kez daha bunu değerlendirecektir. Yanlış yapanı toplum da cezalandırmalı bence."

Selahattin Demirtaş: Operasyonların Talimatını Başbakan Verdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Selahattin Demirtaş: Operasyonların Talimatını Başbakan Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • hakan aygün: ÇOK CAHİLSİN KEŞKE ÖLSEN SELO 13 38 Yanıtla
  • selda: RTE ye giydiriyorsun da senin çok mu farkın var ondan. İmralıdakini çıkaracam desin saniyesinde yanında yer alırsınız. Bu kadar karakteriniz var. 10 ağustos ta Ekmel bey ile her ikinizde sandığa gömüleceksiniz. . 7 33 Yanıtla
  • ADEM DOĞAN: ADAM OLAN TERÖR ÖRGÜTÜNE BEBEK KATİLLERİNE ASLA SAHİP ÇIKMAZ. . . SEN AĞZI LAF YAPAN BEYNİNDE DAİMA TÜRK DÜŞMANLIĞI OLAN BİRSİN DEMİRTAŞ. . . . 10 25 Yanıtla
  • hasan sivri: cumarbaşkanı olursan ilk işinin apoyu salmak olduğunu söylesene demirtaş. milleti salakmı sanıyosun? 6 27 Yanıtla
  • anıl çetiner: polıslere yapılan operasyonu basbakan yaptırdı dıyorsunda daha bır kac gun once pkk nın yaptığı ve sehıt ettıği uc asker ıcın nıye agzını acmıyorsun haa ısralın usagı 3 18 Yanıtla
  • Van'dan Feyyaz: Yine insaanlara iftira atmaya başladın. Sen nesin ben anlamadım kafirmisin nesin yok Diyanet kaldırılmalı yok zorunlu din eğitimi kaldırılmalı yok eşcinsellik evlilik gibi abuk subuk konuşmalar. Sana bügüne kadar oy veren Kürt halkının yüzde 98'sizi müslüman bunu bilmiyorsan öğren ondan sonra çık adam gibi konuş 5 6 Yanıtla Botan-Serhat: Biz ona kendi aramızda DEMOKRASİ diyoruz canım. Şimdi sana Peygamberin Medinedeki Yahudilere hakkını verdiğini örnek vererek uzun uzun anlatacaktım ama değmezsin. Diyanet kaldırılmalı. Zorunlu din eğitimi kaldırılmalı. Elhamdülillah önce Kürt sonra da Müslümanım. Biraz da demokrat. Oyum Demirtaşındır. Allah yardımcısı olsun sayın eşbaşkanın. 0 0
  • malbetli: Bu ne soyluyor yahu o kafayla bize ermeni oyunu yabmaya kalkisiyor kurtlerde bunlara inaniyor uyanin uyanin. 5 4 Yanıtla Botan-Serhat: Hemennn. Bizde senin uyarmanı bekliyorduk yahu :) Boş boş yazmayın şurda be. Kürt demek HDP demek HDP demek Kürt demek. Demirtaş ezilen tüm kesimlerin umududur. Ortadoğuyu Kürtler kurtaracak. Merak etme. Senin hakkını da savunuruz. :) 0 0
  • YOKSA: TALİMATİ BAŞBAKAN VERDİ DİYORSUN. YANİ BU KADAR EMİNSİN. YOKSA TARAFINIZDAN MI DİNLENİYOR? 2 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ve Washington'a yapacağı ziyaretler için hazırlıklara başladı
    13:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat ve Washington'a yapacağı ziyaretler için hazırlıklara başladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a yapacak. Ardından 9 Mayıs'ta ABD Başkanı Joe Biden'ın davetlisi olarak Washington'a gidecek. Ziyaretlerde terörle mücadele, savunma sanayi, F-16 tedarik ve modernizasyon süreci gibi konular ele alınacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek
    13:06 Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin İlk Toplantısı 18 Nisan'da Gerçekleşecek

    Başkanlık divanı, encümen ve komisyon üyelikleri için seçim yapılacak olan Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin ilk toplantısı 18 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek. Toplantıda ayrıca belediyenin 2023 yılına ilişkin faaliyet raporu da görüşülecek.

  • İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı
    13:05 İran-İsrail Gerilimi Altına Rağbeti Arttırdı

    İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırısı sonrası ortaya çıkan gerilim nedeniyle borsalarda iniş çıkışların meydana gelmesiyle, uzmanlar gerilime rağmen altına rağbetin arttığını belirtti. Türkiye'deki borsaların kapalı olduğu Ramazan Bayramı tatili sürecinde altın gramı 3 bin lira seviyelerine kadar çıktı. İran-İsrail gerilimi ve Ortadoğu'daki savaşın etkisiyle altına talep artarken, sarrafiye ürünlerinde tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

  • BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi
    13:04 BBC Türkçe, Kahramanmaraş depreminin yıkımını belgeledi

    BBC Türkçe ekibi, Kahramanmaraş'ta depremden sonra yaptıkları araştırmalarla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin belgesel ödülünü kazandı. Ekip, kentteki yıkımı detaylı bir şekilde inceleyerek kamu otoriteleri ve üniversitelerin raporlarını inceledi.

  • Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi
    13:04 Elazığ'da nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri görüntülendi

    Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde koruma altında olan dağ keçileri, kayalık ve sarp yamaçlarda yiyecek ararken görüntülendi. Dünya Doğa Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer alan dağ keçileri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.


Advertisement