Emo'dan 'Kayıp Kaçak Bedeli İçin Dava Açın' Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Emo'dan 'Kayıp Kaçak Bedeli İçin Dava Açın' Çağrısı

Emo\'dan \'Kayıp Kaçak Bedeli İçin Dava Açın\' Çağrısı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, geçen mayıs ayında bir davada verdiği 'kayıp kaçak bedelinin aboneden tahsil edilemeyeceği' kararı, Elektrik Mühendisleri Odası'nı (EMO) harekete geçirdi.

21.09.2014 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, geçen mayıs ayında bir davada verdiği 'kayıp kaçak bedelinin aboneden tahsil edilemeyeceği' kararı, Elektrik Mühendisleri Odası'nı (EMO) harekete geçirdi. EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, kararın tek bir abone için geçerli olduğunu, ancak güçlü bir emsal oluşturduğunu  belirterek, tüm aboneleri kayıp kaçak bedeline karşı dava açmaya çağırdı.

Silifke'de yaşayan bir abone, 'elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hukuka aykırı olduğu' gerekçesiyle dağıtım şirketi aleyhine tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, aboneyi haklı bularak kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Dağıtım şirketinin itiraz ve temyiz talepleriyle dava Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi ve son aşamada Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda görüşüldü. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2 1 Mayıs 2014 tarihinde verdiği kararla 'Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedelin alınmayacağına' oy çokluğu ile karar verdi.

Yargıtay Genel Kurulu, 'elektrik enerijsinin nakli sırasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından kaçak olarak kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığı' kararına vardı. Kararda ayrıca, "Bu durum, parasını her koşul altında tahsil eden davacı kurumun çağın teknik gelişimine ayak uydurarak kendi alt ve üst teknik altyapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi; elektriği hırsızlamak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde bulunmasına da engel olur. Abonelerin de kayıp kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun denetlenebilmesi için hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesinin, şeffaf hukuk devletinin vazgeçilmez unsurudur" görüşü yer aldı.

GÜÇLÜ BİR EMSAL

Hukukçular, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının güçlü bir emsal oluşturacağını ancak davadaki tarafları bağlayıcı olduğunu belirtti. Mahkemelerin aksi yönde bir karar alması durumunda konunun içtihat uyuşmazlığı nedeniyle İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu'na taşınacağını belirten hukukçular, İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu tarafından verilen kararın tüm Yargıtay daireleri ve mahkemleri bağlayıcı olacağını açıkladı.

EMO HUHUKİ DESTEK DE VERECEK

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş da, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği 'Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli adı altında bir bedel alınmayacağı' kararının güçlü bir emsal olduğunu söyledi. Eneriji Piyasası Denetleme Kurulu'nun kararıyla şirketlerin kayıp kaçak bedelini abonelerden aldığını belirten Ulutaş şöyle dedi:

"EMO olarak Yargıtay'ın verdiği kararın yerinde bir karar olduğunu düşünüyoruz. Yükümlülüklerini yerine getiren abonelerden aslında dağıtım şirketlerinin önlemekle yükümlü olduğu kayıp kaçak bedelini tahsil etmelerini doğru bir uygulama olmadığı açıklığa kavuştu. Tüm tüketicileri ister konut, ister işyeri abonesi olsun kayıp kaçak bedelinin iadesi için dava açmalarını tavsiye ediyoruz. Meslek odası olarak da her türlü hukuki desteği vereceğiz." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emo'dan 'Kayıp Kaçak Bedeli İçin Dava Açın' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement