Empati Konseri" - Son Dakika
Kültür Sanat

Empati Konseri"

"Duy, görme, hisset" temasıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk "Empati Konseri"nde dinleyicilerin gözleri bağlanarak, ünlü halk ozanı Aşık Veysel ve dünyanın sayılı kompozitörlerinden görme engelli sanatçı Koray Sazlı'nın eserleri dinletilerek, görme engellilerle empati kurmaları sağlandı.

29.03.2016 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Duy, görme, hisset" temasıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk "Empati Konseri"nde dinleyicilerin gözleri bağlanarak, ünlü halk ozanı Aşık Veysel ve dünyanın sayılı kompozitörlerinden görme engelli sanatçı Koray Sazlı'nın eserleri dinletilerek, görme engellilerle empati kurmaları sağlandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Esenler Belediyesi iş birliğiyle, görme engellilerin hislerini dinleyicilere yaşatmak amacıyla düzenlenen Türkiye'nin ilk "Empati Konseri"nde, görme engelli sanatçı Koray Sazlı'nın eserlerini piyanoyla Ceylan Akbulut, gitarla Çağrı Özdemir, Aşık Veysel'in eserlerini ise bağlama sanatçısı Evren Hacıoğlu iki bölüm halinde seslendirdi. Dinleyiciler, YTÜ 2010 Avkupü Kültür Başkenti Kongre Merkezindeki konserin ilk bölümünü gözleri kurdeleyle bağlı dinledi.

Görme engelli kompozitör sanatçısı Doç. Dr. Koray Sazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye katkı sağlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "Projenin sahibi Meryem Yalçın, bir gün bana 'Karanlıkta müzik dinlemekle, aydınlıkta müzik dinlemek arasında bir fark var mı?' diye sormuştu. Ben kendi düşüncelerimi kendisiyle paylaşmıştım ama bunun en iyi cevabını bulmak için başka kişilere de sormak gerektiğini söyleyince bu fikir ortaya çıktı." dedi.

Sazlı, konserde dinleyicilerin görme engelli olmayı deneyimlemiş olduğunu dile getirerek, proje başkanı Meryem Yalçın'a teşekkür etti.

"Aşık Veysel gibi yaptığım eserlerle anılmak istiyorum"

"Aşık Veysel Anadolu topraklarının yetiştirmiş olduğu nadir, üstün yetenekli ozanlarımızdan." diyen Sazlı, şunları söyledi:

"Aşık Veysel bu topraklarda kendini, görmeyen bir kişi olarak değil, yaptığı eserlerle, ortaya koyduğu yapıtlarla büyük bir üstat olduğunu gösteren bir kişi. Ben de onun gibi eserlerimle anılmak istiyorum. İnsanlar Aşık Veysel türkülerini dinlerken onun görmeyen bir insan olduğunu düşünmeden dinliyor. Ben de onun gibi yapıyorum, kendisine çok büyük saygı duyuyorum."

Sazlı, program sonunda kendisine takdim edilen kabartma yazılı teşekkür belgesinin kendisini çok mutlu ettiğini vurgulayarak, "Daha önce hiç böyle kabartma yazılı teşekkür belgesi almamıştım, beni çok mutlu ettiler" diye konuştu.

Proje başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Yönetimi son sınıf öğrencisi Meryem Yalçın da Koray Sazlı'nın başarısından etkilenerek yola çıktığını açıkladı.

"Yaptığı bazı eserleri bana dinlettiğinde başarısı beni büyüledi" diyen Yalçın, şunları anlattı:

"Görme engelli bir insanın ürettiği insanlar bu kadar kalite oluşturabiliyorsa, insanlar her engeli aşabilir. Görme sadece bir engel olabilir ama engel, engel değildir diye düşünüyorum. İnsanlara görememenin aslında bir engel olmadığını anlatmak için Anadolu ozanımız Aşık Veysel'i de ele alarak, iki farklı noktalarda insanı, biri klasik, biri halk müziği yapan iki değerli müzisyenimizin eserleri üzerinden bir çalışma yaptık, onların hissettiklerini herkese hissettirmeye çalıştık."

"Müzik aslında bir dinleme işi"

Etkinliğin aynı zamanda eleştirel bir tarafı da bulunduğuna işaret eden Yalçın, şu yorumu yaptı:

"Müzik aslında bir dinleme işi. Günümüzde görselliğe daha çok önem veriliyor. Bu konserde insanlara sadece müzik dinlemeyi de yeniden hatırlatmak istedik. Empati duygusunu yaşadılarsa ne mutlu çünkü empati duyabilen insan aynı zamanda merhamet, şefkat ve vefa duygusuna da sahip oluyor. Bu dönemde insanların en çok ihtiyaç duyduğu şeyler olduğunu düşünerek, bunu kültürel anlamda insanlara sunduk."

YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Aslıhan Özel de etkinliğin farkındalık açısından önemli olduğu düşüncesini paylaşarak, "Görmeyen gözlerin ruhumuzu açtığını ve bize çok önemli bir ders verdiğini düşünüyorum. Müzik ve sahne sanatları öğrencilerimizin bu kadar hassas ve duyarlı davranmaları da bizim için bir örnek, bizim düşünemediğimizi onlar düşünebiliyorlar. Geleceğimiz adına çok mutluyum. Kendilerine teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Konsere dinleyici olarak katılan Merve Ginan, konserde gözlerini kurdele ile bağladığında çok etkilendiğini söyleyerek, "Bence çok etkileyiciydi, daha önce körler hakkında empati yapıyordum ama bu deneyim çok başka oldu. Tam anlamıyla empati yapmadığımı fark ettim. Gözlerim kapalıyken sese yoğunlaştım tamamen, onların neler hissettiğini hissetmeye, normal yaşamda neler hissediyorlar bunları düşündüm, çok etkileyiciydi." değerlendirmesini yaptı.

Konser sonunda bütün katılımcılara plaket takdim edildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement