Emrullah İşler: ''Kesinlikle böyle bir soykırım söz konusu değildir'' - - Son Dakika
Güncel

Emrullah İşler: ''Kesinlikle böyle bir soykırım söz konusu değildir'' -

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa ilişkin verdiği kısmi iptal kararıyla ilgili, "Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum.

11.04.2014 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa ilişkin verdiği kısmi iptal kararıyla ilgili, "Bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir" dedi.

İşler, Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Ziyaret sırasına gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan İşler, bir gazetecinin, Somali'de Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçilik inşaatına yapılan roketli saldırıyı hatırlatması üzerine, dün gece saat 01.30'da yapılan saldırıda roketin şantiyeye isabet etmesi sonucu 2 Türk vatandaşının yaralandığını söyledi.

Yaralılardan birinin durumunun ciddi olduğunu belirten İşler, ambulans uçağın yaralıları almak için Türkiye'den Somali'ye gittiğini dile getirdi.

İşler, yaralıların ambulans uçakla Ankara'ya getirildiğini, hafif yaralı vatandaşın taburcu edildiğini belirterek, "Tedavisi devam eden kardeşimiz de en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Kendisine acil şifalar diliyoruz ve geçmiş olsun dileklerimizi firmamıza, oradaki vatandaşlarımıza iletiyoruz" diye konuştu.

Somali'nin zor bir bölge olduğunu ve böyle sıkıntıların zaman zaman yaşandığını anlatan İşler, gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra saldırıyla ilgili gerçeklerin ortaya çıkacağını ifade etti.

İşler, Türkiye'nin Somali'ye ciddi yardımlar götürdüğünü ve güzel hizmetleri olduğunu belirterek, mayıs sonunda tamamlanması beklenen hastanenin açılışı için Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile bu ülkeye gideceklerini bildirdi.

Türkiye'nin Somali'ye yardımlarının birilerini rahatsız etmiş olabileceğine işaret eden İşler, "Bizler, Somali'ye, Somali'deki kardeşlerimize, oradaki mazlum, fakir, yoksul insanlara elimizi uzattık ve çok şükür orada bir Türkiye modeli oluşturduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

İşler, Somali'de Türkiye'nin imajının da çok güzel olduğunu ifade ederek, "Bizlere karşı insanlar her zaman teşekkür ediyorlar ve biz oradaki kardeşlerimize elimizden gelen yardımları yapmaya devam edeceğiz. Bu tür saldırılar tabii ki bizleri yıldırmayacak" diye konuştu.

-''Tarihi meseleler tarihçilere bırakılmalı''

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesince Ermeni soykırımını destekleyen tasarının kabul edilmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan İşler, başından beri tarihi meselelerin tarihçilere bırakılmasını savunduklarını anımsattı.

İşler, ''Dış ilişkiler komisyonu veya parlamentolar, senatolar tarihi konularda karar verecek makamlar, merciler değildir. Dolayısıyla 1915 olaylarının tarihçileri bırakılmasını başından beri savunduk'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006'da Ermenistan yöneticilerine yazdığı mektubu hatırlatan İşler, ''Dedi ki: 'Gelin, ortak tarih komisyonunu kuralım, arşivlerimizi açalım. Biz sonuca razıyız. Siz arşivlerinizi açın, biz arşivlerimizi açalım, üçüncü ülkeler açsın. İngiltere, Rusya, Fransa'nın arşivlerini de. Meseleyi inceleyelim.' Eğer bizim devlet olarak bir hatamız var ise biz bu soncu kabul etmeye varız'' diye konuştu.

-''Kesinlikle böyle bir soykırım söz konusu değildir''

Bu girişime maalesef sonuç alamadıklarını belirten İşler, kendisinin de bu konuyu bir akademisyen olarak araştırdığını söyledi. İşler, şunları kaydetti:

''Rahatlıkla şunu söyleyebiliyorum ki kesinlikle böyle bir soykırım söz konusu değildir. Hatta devlet arşivlerinin yayınlamış olduğu Osmanlı belgelerinde 520 küsur bin Osmanlı vatandaşının, Müslüman tebanın Ermeni çetelerce öldürüldüğünün belgesi var. Bu belgeler arşivlerden çıkarılıp, bir cilt halinde yayınlandı. Dolayısıyla ortada belgeler var. Tarihe gittiğimiz zaman, arşive gittiğimiz zaman, belgelere baktığımız zaman bizim değil soykırım, kendimiz yapmak değil, kendimizin soykırıma ve katliama maruz kaldığını görüyoruz. Yarım milyondan fazla Müslüman'ın Türk, Kürt, Arap, hepsinin Ermeni çeteler tarafından öldürüldüğünün belgeleri var ve bu belgeler yayınlandı. Dolayısıyla geçmişte olanlar oldu ama geçmişin değerlendirmesini yapacak olan belgelerdir. Gelin belgeleri gözden geçirelim, açıklayalım ona göre bir karar verelim, bu meselenin astı astarı nedir hem biz öğrenelim hem bütün dünya öğrensin diyoruz. Fakat bu konuda ses çıkmıyor. Çünkü Ermeni Diasporasının Avrupa ülkelerinde, Amerika'da çok büyük bir etkisi var. Bu olayı oldu bittiye getirip, soykırım şeklinde bazı parlamentolardan geçirdiler. Şimdi her sene de Amerikan Parlamentosunda, Dışişleri Komitesinde bu tür kabuller oluyor ama biz ümit ederiz ki Senato bunu onaylamayacak, yine reddedecek. Çünkü bizim Amerika ile de dostane ilişkilerimiz var. Dolayısıyla biz Senato'nun bu komisyondan geçen tasarıyı onaylamayacağını ümit ediyoruz, temenni ediyoruz.''

-''Zamanlama manidar''

İşler, 'Anayasa Mahkemesinin HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanununa ilişkin verdiği kısmi iptal kararını' değerlendirmesinin istenmesi üzerine, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesi biliyorsunuz ki Yüksek Mahkeme. Kendisine yapılan müracaatı değerlendirecek ve değerlendirdi. Ama bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Bakalım gerekçeli karar açıklansın, gerekçeleri gördükten sonra elbette ki daha detaylı değerlendirmeler yapılacaktır. Ama Anayasa Mahkemesinin kararları bağlayıcıdır. O konuda da herhangi bir tereddüt söz konusu değildir.''

Emrullah İşler: \'\'Kesinlikle böyle bir soykırım söz konusu değildir\'\' -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Emrullah İşler: ''Kesinlikle böyle bir soykırım söz konusu değildir'' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:29 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, antrenör ve hakem katıldı.

  • BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti
    19:19 BM Uzay İşleri Ofisi Direktörü Çin'e Yapacağı Ziyarette Çinli Uzay Yetkilileriyle Bir Araya Gelme İstediğini Belirtti

    Birleşmiş Milletler Uzay İşleri Ofisi Direktörü Aarti Holla-Maini, Çin'in uzay keşfi alanındaki başarılarından ve tüm insanlığa fayda sağlamak üzere uzay teknolojilerinden yararlanma konusunda ofisiyle yaptığı yakın işbirliğinden övgüyle bahsetti. Holla-Maini, Çin'e yapacağı ilk ziyarette Çinli uzay yetkilileri ve uzmanlarıyla bir araya gelmeyi beklediğini ifade etti.


Advertisement