En Büyük Barajın Suyu "Yeterli Düzeye" Ulaştı - Son Dakika
Yerel

En Büyük Barajın Suyu "Yeterli Düzeye" Ulaştı

Atatürk Barajı'ndaki su kotu ve doluluk oranının yeterli seviyede olduğu bildirildi DSİ 15. Bölge Müdürü Gündüz: "Bugün itibariyle Atatürk Barajı'nın su kotu 532,91 metre. Buna göre mevcut su hacmimiz ise 42 milyar 343 milyon metreküptür.

11.02.2015 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı barajlarından Atatürk Barajı'nda, su kotu ve doluluk oranının yeterli seviyeye ulaştığı bildirildi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyada ise 6'ncı sırada yer alan Atatürk Barajı'nda, su kotu mevsim yağışlarıyla yükseldi.

Son günlerde bölgede etkili olan yağış, hem çiftçinin hem de yetkililerin yüzünü güldürüyor. Artan yağış Atatürk Barajı'nın doluluk oranını yüzde 42 seviyesine çıkarttı.

GAP Bölgesinde tarımsal sulamanın yanı sıra Türkiye'nin elektrik enerjisinin yüzde 17'sini de karşılayan Atatürk Barajı, Türkiye'de bulunan irili ufaklı 320 barajın ürettiği elektrik enerjisinin 5'te birini tek başına üretiyor. Aynı zamanda Şanlıurfa'nın içme ve kullanma ihtiyacı da barajdan sağlanıyor.

"Su hacmimizin hızla yükseleceğini ümit ediyoruz"

DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajın su seviyesinin bölgedeki yağışlara göre normal olduğunu söyledi.

Karların erimesi ve mevsim yağışlarıyla seviyenin daha da artacağını öngördüklerini belirten Gündüz, maksimum su kotu 542 metre olan Atatürk Barajı'nın toplam su hacminin ise 48 milyar 700 milyon metreküp olduğunu ifade etti.

Barajdaki su seviyesinin şu an için yeterli düzeyde olduğunu vurgulayan Gündüz, şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle Atatürk Barajı'nın su kotu 532,91 metre. Buna göre mevcut su hacmimiz ise 42 milyar 343 milyon metreküptür. Bu hacim yeterli denilebilecek seviyededir. Çünkü daha şubat, mart ve nisan aylarındaki kar erimeleri ve yağışlar ile su hacmimizin hızla yükseleceğini ümit ediyoruz. Fırat Nehri üzerinde Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış barajları bulunuyor. Bu barajların doluluk oranına bağlı olarak ve işletme çalışması kapsamında bırakılacak suyla Atatürk Barajı'nın kısa sürede dolacağını ümit ediyoruz." - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel En Büyük Barajın Suyu 'Yeterli Düzeye' Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement