En Çok 7-14 Yaş Grubundakiler Kitap Okuyor" - Son Dakika
Yerel

En Çok 7-14 Yaş Grubundakiler Kitap Okuyor"

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, gelişmiş ülkelerde genellikle yaşlıların kitap okuduğunu, çocukların da bilgisayarla ilgilendiğini belirterek, "Türkiye'de bunun tersi durum söz konusu, 7-14 yaştakiler en çok kitap okuyan grup yani bilgisayarla uğraşsalar bile kitaba da hayatlarında yer var" dedi.

17.05.2015 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATMA KALAY - Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, gelişmiş ülkelerde genellikle yaşlıların kitap okuduğunu, çocukların da bilgisayarla ilgilendiğini belirterek, "Türkiye'de bunun tersi durum söz konusu, 7-14 yaştakiler en çok kitap okuyan grup yani bilgisayarla uğraşsalar bile kitaba da hayatlarında yer var" dedi.

Zeynioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'de 561 milyon kitap basıldığını söyledi.

Bu rakama göre Türkiye'de kişi başına 7,3 kitap düştüğüne dikkati çeken Zeynioğlu, "Son 5 yıldır kitaplarda korsandan korunması için bandrol sistemi var. 561 milyon rakamını tam ölçebiliyoruz. Hatta türlerine kadar ne kadar kitap üretildiğini ölçüyoruz. O anlamda da rahat rahat kişi başına 7 kitap düştüğünü söyleyebiliyoruz. Çok parlak bir rakam değil ama çok da kötü değil" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yayıncılık sektöründe ciro açısından dünyada 12. sırada olduğu bilgisini veren Zeynioğlu, sıralamadaki bu durumun Türkiye'nin kitap okuduğu anlamına geldiğini ifade etti.

"Okuyucu daha çok kağıda basılı kitabı tercih ediyor"

Zeynioğlu, "elektronik yayıncılık ve e-kitap" denilen sektörün Türkiye'de henüz çok küçük olduğunu kaydederek, "Binde bir bile değil. Okuyucu daha çok kağıda basılı kitabı tercih ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de elektronik ürünlerden kitap okuma alışkanlığının henüz başlamadığını vurgulayan Zeynioğlu, Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi'nin son aşamaya gelmesiyle 14 milyon öğrencinin ders kitaplarını tabletten okuyacağını, e-kitap okuma alışkanlığının da artacağını aktardı.

Türkiye'deki okur profilini de değerlendiren Zeynioğlu, şu bilgiyi paylaştı:

"Hem fuarlarda anketler yapıyoruz hem de Kültür Bakanlığının Türkiye çapında yaptığı ankete göre değerlendiriyoruz. Ona göre 7-14 yaş grubu, en çok kitabı okuyor yani ilk ve ortaöğretim düzeyindeki çocuklarımız en çok kitap okuyor. Ders kitabı değil, normal satın almada 7-14 yaş grubu fazla. Dünyada genellikle yaşlılar kitap okuyor, çocuklar kitap okumuyor, elektronik bilgisayarla ilgileniyor. Türkiye'de bunun tersi durum söz konusu. 7-14 yaş grubu en çok kitap okuyan grup yani bilgisayarla uğraşsalar bile kitaba da hayatlarında yer var."

Cinsiyete göre de en çok genç kızların kitap okuduğuna işaret eden Zeynioğlu, yarının, kadınların elinde olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel En Çok 7-14 Yaş Grubundakiler Kitap Okuyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement