En Değerli Eserini Mustafa Ak'a Hediye Etti - Son Dakika
Yerel

En Değerli Eserini Mustafa Ak'a Hediye Etti

En Değerli Eserini Mustafa Ak\'a Hediye Etti

Keçiören Belediyesi, sanatı ve sanatçıyı destekleme ve geleneksel sanatları yaşatma konusundaki çalışmalarına devam ediyor.

23.06.2015 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Keçiören Belediyesi, sanatı ve sanatçıyı destekleme ve geleneksel sanatları yaşatma konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Estergon Türk Kültür Merkezi'nde Kaligrafi sanatçısı olarak eserlerini sanatseverlerle buluşturan Zafer Akbayır, bu merkezin sanatı güçlendirdiğini düşünüyor.

Matbaacı ve tasarımcı kökenli 27 yıldır harfler, fontlarla iç içe olan Akbayır, Almanya ve İngiltere'de daha yaygın ve saygın olan bu sanatın mesajını ise Alman Font tasarımcısı Tipograf Hermann Zapf'ın deyişiyle tanımlıyor "Kaligrafik olarak Tipografinin üstlendiği görev; Aktarılmak istenen düşünce ve görüntünün kendisinden hiçbir şey kaybetmeden hayal gücü ile iletişim kurmaktır." Kaligrafi eğitimi almak isteyenlerin sayısının oldukça fazla olduğuna da dikkat çeken Akbayır, kaligrafi'nin süsleyerek yapılan bir sanat olmadığının altını kalın harflerle çiziyor.

Hat sanatının da bir kaligrafi olduğunu belirterek bu alanda yetişen sanatçıların günümüzde güzel eserler ürettiğini ifade ediyor.

ELVİS PRESLEY'İN EVİNDE ONUN ESERİ VAR

Türkiye'de yetişmiş en değerli kaligrafi sanatçıları arasında Emin Barın ve Etem Çalışkan isimlerini sıralayan Akbayır'ın bir eseri ise Elvis Presley'in Graceland' daki Müzesinin duvarlarında yer alıyor.

"Bir eserin değerini özgünlüğü belirler" diyen Akbayır, en değer verdiği eser olan ve 20 günde tamamladığı "Fatih Sultan Mehmed'in" İstanbul'un Fethi Fermanını ise Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak'a hediye etmiş. Bir diğer uzun soluklu eseri ise 2009 yılında Beğendik Ceo'su Ata Beğendik'e hazırladığı "Abdulkadir Geylani" Şiirlerini yazdığı el yazması... 1,5 yılda yazdığı bu eseri tam 250 sayfa.

EN FAZLA TALEP GÖSTERENLER ELÇİLİKLER

Vücut, duruş, nefesle tekniğiyle birlikte şekillenen ve bu 3 unsurun disipline edilmesiyle ortaya çıkan kaligrafi kursları ise "9" ay sürüyor. Güzel Sanatlar Fakültelerinin Grafik -Tasarım Bölümlerinde bu dersin Tipografi adı altında verildiğini söyleyen Zafer Akbayır, fuarlarda ticari olarak yapılan çalışmaların kaligrafi'yi kapsamadığını da ekliyor.

Özgün ve el emeği eserlerin değer gördüğü günümüz dünyasında bu sanatla ilgilenenlerin başında da Büyükelçilikler ve özel kurumlar geliyor. Özel davetlerini bu yazıyla duyurmak isteyen Elçilikler, Akbayır'ın kapısını çalıyor. Ayrıca imza tasarımları için gelenlerin sayısı da bir hayli fazla.

Keçiören Sanat ve Meslek Edindirme Kurslarında eğitmenlik yapan ve Keçiören Belediyesi'nin bu sanatı desteklemesi ile çok daha geniş kitlelere ulaşabildiğini belirten Zafer Akbayır'ın hedefi ise İngiltere ve Amerika' daki yazı standartlarını yakalayacak seviyede eğitimler uygulanmasına katkı sağlamak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel En Değerli Eserini Mustafa Ak'a Hediye Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement