En Güvenilir Pirinç, Karacadağ Pirinci - Son Dakika
Güncel

En Güvenilir Pirinç, Karacadağ Pirinci

En Güvenilir Pirinç, Karacadağ Pirinci

Görünüm olarak kalitesiz ithal pirincin karıştırılamayacağı tek pirinç çeşidinin Karacadağ pirinci olduğu belirtildi.

18.09.2015 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye bugünlerde yerli pirincin içerisine kalitesiz ithal pirincin karıştırılıp piyasaya sürüldüğünü ve insanların sağlığıyla oynandığını konuşup, tartışıyor. Görünüm olarak kalitesiz ithal pirincin karıştırılamayacağı tek pirinç çeşidi ise Karacadağ pirinci

'PİRİNCE UCUZ İTHAL PİRİNÇ KARIŞTIRILIYOR'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar'ın, son günlerde pirinçte, Osmancık çeşidine benzeyen, ithal, düşük kaliteli ucuz pirinçlerin yerli ürünle karıştırılarak yüksek fiyattan satıldığı yönünde yoğun şikâyetler aldıkları şeklinde açıklama yapmıştı. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ise, yalnızca Osmancık pirincinde değil Türkiye'de satılan tüm çeşitlerin içine ucuz ithal pirinç karıştırılarak haksız fiyat rekabeti yapmak isteyen firmaların bulunduğunu öne sürdü.

'TÜKETİCİNİN PİRİNCE İLGİSİ AZALIYOR'

Bunun piyasadaki en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret eden Mehmet Erdoğan, "Çünkü bu tür karışık pirinçler iyi bir pilav sonucu vermediği için tüketici tatminini düşürerek tüketicinin pirince olan ilgisini de azaltmaktadır. Aslında tüketicinin tam olarak aldatılması anlamına gelen bu durumun mutlak suretle önlenmesi gerekmektedir" dedi.

RENGİ VE TANELERİ FARKLI

Peki,sahtekârların pirinçle ilgili olan bu hilesinin önüne geçmek için ne yapmak gerekiyor? Pirinç alırken mutlaka tane büyüklüğü ve rengine bakmak gerektiğini belirten uzmanlar, Karacadağ pirincinin pişirme sırasında da kendi kokusu ve tadıyla kendini belli ettirdiği yönünde fikir belirtiyor.

KARACADAĞ PİRİNCİ'NİN NE GİBİ ÖZELLİKLERİ VAR?

Coğrafi işaret alınması için çalışmalarının da yapıldığı Karacadağ pirincinin yetiştirildiği topraklarda bol miktarda mineral bulunduğu belirtiliyor. Sönmüş bir volkan olan Karacadağ'ın özel toprak yapısı ve sulama suyuna uyum göstermiş olması bu çeltik ürününü diğer çeşitlerden ayırıyor.

KAR SUYUYLA YETİŞTİRİLİYOR

Kültür çeltikleri 15 derece üzerindeki sıcaklığa sahip sulama suyu ile yetiştiriliyor. Oysa, Karacadağ çeltiği kış mevsiminde yağan karların erimesiyle derelerde 5-10 derece arasında akan serin kar sularıyla yetiştiriliyor. Yörenin toprak yapısı ve yetiştirilme şekli nedeniyle Karacadağ pirinci diğer çeltik çeşitlerinden farklılık gösteriyor.

SAMAN SARISI

Karacadağ çeltiğinin dış görünüm yönünden en dikkat çekici yönü ise bu çeltiğin saman sarısı ile açık kahve tonlarında olmasıdır. Özellikle protein, vitamin ve enzim yönünden Karacadağ pirinci diğer pirinçlere göre daha zengindir. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta ürünü bu pirinci lezzetli kılmaktadır. Bu çeltik pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır. Piyasada satılan ıslah çeşitleri pişme sonrasında kokusuz ya da pirince özgü samanımsı bir kokuya sahipken Karacadağ pirinci nane, kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel En Güvenilir Pirinç, Karacadağ Pirinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement